Přehled tisku

Foto: www.czechcoal.cz
0:00
/
0:00

Mladá fronta dnes se vyjadřuje k možnosti prolomění územních limitů těžby v severních Čechách. Tisíce lidí, které tu ohrožuje těžba hnědého uhlí, mají dostat čtyři roky jistoty. Do roku 2014 se žádné domy nebo pozemky kvůli těžbě vyvlastňovat nebudou a stát bude jejich majitele chránit. Od roku 2015 by však měl stát podle představy ministra průmyslu Martina Kocourka dát od limitů ruce pryč.

Ilustračnífoto: Czech Coal
Mladá fronta dnes se vyjadřuje k možnosti prolomění územních limitů těžby v severních Čechách. Tisíce lidí, které tu ohrožuje těžba hnědého uhlí, mají dostat čtyři roky jistoty. Do roku 2014 se žádné domy nebo pozemky kvůli těžbě vyvlastňovat nebudou a stát bude jejich majitele chránit. Od roku 2015 by však měl stát podle představy ministra průmyslu Martina Kocourka dát od limitů ruce pryč. Vše si mají mezi sebou vyřídit majitelé pozemků a nemovitostí s těžaři. Pokud se dohodnou, těžbě nebude nic bránit. deník k tomu uvádí: "Možná, že to na první pohled vypadá sympaticky, ale takový postup je čistý alibismus. Zaprvé: Tato vláda s nejsilnějším mandátem od konce devadesátých let opět předává rozhodnutí příští vládě, která přijde po volbách v roce 2014. Jaká je to tedy pro Severočechy jistota? ... Další problém tohoto přístupu je, že stát by se neměl vzdávat jen kvůli strachu rozhodnout, zda se v jeho zemi bude těžit uhlí, nebo ne, a nechat tak energetickou politiku státu fakticky na vyjednávacích schopnostech uhlobaronů. Navíc, je vůbec reálné, aby se těžaři opravdu se všemi majiteli nemovitostí dohodli?" Co je podle deníku ještě více nepochopitelné, je "přístup po vzoru chytré horákyně v situaci, kdy stát zároveň tvrdí, že se bez uhlí vlastně neobejdou teplárny. Více než dvěma milionům lidí by pak prý hrozilo, že jejich domácnost zůstane bez dodávky tepla, nebo jim v krátké době až trojnásobně podraží. ... Pokud je o tak naléhavé potřebě uhlí pro teplárny stát přesvědčen a věří analýzám, proč se tak bojí limity prolomit? Buď je to totální neschopnost politiků přijmout odpovědnost, nebo té naléhavé potřebě uhlí sami vlastně nevěří," soudí Mladá fronta Dnes.


Foto: Tomáš Fencl
A ještě jednozu k uhlí, tentokrát Hospodářské noviny. Sokolovská uhelná hodlá kvůli cenám uhlí podat na polostátní energetickou skupinu ČEZ stížnost. Stěžovat si bude u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i u Evropské komise. Hospodářským novinám to řekl šéf Sokolovské uhelné František Štěpánek. Nejmenší česká těžařská skupina viní ČEZ ze zneužití dominantního postavení při nákupu uhlí. Těžařům se nelíbí, že jim ČEZ za uhlí platí nižší ceny než konkurenčnímu Czech Coalu nebo Severočeským dolům. Sokolovská uhelná má s energetickým gigantem kontrakt platný do vyčerpání zásob v roce 2020. Smlouvu s pevným cenovým vzorcem na tak dlouhou dobu uzavřela na základě rozhodnutí ÚOHS, u něhož si před pěti lety na cenové požadavky ČEZ neúspěšně stěžovala, uvedly Hospodářské noviny.


Foto: ČTK
Zásah vojenské policie ničí pověst české armády, soudí Mladá fronta dnes. Ministerstvo obrany investovalo v uplynulých letech obrovské částky do vylepšení reputace armády v očích veřejnosti. Tyhle akce i poměrně slušná pověst vojska vylétly za jediný večer komínem, píše ve svém komentáři k nápadu obsadit televizní zpravodajství po zuby ozbrojeným komandem v neprůstřelných vestách a se samopaly. A to vše jen proto, aby si policisté na redaktorech vymohli několik listin vojenské rozvědky, které ministr obrany Alexandr Vondra tak jako tak již dříve odtajnil. Komentátor píše, že událost přináší varování daňovým poplatníkům: „Velení vojenské policie se buď zbláznilo, nebo je lidem této země nebezpečné. Což vychází nastejno. Ponechme stranou detaily - někteří ozbrojenci neměli označení, a byli proto při přeskakování turniketů v hlavním vchodu považováni za teroristy. Tato zpackaná akce svědčí o naprosté nekompetentnosti a nebezpečnosti lidí, kteří se ocitli v čele vojenské policie. Možná je ale dobře, že se na to přišlo včas a Vondra je mohl odstavit. Co kdyby v televizi museli zasahovat proti skutečným teroristům? Pak by při projevených schopnostech Ložkových mužů odhadnout a zvládnout situaci byla zřejmě polovina redaktorů České televize v přímém přenosu postřílena,"čteme v Mladé frontě Dnes.