Přehled tisku

Foto: Sebastian Schaeffer / Stock.XCHNG
0:00
/
0:00

Vláda schválila plán důchodové reformy příliš rychle a bez široké seriózní debaty. Myslí si to prezident Václav Klaus. Navrhovaná reforma není podle něj propojením návrhů politických stran, které je nezbytné pro její přijetí veřejností. Svůj názor na reformu zveřejnil prezident v páteční Mladé frontě Dnes.

Foto: Sebastian Schaeffer,  Stock.xchng
Vláda schválila plán důchodové reformy příliš rychle a bez široké seriózní debaty. Myslí si to prezident Václav Klaus. Navrhovaná reforma není podle něj propojením návrhů politických stran, které je nezbytné pro její přijetí veřejností. Svůj názor na reformu zveřejnil prezident v páteční Mladé frontě Dnes. Rychlost, s jakou vláda své reformní záměry zveřejnila, podle Klause všechny zaskočila. V médiích ani na odborných fórech neproběhla žádná seriózní debata na myšlenkových východiscích reformy. Za celé roky, kdy se o reformě diskutuje, nedošlo ani k propojení stranických návrhů. Celá důchodová reforma by podle Klause měla vycházet z "elementární pravdy", že současný demografický vývoj vylučuje, aby se v průměru odcházelo do důchodu téměř 20 let před průměrným věkem dožití a aby se nadále udržovala těsná závislost mezi výší předcházejících příjmů a státem vypláceného důchodu. Prezident vládě vytýká, že dnešním důchodcům jasně nesděluje, že jich se ještě reforma netýká a dopadne na ně jen chystané zdražení kvůli vyšší dani z přidané hodnoty.


Vlasta Parkanová
Sociální demokraté si ve čtvrtek za tiché podpory části ODS ve sněmovně připsali malé vítězství, píší Hospodářské noviny. Na sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost prosadili výzvu, aby bývalá ministryně obrany a současná místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasta Parkanová rezignovala na politické funkce. Výbor se tak rozhodl po výslechu bývalého ředitele vojenské rozvědky Miroslava Krejčíka, který poslancům vysvětloval okolnosti své čtyři roky staré rezignace. Tehdy odešel poté, co se na ministerstvu objevil hanopis na tehdejší vedení resortu, za kterým údajně stáli zpravodajci. Krejčík ho ale považuje za podvrh a už kvůli němu podal trestní oznámení. Sám Krejčík tvrdí, že se nechce mstít, ale jenom dosáhnout spravedlnosti. Výzvu k odstoupení Parkanové umožnila ODS tím, že se zdržela hlasování. I ministr obrany Alexandr Vondra přiznal, že okolnosti Krejčíkova odchodu byly nestandardní. Parkanová svou rezignaci však odmítla, připomíná deník.


Michal Hašek
Místopředseda ČSSD Michal Hašek podle deníku Právo popřel údajnou dohodu o rozdělení moci s úřadujícím předsedou sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou. Spekulaci listu, že přepustí v březnových volbách křeslo předsedy ČSSD Sobotkovi výměnou za větší vliv ve straně, označil Hašek za virtuální realitu. Také podle místopředsedy sociálních demokratů Milana Urbana jde o nepravdivou informaci. Další místopředseda Zdeněk Škromach je dokonce přesvědčen, že zprávy o dohodě, která by znamenala fakticky zradu na Haškových příznivcích, vycházejí ze Sobotkova tábora, který se podle něj cítí před sjezdem oslabený. Škromach doplnil, že jediné, o čem se vážně hovoří, je snaha udržet jednotu strany. Neúspěšný uchazeč o místo předsedy tak bude zřejmě zvolen do pozice prvního místopředsedy. Snahu po jednotě vyjádřil i Bohuslav Sobotka, píše Právo.


Ilustračnífoto: Czech Coal
Statisícům Čechů podle Hospodářských novin hrozí zdražení tepla. Ceny mohou stoupnout do čtyř let na dvojnásobek, někde i trojnásobek dnešních, cituje list Oldřicha Vojíře, šéfa skupiny ministerstva průmyslu, která se problémem zabývá. Tlak na zdražení vyvolává hrozící nedostatek hnědého uhlí, z něhož se teplo pro zhruba 1,4 milionu českých domácností vyrábí. Domácích zásob ubývá a podle odhadů už v roce 2013 bude teplárnám chybět až 6,5 milionu tun ročně. Na cenu ale tlačí i to, že těžařská firma Czech Coal chce své uhlí zdražit. A stát chystá vyšší DPH, píše deník. Posoudit situaci a navrhnout státu řešení má pracovní skupina, v níž se pod vedením bývalého poslance za ODS Vojíře sešli zástupci ministerstva průmyslu, akademické sféry a tepláren. Analýzy, které řeší, čím výpadek uhlí nahradit a kolik to bude spotřebitele stát, ve středu projednal Vojíř s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem. Od té doby o nich oba mlčí, uvádí deník s tím, že experti se kloní k prolomení limitů na těžbu uhlí. Za čárou limitů je 750 milionů tun paliva, jež by mohlo teplárenskou krizi oddálit.


Češi při nakupování už neslyší na nic jiného než na slevy, napsaly Lidové noviny. Podřizují jim polovinu všech svých nákupů. Dokazují to i čerstvé průzkumy spotřebního chování, nejnověji ho provedla společnost Incoma GfK. Ještě před třemi lety přitom měly slevové akce pouze čtvrtinový podíl na prodeji. Jak ale přiznává i mluvčí řetězce Tesco Stores Eva Karasová, zákazníci si na slevy rychle zvykli. Klidně odloží nákup na dobu, kdy výrobek skončí ve slevě. A obchodníci jim vycházejí vstříc, zvyšují totiž intenzitu slevových akcí a rozšiřují jejich nabídku. Současně se jim ale situace vymyká z rukou. Kvůli ostré cenové válce se tržby zdaleka nevyvíjejí tak, jak by si obchodníci přáli. Z kolotoče slev přitom nikdo neumí vyskočit. Podle odborníků teď ale vůbec není jasné, jak se na chování zákazníků podepíše zvýšená DPH. čeká se, kdo z obchodníků jako první zdraží. Maloobchod například nemá možnost vyšší zdanění vůbec vstřebat, soudí Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes informuje o tom, že v listopadu mají být na Pražském hradě vystaveny nesmírně cenné památky z pokladu ruských carů. Dohodli se na tom prezidenti obou zemí Václav Klaus a Dmitrij Medveděv. Unikátní výstava se ale může ocitnout ve velkých problémech. Kreml totiž požaduje záruky, že šperky, vzácné drahokamy a ikony, které dynastie Romanovců shromažďovala po staletí, dostane zase zpátky. O poklad by se totiž mohli přihlásit příbuzní carské rodit a žádat její vydání. Podle ministra kultury Jiřího Bessra garance není problém. Právníci ale upozorňují, že o žádosti Romanovců by nerozhodovala vláda a Hrad, ale soudy. A ty by mohly poklad v Česku na dlouhé měsíce přinejmenším zablokovat.


Roman Dolanský,  foto: ČTK
Deník Právo informuje o tom, že ministr kultury ve čtvrtek odvolal šéfa Státní opery Radima Dolanského. Ten bojoval za zachování samostatnosti Státní opery, ministerstvo má ale v plánu ji sloučit s operou Národního divadla. Ministr již dříve Dolanského za jeho snahy kritizoval. Dolanského výzvu, aby ministr odvolal svého náměstka, považuje Besser dokonce za neslušnou. Dolanský ale ministrovu kritiku odmítá. Připouští, že mají s ministrem odlišný názor na zachování dvou operních domů v Praze, očekával ale, že o tom s ním bude ministerstvo diskutovat.


Národní park Šumava zřejmě po více než třiceti letech změní své logo. Uvádějí to Lidové noviny. Novému řediteli parku Janu Stráskému se totiž nelíbí symbolika, již vyjadřují tři zobrazené smrky. Ten prostřední je uschlý, jakoby umírá, a otvírá tak cestu k novému porostu. Jenomže to je způsob boje s kůrovcem, se kterým Stráský bytostně nesouhlasí a proti němuž chce bojovat. Zatímco ekologičtí aktivisté chtějí ponechat část šumavské přírody přirozenému vývoji, Stráský je přesvědčen, že kůrovec, a tedy i suché smrky, nemají v lese co dělat. Již dříve potvrdil, že zřejmě požádá ministerstvo pro životní prostředí o výjimku, aby se mohlo proti kůrovci zasahovat i v místech, kde je to dosud zakázáno. Zcela opačnou koncepci razil na Šumavě exministr Martin Bursík. Ten rozhodl, že zhruba na 30 procentech parku nebude člověk nijak zasahovat proti kůrovci a nebude z lesa odvážet napadené dřevo.