Přehled tisku

0:00
/
0:00

České deníky se věnují dění v Libyi, Mladá fronta Dnes píše, že důsledky nepokojů už dopadly i na Českou republiku.

České deníky se věnují dění v Libyi, Mladá fronta Dnes píše, že důsledky nepokojů už dopadly i na Českou republiku.

Zdražuje benzín i nafta, benzin je v Česku nejdražší od hurikánu Katrina v roce 2005. Deník také uvádí, že ještě v pondělí zůstávalo v Libyi jedenáct českých občanů a o šesti z nich neměla ambasáda žádné informace.


Hospodářské noviny se zabývají situací okolo společnosti Sazka, přinášejí informaci, že Český svaz tělesné výchovy, který je hlavním akcionářem Sazky chystá návrh na odvolání představenstva i dozorčí rady. Znamenalo by to mimo jiné, že éra Aleše Hušáka v čele loterijní společnosti končí, chystaná změna stanov by totiž měla zajistit, že ředitelem nemůže být současný ani minulý člen představenstva společnosti.


Deník Právo píše, že zvýšení DPH zdraží nové byty o stovky tisíc korun a zároveň tak srazí poptávku po bydlení. Lidé, kteří si budou chtít koupit nový byt, tak nejspíše učiní letos, což by stavebnictví mohlo na krátký čas pomoci, později by ale v důsledku malého zájmu o nové byty mohly přijít o práci tisíce lidí. List se plánovanému zvýšení DPH věnuje i z hlediska jiných odvětví, než je stavebnictví. Uvádí např., že Asociace hotelů a restaurací ČR se záměrem nesouhlasí a považuje jej za likvidaci cestovního ruchu v Česku, celkový nárust nákladů domácností povede podle asociace k tomu, že spotřebitelé budou více šetřit na věcech, které nutně nepotřebují, mezi ně právě patří služby hotelů a restaurací.


Lidové noviny se obsáhle věnují plánu ministra školství na rozvoj firemních školek. V Česku je totiž těchto zařízení pro předškolní děti akutní nedostatek a ty existující jsou přeplněné. Obce totiž mnoho školek zrušily v devadesátých letech, kdy klesala porodnost a bylo málo dětí. Rozjezd soukromých školek, které by rodičům pomohly, ale před časem zbrzdila krize. Nyní chce ministr školství Josef Dobeš projekt znovu nastartoval, firemním školkám hodlá hradit šedesát procent veškerého provozu. Dotace by měly činit celkem 200 milionů korun, aby je ale firemní školky dostaly, musí splnit různá kritéria zahrnující hygienické normy i kvalifikovanost učitelek. Podle Kláry Tomkové ze sdružení Dům pro motýlky, které se snaží firmám se zakládáním školek pomáhat, jsou podmínky ministerstva pro většinu začínajících školek skoro nesplnitelné. Svůj plán má také ministerstvo práce a sociálních věcí, jeho mluvčí Viktorie Plívová uvedla, že připravují vlastní model školek, které ale budou obdobou spíše německých dětských skupinek, nepůjde primárně o vzdělávání, jejich založení a provozování by pak mělo být jednodušší. Náklady na jejich provoz by navíc bylo možné odečíst z daní.


Mladá fronta Dnes píše, že z rozhodnutí Evropské komise zapsat český špekáček na seznam chráněných specialit, by měl radost i spisovatel Jaroslav Hašek. Ten už před sto lety řezníky kritizoval, že dávají do špekáčků mouku. Ten pravý špekáček by nyní měl spotřebitel poznat podle unijního loga, které bude zaručovat, že byla dodržena správná receptura, v případě špekáčku musí výrobek obsahovat minimálně 56% hovězího a vepřového masa a musí se obejít bez rozemletých kostí, mouky, masokostní moučky nebo sóji. Různé drůbeží nebo moučné “opékáčky” ale z pultů nezmizí a budou se prodávat i nadále.


"Ministerstvo kultury nepotrestá hlavní město za znehodnocení Karlova mostu. Vypršela mu na to lhůta," píší Lidové noviny a upřesňují, že se Praze podařilo vyhnout téměř milionové pokutě za chyby při opravě Karlova mostu. Úřady prý nestačily o sankci rozhodnout včas a ministerstvo kultury delikt prohlásilo za promlčený. Komentář listu se ptá, zda nechají úředníci příště Karlův most rovnou rozebrat. "Kdyby vyřešili zádrhel spočívající v tom, že prodej mostu pod rukou spřátelené firmě není pouhý právní přestupek, nic by tomu nebránilo. Vždyť vyvolení v téhle zemi neplatí pokuty už dávno, stačí si to zařídit a je promlčeno." Podle komentátora by možná nebylo třeba ani měnit zákony, stačilo by trestat úředníky, kteří promlčení "zařizují". To by ovšem musel nejprve někdo chtít.