Přehled tisku

Alexandr Vondra (Foto: www.eu2009.cz
0:00
/
0:00

Češi se před dvěma lety mohli radovat, že během našeho půlročního ředitelování Evropské unii ani jednou nevypadl tlumočníkům zvuk a televizím nezhasl obraz. Jak píše ke státní zakázce ve své glose Právo, však na to také ze svých portmonek lidé přispěli pakatelem - možná až 766 milióny korun.

Češi se před dvěma lety mohli radovat, že během našeho půlročního ředitelování Evropské unii ani jednou nevypadl tlumočníkům zvuk a televizím nezhasl obraz. Jak píše ke státní zakázce ve své glose Právo, však na to také ze svých portmonek lidé přispěli pakatelem - možná až 766 milióny korun. Alexandr Vondra použil známou a po léta praktikovanou obranu - prý jde o plánovaný pokus o diskreditaci. Byť by v tom jako bývalý koordinátor českého předsednictví byl nevinně, jako kterýkoli jiný šéf se jen tak nemůže zbavit zodpovědnosti výmluvou, že potenciální čachry dělal někdo za jeho zády. Přesvědčivější by bylo, kdyby prohlásil, že nechá úředníky doložit každou korunu, kterou daňoví poplatníci vydali.


Za elektřinu lze ušetřit tisíce, píší Lidové noviny. Cenová válka o české domácnosti totiž vrcholí a noví prodejci elektřiny a plynu šlapou na paty monopolům. Reklamní kampaně na internetu, v tisku i v televizi, nabídky po telefonu, podomní prodejci za vašimi dveřmi. Tak bude letos vypadat souboj o zákazníky mezi dodavateli elektřiny a zemního plynu. A tvrdá konkurence českým domácnostem přinese slevy až do několika tisíc korun ročně. Šanci ušetřit mají hlavně rodiny, které elektřinu používají nejen na svícení, ale i na topení a ohřev vody. Podobně lze srazit náklady na vytápění zemním plynem. Doba, kdy si dosavadní monopolní dodavatelé - ČEZ, E.On a RWE mohli diktovat cenu, je tak nenávratně pryč. Velcí hráči tvrdí, že jsou s nástupem konkurence smířeni. Teď musí pro zákazníky najít jiné lákadlo, například zkvalitnění služeb. Loni svého dodavatele elektřiny změnilo 249 tisíc zákazníků.


Lékaři nemají návrat jistý. Někteří ředitelé si budou pečlivě vybírat, uvádí Mladá fronta Dnes. Netají se tím, že se bezbolestně zbaví neoblíbených kolegů. Jihlavské nemocnici stále hrozí, že přijde o většinu lékařů a spolu s dalšími nemocnicemi v okolí paralyzuje celou Vysočinu. Na zprávu, že se špičky koalice dohodly na ústupcích, zdejší doktoři reagovali velmi opatrně. Vedení nemocnice je už teď rozhodnuté, že by lékařům případný návrat nekomplikovalo. Mladá fronta Dnes oslovila převážnou část šéfů českých nemocnic. Zatímco většina z nich by lékaře vzala bez problémů zpět, někteří přiznali, že si budou vybírat. Ukázalo se, že problém budou mít dvě skupiny lékařů - ti, kteří před protestní akcí nepracovali nijak zvlášť dobře, a také ti, kteří svým protestováním ředitele rozčílili.


Šéfové Sazky začali jednat s věřiteli o možnosti požádat soud o moratorium, kterým by na tři měsíce odvrátili hrozící úpadek společnosti. Napsaly to Hospodářské noviny. Podle listu musí ochranu před věřiteli schválit nadpoloviční většina těch, kterým Sazka dluží. Mění se také postoj sportovních funkcionářů. Po čtvrteční schůzi představenstva se podle Hospodářských novin lidé ve vedení Českého svazu tělesné výchovy začínají smiřovat s tím, že se akcionářem Sazky může stát investor, který do ní nalije dvě až tři miliardy potřebného kapitálu. Nový investor by tedy za peníze mohl získat podíl v Sazce, což dosud sportovci odmítali - a trvali na tom, že si ve společnosti chtějí nechat absolutní vliv. Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že kontroluje čtvrtinu dluhopisů Sazky, podal počátkem minulého týdne návrh na insolvenční řízení se Sazkou.


Foto: Evropská komise
Většina zmizelých emisních povolenek, které byly minulý týden ukradeny z účtů vedených u tuzemského operátora trhu s elektřinou (OTE), se našla. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD), podle níž bylo 610.000 povolenek po hackerském útoku zřejmě převedeno na účty u správců v Německu a Estonsku. Zbytek ukradených povolenek se prý našlo na českých účtech, část ještě v dalších zemích. Účty má k dispozici policie, která se případem zabývá. Mladá fronta Dnes ale píše, že zatím není jasné to, kdy a zda vůbec se podaří cenné papíry vrátit zpátky na účty jejich vlastníků. Kdyby se ukradené kredity vrátit nepodařilo, není prý zřejmé ani to, kdo vzniklou škodu uhradí, píše list. Národní správci účtů podle deníku nemají právo ukradené povolenky na základě vlastního rozhodnutí poslat zpátky jejich majitelům. Celkem se ztratily povolenky zhruba za 450 milionů korun, dodává Mladá fronta Dnes.


V Česku vznikají první detenční ústavy pro dětské vrahy a násilníky. Zvlášť nebezpeční dětští zločinci by měli skončit v budoucnu za ostře střeženými branami speciálních výchovných zařízení v Boleticích na Děčínsku a v Polance nad Odrou, což je část Ostravy. Píše to deník Právo. Ministr školství Josef Dobeš již o tom jednal s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. K vytvoření detenčních ústavů ministra školství podle jeho slov donutil nárůst počtu nebezpečných dětských vrahů. Například loni teprve šestnáctiletý mladík pobodal na sídlišti v Ostravě tři hochy ve věku devět, třináct a čtrnáct let. Nyní je polaneckém výchovném ústavu 12 dětí ve dvou výchovných skupinách. Letos se kapacita v prvním čtvrtletí zvýší na 30 míst.


Zabavenou drogu dejme nemocným, navrhuje policie. Je to naděje pro lidi s roztroušenou sklerózou či třeba Parkinsonovou nemocí. Na 400 kilogramů marihuany, které každoročně zabaví a zničí policisté, by se nově mohlo využívat k výrobě léčiv. S revoluční myšlenkou přišli kladenští kriminalisté, proti není ani ministerstvo spravedlnosti, uvádějí Lidové noviny. V Česku se dosud léky vyráběné z konopí prodávat nesmějí, probíhá tu pouze pár studií účinků konopných látek na lidský organismus. Odborníci se k návrhu policie stavějí rezervovaně. Upozorňují totiž na riziko, že konopí z pěstíren zpravidla roste za nekontrolovatelných podmínek. Ministerští úředníci zase na jedné straně připouští, že konopí může mít léčebné účinky, zároveň však varují, že nejsou přesně popsány negativní účinky při léčbě.


Odebírání neoprávněně získaných titulů na právnické fakultě v Plzni se opět zdrží. Rektor Josef Průša přiznal, že termín do konce února, který si na odebrání titulů dal, je nereálný. Píše to deník Právo. Aféru, s níž se univerzita potýká od září 2009, tak bude muset dořešit nová rektorka Ilona Mauritzová. Ta střídá Průšu ve funkci od března. Univerzita 7. ledna prohlásila, že hned týž den odešle první tři oznámení o zrušení vysokoškolského diplomu. Dopis nakonec odeslala jen jeden. Další dopis, který měl jednomu z absolventů zrušit diplom z magisterských studií a zároveň titul JUDr., ze školy neodešel. Mluvčí univerzity Kamila Kvapilová doplnila, že rizika spojená s rušením diplomů jsou velmi vysoká a vše je třeba důkladně zvážit. Podle šéfky Akreditační komise Vladimíry Dvořákové je vidět, že skutečný zájem o odebírání titulů v Plzni není.


Prodat pozemek s utajeným nájemcem už bude hodně těžké, píše deník Právo. Taková trochu typická česká finta: koupíte od někoho pozemek, a aniž byste byli na cokoliv upozorněni, náhle zjistíte, že půdu má na příštích padesát let pronajatou místní rolník, který tu po generace pěstuje vojtěšku. A zbavit se nechtěného nájemníka nemusí být snadné. Podle návrhu nového občanského zákoníku, který má do dubna dorazit do vláda, výrazně roste šance, že se kupující do podobné situace nedostane. Nový zákon totiž umožňuje zapsat přímo do katastru nemovitostí kromě vlastníka i nájemce. Nejde sice o povinnost, nájemce by však byl hloupý, pokud by této možnosti, na kterou bude mít ze zákona právo, nevyužil. Právě on a případný kupec pozemku totiž budou mít největší zájem, aby je prodávající majitel - půjde-li o šibala - neošidil.