Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny píší, že klíčoví politici vládních stran už vědí, jak by mohli uspokojit požadavky lékařů, kteří se chystají opustit nemocnice.

Hospodářské noviny píší, že klíčoví politici vládních stran už vědí, jak by mohli uspokojit požadavky lékařů, kteří se chystají opustit nemocnice.

Deník uvádí, že několik hlavních postav koalice se shodlo na tom, že kvůli změnám úhradové vyhlášky, přecenění léků a úsporám při nákupech lze ušetřit peníze, které by mohly být využity na platy lékařů. Konkrétní podoba plánu je ale zatím tajná. Komentář Hospodářských novin k odcházejícím lékařům poznamenává, že systém zdravotnictví je plýtvavý a korupční a protestující lékaři jej svou akcí mění a tlačí vládu k reformám, které měly proběhnout už dávno.

Také komentář Mladé fronty Dnes píše, že nemusíme hořet sympatiemi k odborářskému vzdoru lékařů, ale musíme mu přiznat, že vystrašil a popíchl i ty, kteří o změnách ve zdravotnictví dosud nechtěli ani slyšet. A když už, tak jen v mezích mírného pokroku a stylem "Aby se vlk nažral a koza zůstala celá."


Koláž: Kristýna Maková
Lidové noviny se věnují situaci na trhu s byty a rodinnými domy. Prodej třípokojových bytů a velkých rodinných domů se podle listu zastavil a realitní kanceláře musí snížit ceny. Lidé totiž oproti minulým letům nemají o příliš drahé bydlení zájem a klesat či stagnovat by neměly jen ceny bytů v panelácích, ale i bytů v nové zástavbě. Stále ovšem platí, že záleží na atraktivitě lokality, na některých místech, která jsou zrovna v módě, mohou ceny ještě naopak stoupat.


Deník Právo píše, že osud až 30 procent českých středních škol je velmi nejistý a s ním také osud žáků, kteří se na ně přihlásili, některé školy se totiž v příštím školním roce vůbec nemusí otevřít. Rozhodnutí by mělo padnout v březnu. Hodně škol má totiž kvůli slabým populačním ročníkům problémy s naplněním kapacity. Podle ministra školství Josefa Dobeše se nadbytkem škol i snížila jejich úroveň i společenská hodnota maturity. Ministr už také požádal Vysokou školu ekonomickou o model ideální sítě středních škol v krajích.


Hospodářské noviny informují o plánu ministerstva dopravy prodat dálniční odpočívadla. Resort je v příštích letech chce nabídnout soukromníkům. V současné době je v České republice 45 odpočívadel, o která se starají nájemci ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic. Nejvíce jich je okolo dálnice D1. Kvalita českých odpočívadel přitom podle průzkumu sdružení ADAC patří k nejhorším. Chybí na nich bezpečnostní kamery, aparáty pro tísňové volání, toalety jsou zanedbané. Prodej odpočívadel by měl přinést peníze na stavbu dálnic.


Mladá fronta dnes přináší nahlédnutí do nového občanského zákoníku. Změní se například přístup ke zvířatům, která nově nebudou definována jako věc. Například pokud se někdo ujme zatoulaného psa, po dvou měsících bude patřit nálezci. Existuje i výjimka, pokud bylo zvíře nějak označené, pak by měl nálezce kontaktovat majitele. Pokud pes způsobí škodu, má poškozený právo jej zadržet jako "rukojmí." Nově také mají lidé šanci získat větší odškodnění od člověka, který jejich zvíře zraní. Nový zákoník se také podrobně věnuje včelám, vlastník může roj včel, který mu ulétl, stíhat na cizím pozemku. Pokud ale vletí do cizího úlu, už patří jeho majiteli.