Přehled tisku

0:00
/
0:00

Jako "cinknuté volby" popisuje komentář Lidových novin komunální volby v Krupce. Politické strany a uskupení v nich uplácely voliče, krajský soud v Ústí nad Labem ale kupčení s hlasy na komunální úrovni připustil. Co by to znamenalo v příštích volbách?

Jako "cinknuté volby" popisuje komentář Lidových novin komunální volby v Krupce. Politické strany a uskupení v nich uplácely voliče, krajský soud v Ústí nad Labem ale kupčení s hlasy na komunální úrovni připustil. Co by to znamenalo v příštích volbách? - ptá se autor komentáře. Strany by se předháněly, kdo dá voličovi za hlas vyšší hotovost. Na to ostatně poukazovali i sami stěžovatelé. Rozhodnutí krajského soudu ale v úterý zrušil Ústavní soud, který považuje prodávání hlasů za neetické na všech úrovních. Alespoň v tomto bodě tedy zůstane politická soutěž zachována. Co si ale počít s výrokem ústavních soudců, že "vůle voliče, který je zkorumpovaný, není nezávislá"? Jsou platné hlasy těch, kteří hlasovali s vidinou třináctého důchodu nebo hrazení třicetikorunového poplatku? Je zkorumpován jen ten volič, který dostal "dlaňovsku", nebo i ten, kdo hlasoval s vidinou šrotovného? Ústavní soud tak bude muset v budoucnu definovat, co je vlastně "nezávislá vůle voliče", soudí komentář Lidových novin.


Foto: Daniel St.Pierre,  Free Digital Photos
Státní podporu na stavební spoření by v budoucnu měli získávat jen ti, kteří ji použijí na účely bydlení nebo si vezmou úvěr. Doporučuje to komise, která na ministerstvu financí připravuje návrh na další změny ve stavebním spoření. Napsaly to Hospodářské noviny. Některé změny ve stavebním spoření a snížení státní podpory schválil parlament už loni. Poslanci přijali novelu, podle níž se bude státní podpora připsaná v letošním roce za loňský rok zdaňovat 50 procenty. V dalších letech příspěvek státu klesne z 15 na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 Kč ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření. Pokud jde o chystané novinky, naspořené peníze by podle varianty doporučené komisí mohli lidé dál použít třeba i na nákup auta. Státní příspěvek by jim byl ale vyplacen jen tehdy, když doloží, že ho využijí na bydlení. Stavebním spořitelnám se podle HN doporučení komise nelíbí. "Dokládání účelovosti nás připraví o klienty, pro mnohé z nich to bude nepohodlné," cituje deník šéfa Českomoravské stavební spořitelny Vladimíra Staňuru.


Porodnice čekají krizi, napsala Mladá fronta Dnes v souvislosti s odchody lékařů v akci Děkujeme, odcházíme. Protesty lékařů výrazně omezí chod porodních sálů a novorozeneckých oddělení. Ženy, čekající dítě, nevědí, kde vlastně budou rodit. Nemohou se spolehnout na to, že porodí v nemocnici, kterou si vybraly. Právě nemocnice, které se starají o matky a novorozence, patří mezi nejpostiženější ze všech. Některá zařízení budou muset výrazně omezit provoz a péči za ně převezmou oddělení v jiných městech. Komplikace očekávají například v Plzni, Olomouci, ve Zlínském kraji nebo v Praze. V pražské nemocnici u Apolináře chtějí například lékaři omezit přesčasy. Vážné problémy mohou nastat u novorozenců, pokud by byli se zdravotními potížemi převáženi do vzdálených center. Neznamená to podle deníku přímé ohrožení na životě, ale chaos v nemocnicích může výrazně zvýšit stres u porodu. Ministr zdravotnictví jednal s odboráři naposledy toto pondělí. Požádal je, aby svůj protest odložili o půl roku, kdy by se měla projevit reforma zdravotnictví. Podle ředitelů nemocnic vsadili odboráři na citlivé téma dětí. To ale zástupci protestujících lékařů odmítají. Podle nich se protest netýká jen porodnic, ale zasahuje všechna oddělení nemocnic.


Slídit se nevyplácí, napsaly Lidové noviny. U soudu už skončilo osmdesát stalkerů. Jejich oborem je pronásledování, výhružné SMS, noční telefonáty, pomluvy a scény v zaměstnání. V nejhorším případě může stalking skončit až smrtí pronásledovaného člověka. Český právní řád zná tento trestný čin teprve od loňského ledna. Státní zástupci od té doby ale obžalovali už 103 lidí. Dosud jich bylo odsouzeno 83. Roční podmínku tak dostal například muž, který své bývalé družce psal až sto textových zpráv denně a na ulici jí sprostě nadával. Nakonec jí vyhrožoval i smrtí. Právě nevyřešené osobní vztahy se podle policie skrývají za psychickým terorem nejčastěji. Nová právní úprava policii nahrává. Oběti psychického nátlaku se tak prý už nebojí na policisty obrátit.


České aerolinie v úterý zahájily další vlnu propouštění pilotů. Napsala to Mladá fronta Dnes. Podle ní ji "odnese" více než desetina pilotů, kteří ve firmě po loňských škrtech zůstali. Deník uvedl, že ve státní ztrátové společnosti kvůli tomu hrozí po dlouhé době opět střety mezi odboráři a vedením. Pro piloty bylo prý propouštění nečekané, výpovědi začalo vedení rozdávat v úterý. Podle informací MfD by je mělo dostat až 70 pilotů ze současných zhruba 430, tedy více než 15 procent. Část z nich podle listu může skončit v Holidays Czech Airlines, dceřiné společnosti ČSA. Deník s odvoláním na zdroj z vedení aerolinek rovněž napsal, že ČSA plánují vstup na trh letecké nákladní dopravy. Už od června by měly začít s pronajatým nákladním jumbem dvakrát týdne létat mezi Prahou, Hongkongem a Vietnamem. Zisk by prý měl být v řádu desítek milionů korun ročně.


Český řidič z Prahy, který jel o víkendu švýcarským tunelem San Bernardino rychlostí 195 kilometrů v hodině, půjde k soudu. Povolenou rychlost překročil o 115 kilometrů v hodině, a spáchal tak trestný čin. O řidičský průkaz sice nepřišel, minimálně do rozsudku nesmí ale usednout ve Švýcarsku za volant. Informuje o tom deník Právo s odvoláním na mluvčí policie kantonu. Řidič již zaplatil kauci pět tisíc franků (93 tisíc korun) jako zálohu na náklady řízení. Kauci stanovil prokurátor podle přiznání řidiče o jeho příjmech, majetku a podle hodnoty auta, jímž jel.


Falza slavných malířů mířila z Čech k zubnímu laborantovi do Německa, píše deník Právo. Dodával mu je gang podvodníků s uměleckými díly, který rozprášili detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem loni na podzim. Právu se podařilo vystopovat hlavního odběratele v německém Straubingu, ke kterému mířily padělky slavných malířů z dílny na Klatovsku. Její jím zubní laborant Klaus Kohlmeier, který ovšem popírá, že by vědomě kupoval falzifikáty. Nejprve tvrdil, že obrazy kupoval pro sebe i další sběratele, pak to ale popřel. Nyní říká, že díla kupoval jen pro vlastní sbírku. Nařčení z něčeho nelegálního tak bere jaké křivé obvinění. Přitom podle německé policie to byl právě on, kdo mezi sběrateli rozhodil sítě a obrazy prodával za milionové částky. Autorkou padělků je zřejmě malířka a grafička z Plzeňska, která kvůli tomu strávila už několik měsíců ve vazbě. Její padělky byly ale tak dokonalé, že jeden z nich měl viset na výstavě v Paříži jako dosud neznámý originál francouzského malíře Maurice de Vlamincka.


Jarmila Kratochvílová,  foto: Anna Duchková / ČRo
Hospodářské noviny připomínají jubileum Jarmily Kratochvílové. Nejúspěšnější česká běžkyně všech dob, kterou dodnes nikdo nedohonil, se dožívá šedesátky. Své rekordy zapisovala do tabulek zhruba před třiceti lety, a přesto řada z nich dodnes platí. Další generace atletek z celého světa se k nim až na výjimky ani nepřibližují. Je za tím zázrak nebo něco jiného? - ptá se deník. Jisté je, že za jejími medailemi jsou koňské tréninkové dávky, tuny navzpíraného železa, kilometry naběhané s těžkou pneumatikou kolem boků. Své medaile ovšem sbírala v éře, kdy atletiku ovládly steroidy. Pletence svalů na těle Kratochvílové evokovaly mužskou muskulaturu, pozitivní dopingový nález ale nikdy neměla. Sama spekulace o dopingu vždycky odmítala, přiznává ale, že jí trenér dával injekce s vitaminem B12. Ty sice měly anabolický efekt, zakázané ale nebyly. Dnes Jarmila Kratochvílová jako trenérka mládeže hledá další šampionku. Žije sama a skromně na malém městě, v její éře se žádné miliony za rekordy nerozdávaly, připomíná deník. Rekordy jí ale dodnes patří...