Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje odchod Oldřicha Martinů z funkce policejního prezidenta. Generál padl jako zplodina kancelářských válek v koaliční krizi, píše autor. Kdybychom věděli, co se jeho pádem změní, byli bychom třeba rádi. Zatím máme jen sliby ministra vnitra Radka Johna, že nový policejní prezident prosadí i nový kurz policie.

Mladá fronta Dnes komentuje odchod Oldřicha Martinů z funkce policejního prezidenta. Generál padl jako zplodina kancelářských válek v koaliční krizi, píše autor. Kdybychom věděli, co se jeho pádem změní, byli bychom třeba rádi. Zatím máme jen sliby ministra vnitra Radka Johna, že nový policejní prezident prosadí i nový kurz policie. Kde je ale plán policejních změn? Možná je bude řídit člověk, který to ještě ani neví, protože ho politici seženou až po Vánocích. A možná mezitím nebude ve funkci ani ministr John. Tak už to u nás chodí. Za oběť uklidňování v koalici padnou možná ještě nějaké další oběti. Politici slibují i protikorupční scénář. Moc od toho ale nečekejme. Uvidíme, jak si orgány poradí s nynější údajnou korupcí, kvůli které vznikla vládní krize. A možná si neporadí ani s ní - pro nedostatek důkazů, které někdo snědl nebo nikdy nebyly.


Foto: Štěpánka Budková
Po posledním skandálu na ministerstvu životního prostředí se vyvalilo to nejhorší, co česká politika dokáže vyprodukovat, napsaly Hospodářské noviny. Nic se nezměnilo, řeknou si tak mnozí lidé. Jenže je tu i druhý pohled. Ještě nikdy se nestalo, že by ministr rezignoval ten samý den, kdy podezření vyšlo najevo. Jako důkaz, že to Česko s bojem proti korupci myslí vážně, to ocenily i Financial Times. A pokud zvolíme jiný než sebetrýznivý úhel pohledu, uvidíme, že jsme v mnoha ohledech lepší zemí než před rokem. V Česku se třeba obecně stále méně krade. Také klišé o České republice jako o rasistické zemi letos naboural tvrdý rozsudek nad vítkovskými žháři, tvrdě byl odsouzen i řidič, který svým bourákem vytlačil na D1 řidičku pomalejšího vozu. Česko také už prakticky nikdo nepovažuje za divoký východ. Britské listy označují Prahu za nejlepší dovolenkovou destinaci světa. New York Times zase lákal čtenáře na návštěvu Ostravy. Nemusíme si milosrdně lhát do kapsy, stačí, když si dopřejeme trochu realismu. Žijeme v lepší zemi, než si sami myslíme, uzavírají Hospodářské noviny.


Protikorupční linku, kam lidé mohou volat svoje postřehy o úplatných úřednících a kterou ministerstvo vnitra dotuje částkou kolem dvou milionů korun ročně, přestane od ledna provozovat organizace Transparency International (TI). Nahradí ji občanské sdružení Oživení. Informují o tom Lidové noviny. "Vůbec poprvé od existence linky 199 podaly žádost o dotaci na její provozování dva subjekty, a to TI a Oživení. Ve všech oblastech, kromě zkušeností s provozem linky, byl lépe hodnocen projekt Oživení,"řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Zástupci TI zatím rozhodnutí ministerstva komentovali velmi zdrženlivě. "Každopádně chceme plnit cíle i bez linky,"řekl Lidovým novinám předseda správní rady Václav Láska. Protikorupční organizace se s úřadem dostala za poslední dobu hned několikrát do sporu. Jedna z roztržek se týkala právě linky 199. Konkrétně TI kritizovala ministra vnitra Radka Johna za to, že de facto zahltil operátory. Vyzval totiž občany, aby každou zkušenost s korupcí hlásili právě na číslo 199. To podle Petra Jansy z TI vedlo jen k tomu, že se u operátorů začaly hromadit informace od chronických stěžovatelů, kteří však žádné důkazy o úplatcích ve státní sféře neposkytli, píšou Lidové noviny.


František Dohnal
Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal hodlá podle Mladé fronty Dnes na svém úřadu zvýšit počet zaměstnanců ve vedoucích funkcích. V době státních úspor vzniknou u strážců výdajů státní kasy zcela nové odbory a oddělení. Jejich zřízení sice nemá přinést požadavky na navýšení počtu lidí, ale jejich služby pro stát budou zřejmě dražší kvůli vyšším platům. Dopad změn na rozpočet Dohnal podle deníku tají i členům NKÚ. Stejně jako jiné státní úřady musí přitom ušetřit deset procent, propouštění však na rozdíl od jiných úřadů nechystá. Nově má například podle deníku vzniknout oddělení právní podpory, NKÚ už přitom právníky má. Polepší si také vedoucí školicího střediska, z oddělení se stane odbor. Z personálního odboru vznikne odbor řízení lidských zdrojů, pod kterým bude oddělení pracovního výkonu. Co konkrétně bude mít takové oddělení na starost, není jasné, stejně jako důvod změn. "Organizační řád je interní záležitostí chodu NKÚ. Návrh jeho změny nebyl zatím projednán se členy kolegia NKÚ a proto nepovažujeme za vhodné o něm informovat externě,"řekla mluvčí NKÚ Radka Burketová. Dohnal musí podle zákona změnu s kolegiem projednat, ale členové kolegia to zatím odmítají. Spory mezi kolegiem a Dohnalem už trvají takřka dva roky. Začaly, když členové upozornili na Dohnalovy výdaje, poznamenává Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Lidové noviny komentují současnou podobu vánočních svátků. Vánoční symbolika se veze na vlně globalizace. Vánoce si připomínají i v zemích, které nemají s křesťanskou tradicí nic společného. Papež je světovou celebritou, kterou dnes odmítá snad jen Severní Korea nebo Írán. Ale skutečný vliv západní civilizace, která vzešla z křesťanského milosrdenství a židovské morálky a která dala světu desatero, je stále okrajovější. Tato civilizace prohrává - stále častěji a stále více. Nejvýstražnější přitom je, že se křesťanská civilizace poráží sama, když například potlačuje Vánoce ve prospěch jakýchsi Svátků. Vánoce bychom si přeci sami likvidovat neměli, soudí komentátor Lidových noviny.


Pavel Jakub Ryba
Potomek Jakuba Jana Ryby, autora nejslavnější České vánoční mše Hej mistře, vánoce prý sám nijak neprožívá. Píše o tom Právo. Pavel Jakub Ryba z Kutné Hory je přitom sám uznávaný jazzový muzikant, který má za sebou koncerty na prestižních světových scénách. Mši svého prapradědečka poslouchal řadu let, v posledních letech už ale ne. Vadí mu, jak se zprofanovala a stala se součástí vánočních svátků "za každou cenu". Někteří muzikanti si na jejím provádění dokonce založili živnost, a to se Pavlu Rybovi nelíbí. Sám ji přitom nikdy nehrál, i když ho k tomu řada lidí vybízela. Nové verze, které se snaží původní skladbu aranžovat jako pop nebo jazz, považuje za nepovedené, přiznal potomek slavného skladatele v Právu.