Přehled tisku

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny, stejně jako všechny ostatní deníky, komentují krizi koalice: „Snad ještě žádná vláda neztratila důvěru tak rekordním tempem jako tato Nečasova," píše deník. „Půl roku po svém vzniku se koalice nachází ve stadiu počínajícího rozkladu. Stoosmnáctihlasý kolos se začíná potácet. A nám nezbývá než se bát, jestli nakonec nadobro nevypustí i tu reformní duši."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Hospodářské noviny, stejně jako všechny ostatní deníky, komentují krizi koalice: „Snad ještě žádná vláda neztratila důvěru tak rekordním tempem jako tato Nečasova," píše deník. „Půl roku po svém vzniku se koalice nachází ve stadiu počínajícího rozkladu. Stoosmnáctihlasý kolos se začíná potácet. A nám nezbývá než se bát, jestli nakonec nadobro nevypustí i tu reformní duši." Autor uvažuje, kdo a proč k této krizi přispěl: „Události pádí rychleji, než je stačíme vstřebat," píše. „Dávno nejde pouze o to, že premiér oslyšel varování předsedy Fondu životního prostředí Libora Michálka, že se schyluje k masivní rozkrádačce pro ODS. Teď vyšlo najevo, že Nečas do fondu protlačoval svého člověka. Proč? Zodpovědný premiér by nejprve zjednal pořádek a teprve pak by do vyčištěného prostředí nasadil svého člověka. Takhle může leckoho napadnout, že Nečas spíše vysílal do partičky svého emisara. Ať už to byla premiérova chyba, nebo šlo o úmysl, dříve nebo později ho to může stát krk.." Podle deníku kauza semílá i Radka Johna. „Ministr, který hřímal něco o nemilosrdném vyšetřování, příliš pozdě přiznal, že ho Michálek informoval již koncem léta. Proč ale John nešel za ministerským předsedou a nenaléhal, aby zasáhl dříve, než se rozjedou korupční reje? John (bez ohledu na zájem státu) zřejmě vyčkával, až se do toho Nečas pořádně zamotá. Ministr vnitra však přitom zamotal do richelieuovského pláště sebe i Věci veřejné. A ty mu to spočítají asi již při příští volbě předsedy strany. Třetí koaliční strana - TOP 09 - zatím proplouvá aférou nepoznamenána. Což utužuje hlavně pozici ministra financí Miroslava Kalouska. Ten se drží zpátky, a dokonce vyjadřuje důvěru premiéru Nečasovi. Tak nějak se ovšem chlácholí králík, než ho za zadní vytáhnete z kotce a bacíte za uši. Obavy z Kalouskovy rostoucí moci vyvolají jen další napětí v ODS, kde se určitě ozvou přívrženci jiného stylu vládnutí - toho velkokoaličního," dovozuje komentátor Hospodářských novin.


Ministerstvo obrany vloni předražilo recepční a úklidové služby na ubytovnách o 100 milionů korun. Vedení ministerstva má podezření, že tendry byly zmanipulované, podalo proto trestní oznámení a odvolalo pět úředníků. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Předražené úklidové služby odhalil audit, který nechal udělat v majetkové sekci svého úřadu ministr obrany Alexandr Vondra. Část výsledků auditu dnes ministerstvo obrany zveřejní. Zakázky na úklid ubytoven vypsala vloni na podzim Správa vojenského bytového fondu, která spadá pod ministerstvo obrany. Celkový objem dosahoval téměř půl miliardy korun. Ve většině zakázek zvítězily firmy, které nabídly nejvyšší cenu, někdy téměř dvojnásobnou než jejich nejlevnější konkurence. Ke všem zakázkám se dostala společnost Staeg z Vyškova. Čtyři tendry podle dokumentace sama vyhrála, u zbylých figuruje jako subdodavatel vítěze. Podle listu Staeg v posledních letech získal na obraně desítky zakázek za stovky milionů korun.


Loterijní společnost Sazka připravuje záchranný plán, který ji má vyvést z krize. Plán spočívá v totálním zprůhlednění finančních toků Sazky na jednom účtu a ve vytvoření nového platebního kalendáře. Sazka také seškrtá všechny zbytné náklady a prodá nepotřebný majetek, včetně dvou luxusních aut Bentley pro manažery Sazky. Hospodářským novinám to řekl podnikatel Martin Ulčák, který převzal od vedení Sazky plné moci a jedná o její stabilizaci. "Bude to transparentní systém, vodotěsně uzavřený, aby bylo vidět, co se s penězi Sazky děje. Součástí bude i vyvážený platební kalendář, který určí, co, jak a kdy bude Sazka platit,"řekl Ulčák v rozhovoru pro HN. Nový systém má také vylepšit věřitelům garance za jejich úvěry.


Největší tuzemská mlékárenská firma, jihočeská Madeta, požádá Evropskou komisi o zapsání na seznam chráněných označení pro tři své výrobky, a to Romadur, Madeland a Lipánek. V rozhovoru pro pondělní vydání deníku E15 to řekl generální ředitel Madety Milan Teplý. "Jsou to naše vlajkové lodi. Podáno to zatím není, ale v prvním čtvrtletí 2011 se budeme snažit pro všechny tři," uvedl pro E15 Teplý. Madeta už dva výrobky na seznamu má, před rokem na něj byly zapsány Jihočeská Niva a Jihočeská Zlatá Niva. Oba sýry získaly ochranu EU až po letech sporů.