Přehled tisku

Radek John, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hlavní domácí politickou události víkendu byl bezesporu ideový sjezd Věcí veřejných, a tak se mu věnují všechny deníky. Podle Mladé fronty Dnes padlo na sjezdu hned několik zajímavých rozhodnutí. Strana například nepodpoří zdražení základních potravin, odmítne také zavedení školného na vysokých školách. Kvůli tomu budou zřejmě Věci veřejné žádat změnu koaliční smlouvy, což zřejmě u vládních partnerů narazí.

Radek John,  foto: ČTK
Hlavní domácí politickou události víkendu byl bezesporu ideový sjezd Věcí veřejných, a tak se mu věnují všechny deníky. Podle Mladé fronty Dnes padlo na sjezdu hned několik zajímavých rozhodnutí. Strana například nepodpoří zdražení základních potravin, odmítne také zavedení školného na vysokých školách. Kvůli tomu budou zřejmě Věci veřejné žádat změnu koaliční smlouvy, což zřejmě u vládních partnerů narazí. Podle Mladé fronty Dnes je pro Věci veřejné v tuto chvíli hlavní prioritou jednoznačně boj s korupcí. Členové této strany si na ideovém sjezdu odhlasovali, že pokud jejich protikorupční reforma neprojde do konce roku, budou zvažovat odchod ze současné vlády. Podle jednoho z komentátorů Mladé fronty Dnes jsou Věci veřejné zřetelně na rozcestí.

Věci veřejné zažily svou hvězdnou chvíli 29. května při sčítání volebních hlasů - a žádná další už je nečeká, píše komentátor Hospodářských novin.Projekt kultivovaného populismu podle něj mohl uspět pouze v tomto jedinečném okamžiku, kdy se frustrace voličů z velkých stran spojila s velkými penězi v kampani a tehdy ještě neokoukaným kouzlem Radka Johna, tohoto Chucka Norrise české politiky. Věci veřejné jsou na tom teď stejně jako Unie svobody v prosinci 2002, půl roku po svém vstupu do vlády a tři a půl roku před odchodem do zapomnění. Pavel Němec na tom ovšem rozhodně neprodělal a ani o Víta Bártu strach nemáme, uzavírá komentátor Hospodářských novin.


Nové solární elektrárny nikdo k síti nepřipojí ani po Novém roce, přestože pro ně od příštího roku platí nová pravidla. Stále totiž trvá stop stav kvůli bezpečnosti a spolehlivosti elektrizační soustavy. Podle operátora přenosové soustavy ČEPS je počet starých žádostí o připojení stále příliš vysoký, informuje deník E15. Podle listu parlament sice schválil nová pravidla pro fotovoltaické elektrárny včetně jejich zdanění od příštího roku, nové solární zdroje však od Nového roku stejně nikdo k síti nepřipojí. "Stop stav kvůli bezpečnosti a spolehlivosti elektrizační soustavy i nadále trvá a bohužel nejsme schopni odhadnout, kdy skončí,"řekl listu mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Tyto informace deníku potvrdil také operátor přenosové soustavy - společnost ČEPS. Počet starých žádostí o připojení je totiž podle ní stále příliš vysoký. "Průběžné informace o vydaných licencích pro fotovoltaické elektrárny, které má ČEPS od regulátora k dispozici, nasvědčují tomu, že předpoklady, ze kterých vycházel při žádosti o pozastavení připojování nových zdrojů, stále platí," sdělila deníku Eva Vítková z ČEPS. Upozornila také, že do soustavy se navíc připojují větrné elektrárny.


Společnost Home Credit, poskytovatel spotřebitelských půjček, expanduje na africký kontinent. Firma, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera, chce po Evropě a Asii nabízet splátkový prodej a spotřebitelské půjčky v Egyptě. píší Lidové noviny. "V současné době situaci v Egyptě velmi konkrétně zkoumáme, chtěli bychom tam začít operovat v polovině příštího roku,"řekl v rozhovoru pro deník generální ředitel Home Credit Alexander Labak. Firma podle něj připravuje i posílení svého byznysu v Asii. "Zkoumáme také příležitosti v Indii, kam jsme vyslali tým, a zvažujeme expanzi také do Indonésie," dodal. Home Credit se v poslední době daří v Rusku, kde tamní pobočka vydělala za tři letošní čtvrtletí v přepočtu asi čtyři miliardy korun, což je dosavadní nejlepší výsledek. V Číně pak firma nedávno získala licenci, na jejímž základě smí na trhu působit samostatně, bez čínského partnera. Home Credit v současné době kromě střední Evropy, Ruska a Číny působí také ve Vietnamu, Kazachstánu, Bělorusku a na Ukrajině. V Česku jen za první pololetí letošního roku společnost poskytla úvěry v celkové výši 3,7 miliardy korun, uvádějí Lidové noviny.


Jak píše deník Právo. krize se pozná podle toho, že v pražské městské policii pracují i obyvatelé hlavního města. List uvádí, že se pomalu mění představa pražského strážníka jako lehce zatrpklé osoby vůči Pražanům, většinou s moravským přízvukem. Až třetinu uchazečů o toto povolání teď tvoří lidé pocházející z metropole. Během krize se totiž plat v městské policii srovnal s pražským průměrem, a tak se zvýšil i zájem o místa ve sboru, uvádí deník Právo. "V současné době jsou u nás dvě třetiny uchazečů 'Nepražáků' a jedna třetina řekněme těch čistokrevných Pražáků,"řekl deníku Právo náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema.


Když si přišel student sociologie na studijní oddělení Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pro potvrzení o studiu, byl něpříjemně překvapený. Za běžné trazítko od něj pracovnice fakulty chtěly dvě koruny. Poplatek navíc vybíraly protizákonně, píší Lidové noviny. I když nejde o velkou sumu, studenti byli naštvaní. "Během studia si platíme všechno. Výdaje to jsou velké. Nechápu, proč mám platit i za razítko na papír. Navíc potvrzení potřebuji každou chvíli,"řekl listu čtyřiadvacetiletý student Karel. Fakulta sociálních věd zpoplatenila potvrzení od prosince. Za pár dní fungování vybrala 500 korun. Děkan Jakub Končelík obhajuje poplatek tím, že chtěli ušetřit studenty čekání ve frontách před studijním oddělením. "Cílem zavedení symbolického poplatku nebylo rozhodně omezovat studenty, ale pouze je motivovat k přechodu na elektronickou variantu," vysvětlil děkan. Jenže studenti s frontami na studijním oddělení paradoxně nemají většinou zkušenosti. Pokud tím vedení školy argumentuje, má student Karel návrh: "Ať si studijní oddělení tedy udělá delší pracovní dobu než dvě hodiny denně,"řekl Lidovým novinám student.


Foto: ČTK
Manželský pár lupičů, který v pátek zastřelila německá policie při pokusu o přepadení banky Karlsruhe, byl z jihočeské obce Dubenec, píše mimo jiné deník Právo. V obci žili asi deset let. Muž a žena byli zřejmě už 15 let hledaní německou policií, která je podezírala, že mají na svědomí krádeže a loupeže v asi 20 bankách v hodnotě zhruba dvou milionů eur (asi 50 milionů korun). Jistotu, zda jde skutečně o hledané lupiče, bude mít policie až po testech DNA. Manželé Jaroslav a Růžena, které německá média překřtila na Bonie a Clydea, si v Dubenci na Českobudějovicku, který je součástí obce Dívčice, koupili bývalou "obecní" pastoušku, kterou zrekonstruovali. Dům je obehnaný asi dvoumetrovým dřevěným plotem, takže na něj není ani vidět. Manželé přepadli v pátek banku v centru Karlsruhe. Při útěku vystřelili po zasahujících policistech. Osmadvacetiletou policistku postřelili do nohy. Německá policie střelbu opětovala a muže přitom smrtelně zasáhla. Jeho partnerka si pak podle vyšetřovatelů nejspíš vzala život sama výstřelem do úst, potvrdil podle deníku Právo policejní ředitel Roland Lay.