Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ekologické dotace promění Češi ve více kouře a emisí, píší Lidové noviny. Místo pečlivějšího třídění a recyklace odpadů dostává přednost jejich pálení. Ministerstvo životního prostředí totiž radikálně změnilo rozdělování unijních peněz určených na čistší přírodu.

Ekologické dotace promění Češi ve více kouře a emisí, píší Lidové noviny. Místo pečlivějšího třídění a recyklace odpadů dostává přednost jejich pálení. Ministerstvo životního prostředí totiž radikálně změnilo rozdělování unijních peněz určených na čistší přírodu. Dosud stát posílal ročně zhruba 1,5 miliardy korun z veřejných peněz do městských pokladen na podporu třídění odpadů a jejich recyklaci. Jenže před několika měsíci státní úředníci rozhodli, že začnou více podporovat spalovny odpadů po celé republice. Z více než 13 miliard, které se mají v Česku do roku 2013 proinvestovat v lepším nakládání s odpady, chce stát na spalovny věnovat téměř půlku - šest miliard. Původně se počítalo, že za tyto peníze si města vybudují sběrné dvory, kompostárny či celé systému třídění odpadů, zlobí se Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Co to v praxi znamená. Kontejnery na tříděný odpad nezmizí, ale bude jich méně. Jestliže teď je k nim docházková vzdálenost 113 metrů, nyní se rozhodně prodlouží. To může mnohé lidi od dobrovolného třídění odpadu odradit, píší Lidové noviny.


Až do konce listopadu příštího roku si budou muset čeští vojáci počkat na nové útočné pušky ČZ 805. Příslušný dodatek ke smlouvě na 8000 zbraní za více než jednu miliardu korun podepsalo ministerstvo obrany s Českou zbrojovkou Uherský Brod minulý týden. Neúspěšní uchazeči v tendru zřejmě podají žaloby, protože podle zadání měly být pušky dodány do konce letošního listopadu, píše deník E15. Pušky ČZ 805 mají v armádě nahradit samopaly vzor 58, které jsou ve výzbroji již půl století a jsou zastaralé. Belgická státní firma FN Herstal, která skončila ve výběrovém řízení na nové pušky druhá, okamžitě reagovala dopisem, v němž si stěžuje na zásadní porušení podmínek tendru. Protestuje i švédská firma Aimpoint, která měla na belgické pušky FN SCAR pro českou armádu dodávat optická zařízení. Obě firmy chtějí dosáhnout zrušení soutěže. Ministerstvo obrany nevidí důvod ke stížnostem. Jak uvedl mluvčí Jan Pejšek, předmětem dodatku ke smlouvě je pouze úprava harmonogramu dodávek kvůli škrtům v armádním rozpočtu.


Počet lidí, kteří nemohou splácet své půjčky a žádají soud o tzv. osobní bankrot, respektive oddlužení, opět dramaticky vzrostl. Jak píše Právo, počty insolvenčních návrhů vzrostly proti listopadu 2009 o 113 procent. Dynamika nárůstu předčila i veškerá očekávání odborníků. Teprve na konci letošního roku se tak naplno projevují důsledky krize a zadlužování lidí. Využití osobního bankrotu jako obranu před exekucí potvrzuje i Exekutorská komora ČR. V letošním roce očekává 600 tisíc exekucí, což je o 118 tisíc méně než loni.


Foto: Evropská komise
Dva muži obvinění z pletich při rozdělování evropských peněz pro Jihočeský a Plzeňský kraj údajně na přání politiků zvýhodňovali projekty ze západních Čech. Informují o tom Lidové noviny (LN), které mají k dispozici přesné znění obvinění. Kvůli policejnímu vyšetřování 5. výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad bylo o rok zpožděno vyplácení dotací a všechny podané projekty byly posuzovány znovu. Po přehodnocení řada původně úspěšných projektů neuspěla. Policií stíhaný bývalý ředitel Úřadu regionální rady Jihozápad Jiří Trnka si myslí, že celá kauza vznikla spíše proto, že nevyhověl zadání některých regionálních politiků. Obvinění považuje za absurdní, uvádějí Lidové noviny.


Vězni nesmějí zapínat konvice, strážci počítače. Ve věznicích se šetří, píše Mladá fronta Dnes. Představte si, že byste se sprchovali teplou vodou jednou týdně pět minut. Vězni, jakkoli je netřeba litovat za zločiny, které provedli, mají koupelnu k dispozici jen takto zřídka (pokud nepracují). Úsporná opatření věznic kritizuje Český helsinský výbor. Odsouzení musí kromě sprch po většinu času oželet i varné konvice a zájmové kroužky. K šetření jsou nuceni nejen vězni, ale i strážní, kteří je hlídají. Vedení věznic na ně podle zdroje MFD pamatuje doporučením, aby počítače a další elektroniku zapínali jen v nutných případech. Jenomže ve vězení musí počítač běžet skoro nonstop, zapisují se něj třeba příchody. Kvůli snížení mzdy odchází z Vězeňské služby od září do konce roku 290 lidí z 10 tisíc. Jeden ze strážných s vyšší hodností spočítal, že přijde měsíčně o 5 tisíc korun.


Jiří Paroubek
Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek poprvé od svého odchodu po sněmovních volbách připustil, že by se do čela socialistů mohl vrátit. Tento případný pokus vztáhl ale nejdříve až k roku 2012, píše deník Právo. Nový předseda podle něj nejdříve musí dostat šanci. Pokud by pak zdrcujícím způsobem nevyhrál příští krajské a senátní volby, byl by to ryzí amatérismus a důvod k výměně. A do té doby nemá smysl uvažovat o mé případné personální účasti, řekl Paroubek.


Po falešných lékařích, odečítačích elektroměrů a falešných policistech se objevili na scéně i nepraví kominíci. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, varování před falešným kominíkem, dostali například v Hluboké nad Vltavou. V jižních Čechách řádil muž, který vybíral zálohy za kominické práce, ale ty pak neodvedl. Nový předpis o požární ochraně vyžaduje kontrolu každého komína alespoň jednou ročně. Znamená renesanci polozapomenutého povolání a láká podvodníky nebo lidi, kteří sice komín vymést umějí, ale nemají povolení, aby tuto práci mohli vykonávat. Případy, kdy lidé odhalili někoho, kdo předstíral práci kominíka, se objevily po celé zemi.