Přehled tisku

Bohuslav Svoboda, foto: ČTK
0:00
/
0:00

ODS slibovala Svobodu pro Prahu. Občané si myslí, že jim politici nasadili volskou ohlávku. Všeobecný odpor proti koalici ODS a ČSSD, který v mrazivém dni vyjádřili demonstranti, je toho politickým důkazem. Zkušený lékař Bohuslav Svoboda, nově zvolený pražský primátor, dokázal důstojně čelit bouřlivým protestů Pražanů.

Bohuslav Svoboda,  foto: ČTK
ODS slibovala Svobodu pro Prahu. Občané si myslí, že jim politici nasadili volskou ohlávku. Všeobecný odpor proti koalici ODS a ČSSD, který v mrazivém dni vyjádřili demonstranti, je toho politickým důkazem. Zkušený lékař Bohuslav Svoboda, nově zvolený pražský primátor, dokázal důstojně čelit bouřlivým protestů Pražanů. Jeho šance utnout propojení politických a ekonomických zájmů na pražské radnici je ale malá, píše autor poznámky Mladé fronty Dnes k úterní bouřlivé volbě vedení pražského magistrátu. Nejde podle něj totiž zdaleka jen o svatou válku proti zlu, jak ji chápali mnozí demonstranti. Jde o každodenní boj proti lenosti, zahálce, aroganci, hlouposti magistrátního molocha a jeho členů. A taky proti jejich politikaření. S tím vším se zápasí dokonce hůře než s účelovým spolčením dvou stran. Po úterku ten zápas na pražské radnici aspoň v přímém přenosu začal. Praha však není jediná, kde se tvoří kartely moci a peněz, uzavírá autor poznámky v Mladé frontě Dnes.

Pavel Bém a Bohuslav Svoboda,  foto: ČTK
S historickými paralelami se má nakládat opatrně, varuje autor poznámky na titulní straně Hospodářských novin. Bohuslav Svoboda slíbil v boji s úděsnou pověstí pražského magistrátu po churchillovsku "pot, krev a slzy". Takže pár rozdílů. Churchill mobilizoval proti vnějšímu nepříteli. Svoboda proti tomu, co spískala jeho vlastní partaj. Churchill zformoval "válečnou" vládu ze všech stran. Svoboda na jednu pozapomněl. Jeho kýčovitá paralela tak opravňuje k jízlivosti: politici ODS a ČSSD se při sezení v dozorčích radách jistě opět zapotí. Jen doufáme, že jejich úsilí nebude stát poplatníky opět krvavé peníze. To by už bylo opravdu k pláči, uzavírá autor poznámky na titulní straně Hospodářských novin.

Jiří Menzel
Představoval jsem si, že demokracie bude transparentní, řekl Lidovým novinám režisér Jiří Menzel, který podepsal Listopadovou výzvu pražským zastupitelům. Měl jsem velkou víru, že nová garnitura na magistrátu ozřejmí, jak to na radnici chodilo. Ale to můžou udělat jen lidi, kteří v tom nejsou namočení. Pokud k jejich výměně nedojde, všechno zůstane dál pod kobercem. Spojení ODS a ČSSD už jednou na magistrátu bylo, když občanští demokraté vedli Prahu sami. A stejně jen díky tichému souhlasu ČSSD, což zřejmě zadarmo nebylo. Je to prostě obdoba opoziční smlouvy. Jen chci, aby lidé věděli, že já jako občan jsem nespokojený. A nejsem sám, řekl mezi jinými Jiří Menzel Lidovým novinám.


Server WikiLeaks,  foto: ČTK
Zveřejnění tisíců dosud utajovaných nebo důvěrných dokumentů serverem WikiLeaks je v médiích nejčastěji portrétováno s trochou zlomyslnosti jako "11. září světové diplomacie", píše v deníku Právo politolog Jiří Pehe a pokračuje: Ač média vesměs souhlasí s varováním, že únik citlivých informací může kompromitovat politiky, zhorší vztahy mezi státy, nebo dokonce ohrozit životy lidí, zároveň mnoho komentářů vyznívá tak, že WikiLeaks je projevem práva na informace. Podíváme-li se ale trochu hlouběji, nabízí se otázka, zda internetová svoboda, tak, jak ji chápe WikiLeaks, není jen dalším hřebíčkem do rakve národního státu. Pokud ano, nelze se nezeptat, zda je to dobře. Autor v závěru poznámky soudí, že "předtím, než začneme nad počinem WikiLeaks nekriticky jásat, měli bychom si odpovědět na otázku, zda se s takto rapidním ubýváním státu na všech frontách dokážeme vyrovnat bez velkých otřesů. Nemluvě o nebezpečí pro demokracie: autoritářské státy si totiž informace, jež jsou pro ně důležité, určitě ohlídají lépe," uzavírá Jiří Pehe v deníku Právo.


"Zdravotní knížky pacientů - projekt za miliardu pro pár lékařů" - hlásá titulek na úvodní stránce Mladé fronty Dnes. List píše: Je to projekt za 1,15 miliardy korun a ze 14 tisíc ambulantních lékařů z něj má užitek jen šest doktorů. Jde o elektronické karty pacienta, které financuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Mohou ušetřit peníze - lékař se z karty dozví informace o pacientovi a nepošle ho například znovu na stejné vyšetření. To by však elektronické knížky musela využívat většina. Licenci na zapisování dat do knížek má 1 500 lékařů, licenci na čtení jen šest. "Také jsem ta čísla viděl a vyrazila mi dech,"řekl listu poslanec za TOP 09 Jiří Skalický, který si jako člen správní rady VZP vyžádal od pojišťovny údaje o tom, jak je systém využíván. "Buď to začnou používat, nebo se to stopne, protože to nemá smysl,"řekl poslanec Skalický. VZP takové tvrzení odmítá stejně jako společnost IZIP, která projekt zajišťuje. Trvá na tom, že do poloviny knížek zapisuje víc než jeden lékař, píše Mladá fronta Dnes.


Jaromír Drábek
Hospodářské noviny rozebírají návrh důchodové reformy, který v úterý představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Upozorňují na to, že nová podoba reformy je sice skromnější než návrh takzvané Bezděkovy komise, za to je ale levnější a realističtější. Lidé by si podle ní mohli od roku 2013 přesměrovat tři procenta ze své hrubé mzdy do důchodových fondů. Stát tak přijde o 35 miliard ročně. Ztrátu chce ministr Drábek pokrýt sjednocením sazeb daně z přidané hodnoty na 19 procent, píší Hospodářské noviny.


Prezident Václav Klaus si na středu pozval na Pražský hrad šéfa policie Oldřicha Martinů, kterého vyzval k rezignaci kvůli špatné personální situaci uvnitř sboru ministr vnitra Radek John. Jaká je situace v policii se snaží dopátrat deník Právo v rozhovoru s bývalým náměstkem policejního prezidenta, nyní už náměstkem ministra vnitra Viktorem Čechem. Ten popisuje atmosféru před svým odchodem z policie jako totální nespokojenost ředitelů celorepublikových útvarů s vedením. Konkrétně jde o deset oddělení, které řeší tu nejzávažnější kriminalitu. Tito policejní představitelé si stěžují hlavně na plošné škrty, kvůli kterým nemají adekvátní podmínky pro práci. Požadují proto peníze pro nábor nových lidi a nakup nové technologie. Celostátní policejní ředitelé pro zmíněné problémy zvažují svůj odchod od policie, říká v rozhovoru pro deník Právo Viktor Čech.


Soud koncem prázdnin zbavil svéprávnosti bývalého mladoboleslavského soudce Pavla Nagye, kterého policie podezřívala z korupce, píší Lidové noviny. "Na základě znaleckého posudku, ve kterém bylo konstatováno, že pan Nagy trpí závažnou a nikoliv jen přechodnou duševní poruchou, rozhodl soud o omezení způsobilosti posuzovaného k právním úkonům," cituje list Nagyova obhájce Jana Strouhala. Podle listu má rozhodnutí vliv na Nagyův běžný život. Vše za něj teď dělá jeho opatrovník, například uzavírá smlouvy či podepisuje souhlas s operačním zákrokem. Pavla Nagye v minulosti údajně přistihl novinář při braní peněz za informace, k nimž měl soudce přístup díky své funkci. Za přijímání úplatku a další čtyři trestné činy mu hrozilo až dvanáctileté vězení. Letos v květnu berounský státní zástupce Pavel Prygl Nagyovo trestní stíhání přerušil právě z důvodu vážné psychické choroby obviněného. Lidové noviny uvádějí, že přiřknutí opatrovníka nemusí být jediný důsledek verdiktu. Ten totiž naznačuje i další vývoj trestního řízení. Pokud někoho soud zbaví svéprávnosti, svědčí to zpravidla o poruše trvalého rázu, píše list.