Přehled tisku

Leoš Heger, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že pokud z nemocnic odejde 7000 z celkových 16.000 lékařů, je připraven na svou funkci rezignovat. Ministr ale už na víkendovém sjezdu České lékařské komory (ČLK) uvedl, že stále doufá, že tak velký počet lékařů nemocnice neopustí.

Leoš Heger,  foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v rozhovoru pro Hospodářské novinyřekl, že pokud z nemocnic odejde 7000 z celkových 16.000 lékařů, je připraven na svou funkci rezignovat. Ministr ale už na víkendovém sjezdu České lékařské komory (ČLK) uvedl, že stále doufá, že tak velký počet lékařů nemocnice neopustí. Ve středu bude o situaci jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS). "Pokud podá výpověď šest nebo sedm tisíc lékařů, budu muset nejspíš odstoupit a bude se muset najít někdo jiný, kdo se to bude pokoušet dále řešit. Já bych si musel zachovat čest a jít se obrazně někam zastřelit,"řekl ministr. Média už dříve spekulovala, že by Hegera, který čelí kritice kvůli nedostatečné razanci a pomalému postupu při přípravách reformy, mohl nahradit dosavadní ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Delegáti sjezdu ČLK ale Hegera o víkendu podpořili a nabídli mu spolupráci na reformě. Výzvu "Děkujeme, odcházíme", ve které se lékaři zavazují, že ke konci roku dají výpověď a od začátku března nepřijdou do práce, už podepsalo přes 4100 lékařů. Jejich hlavním cílem je, aby základní plat doktora stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu.


Ministerstvo zahraničních věcí, které letos muselo kvůli úsporám uzavřít několik ambasád a konzulátů, hodlá v příštích třech letech investovat do oprav nebo výstavby budov v Česku i v zahraničí stovky milionů korun. Třeba rekonstrukce Černínského paláce má stát 581 milionů korun, oprava budov v Sofii v Bulharsku vyjde na 218 milionů korun. Deník Právo to zjistil v návrhu rozpočtu na rok 2011, jehož výdaje dosahují 5,6 miliardy korun. Vláda přitom nedávno kvůli škrtům ve státním rozpočtu rozhodla o zrušení velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Uzavření se týká také generálního konzulátu v indické Bombaji. Ministerstvo zahraničí navíc hodlá propustit nejméně 250 zaměstnanců. Podle Práva ale jen plánovaná rekonstrukce velvyslanectví v moldavském Kišiněvě vyjde na 80 milionů korun, tedy zhruba na tolik, co uzavření zmíněných úřadů.


Lidovec? To je muž z lidu, dozvěděli se v anketě křesťanští demokraté. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, mladé členky lidovců zjišťovaly v ulicích měst, jak lidé vnímají skomírající stranu.vanoce - komerce Video pak pustily na sjezdu, který nakonec kompletně vyměnil vedení. Otázku, co se vám vybaví, když se řekne lidovec, položily v ulicích Prahy, Brna a Ostravy. A jak zněly odpovědi? Lidovec, to je muž z lidu, říká muž na Staroměstském náměstí v Praze. Podle dalšího je lidovec manžel paní Lidovcové. I další odpovědi kolemjdoucích, mají pramálo společného s politikou KDU-ČSL. Videem, které členky strany natáčely, chtěly upozornit na to, že KDU-ČSL potřebuje vyměnit tváře ve vedení strany, která se letos poprvé od listopadu 1989 nedostala do Sněmovny.


V Česku se dnes neučí žádný obuvník, ani šička. Tradiční řemesla vymírají, píší Lidové noviny. Poslední registrovaný učeň oboru obuvnictví v pololetí odešel ze školy a nastoupil jako personalista. Vyplývá to z centrální statistiky, kterou vypracoval šéfanalytik Národního ústavu odborného vzdělávání Jiří Vojtěch. Některé obory skutečně vymírají. V obuvnictví, které před rokem 1989 zaměstnávalo 35 tisíc lidí, jich podle statistického úřadu pracuje 2200. Totéž v malém zažívají výrobci hudebních nástrojů. Obory jako šička nebo izolatér už pro nezájem zanikly. Čísla však neznamenají, že by v ČR nebyl zájem o řemeslo. Naopak - po strachu z krize a zaměstnavatelských stipendiích stoupl předloni podíl prváků v učebních oborech. Není také neobvyklé, že si výuční list pořídí vysokoškolák či maturant.


Policie koupí 28 nových terénních aut. Zakázku za skoro 17 milionů korun vyhrála automobilka Škoda Auto, která policejní vozový park rozšíří o vozy typu Yeti, informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Zakázka byla vyhlášena na začátku října, vítěz byl vybrán minulý týden. Kromě mladoboleslavské automobilky se do tendru přihlásili ještě další tři zájemci, dva byli už při prvním posuzování nabídek vyloučeni. O jaké společnosti šlo, vedení policie neprozradilo. Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej MfDřekl, že rozhodující při výběru byla cena vozidla. Prvních 14 aut dostanou policisté ještě letos.


Každý desátý Čech daruje k Vánocům dospělým raději peníze, místo pracně sháněných dárků. Třetina připouští, že k věcným dárkům u některých blízkých počítá i s financemi, byť úhledně zabalenými do vánočního balícího papíru. Jak uvádí deník Právo, potvrdil to bleskový průzkum jedné úvěrové společnosti. Vánoční dárek přestává být pozorností a vytrácí se jeho tradiční symbolický význam. Roste počet těch, kteří vyřeší Vánoce obálkou, kam vloží finanční obnos, potvrzují další průzkumy internetových obchodů. O Vánocích zároveň vrcholí shon za slevami. Přes 40 procent Čechů nakupuje dárky přes internet a cena je důležitá pro bezmála 70 procent z nich.