Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentář Lidových novin si všímá verdiktu Městského soudu v Praze, který zamítl návrh na vyslovení neplatnosti voleb do zastupitelstva. Na volby v metropoli, rozdělené na sedm obvodů, si stěžovaly malé strany, které se chtějí obrátit i na Ústavní soud.

Foto: Kristýna Maková/ Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Komentář Lidových novin si všímá verdiktu Městského soudu v Praze, který zamítl návrh na vyslovení neplatnosti voleb do zastupitelstva. Na volby v metropoli, rozdělené na sedm obvodů, si stěžovaly malé strany, které se chtějí obrátit i na Ústavní soud.

Komentátor míní, že soud se svým rozhodnutím stal výpravčím velké koalice v hlavním městě a ptá se, kolik by si teď kdo vsadil na to, že velká koalice nevznikne. Čím více si lidé radniční spolupráci ODS a ČSSD oškliví, tím urputněji velké koalice vznikají. Na politickou kulturu i voliče to působí zhoubně a zvlášť Praha dokládá, že ať svěří voliči většinu komukoliv, parta, která už má spolupráci na magistrátu natrénovanou, se stejně prosadí.

Autor komentáře Hospodářských novin podotýká, že závidí tvůrcům mapy sedmi pražských volebních obvodů velkorysost a fantazii. Václavské náměstí dohromady s Přední kopaninou a Zličínem, Letná s Čakovicemi...na první pohled to připomíná tipy na výlety na kole. Toto umělecké dílo by mělo být někde vystaveno, míní komentátor a uvádí, že jako nejvhodnější se mu jeví pracovna primátora.


Foto: Evropská komise
Mladá fronta Dnes píše, že kdyby nejmodernější biologickou léčbu rakoviny dostali všichni pacienti, kteří ji potřebují, stálo by to šest miliard korun. Protože na to nejsou peníze, dostává ji třikrát méně lidí. Čísla zveřejnili onkologové, kteří tak reagovali na obvinění ministerstva zdravotnictví i pojišťoven, že za to, že nyní nejsou peníze na léčbu pro nově diagnostikované pacienty s nádorem, mohou zbytečným plýtváním také lékaři. Ministerstvo totiž tvrdí, že onkologové léčí drahými prostředky mnohdy zbytečně i ty pacienty, kteří už na vyléčení nemají šanci. To ale lékaři odmítají.


Foto: ČTK
V Česku se ve čtvrtek na svatého Martina otevíraly první lahve mladého vína a podle tradice se také poprvé s vínem přiťuklo. Vinaři dodali letos na trh rekordní množství Svatomartinského, více než 1,6 miliónu lahví, informuje deník Právo. Letošní úroda ale byla slabší než v předchozích letech a ročník 2010 se podle vinařů nezapíše do historie ani výjimečnou kvalitou, což ovšem neznamená, že by špičková vína chyběla.


Lidové noviny informují o tom, že v jednom pražském nákupním centru vznikl stánek s právnickou poradnou. Komentátor uvádí, že si lze představit hromadu argumentů, které proti tomuto nápadu snese advokátní komora. "Možná by si však sami advokáti měli položit otázku, zda není na místě nějaký ten paragrafový "fast food" zřídit, vždyť v Česku fungují na podobném principu i některá lékařská zařízení, a to ke spokojenosti klientů. Nejde vůbec o likvidaci stávajících fungujících struktur, spíš o rozšiřování možností pro občany," píše deník.


Hospodářské noviny se s předstihem věnují výzkumu, který do České republiky přicházejí provést dánští vědci. Chtějí zkoumat především to, jak zemřel dánský astronom Tycho Brahe, který působil na dvoře Rudolfa II., existuje totiž podezření, že byl na objednávku krále Kristiána IV. zavražděn. Vědci se zaměří i na další detaily z jeho života, které by jim mohly ostatky prozradit. V jakém stavu astronomovy ostatky najdou, není předem jasné, z hrobu v Týnském chrámu by je měli vyzvednout v pondělí. Zatímco Dánové jsou podle listu z výzkumu nadšeni, nálada české strany je střízlivější, hroby by se podle památkářů měli otevírat jen při výjimečných situacích. Archeolog Zdeněk Dragoun z Národního památkového ústavu uvedl: “Člověk je uložen k odpočinku, a tak by se k němu mělo přistupovat. To znamená šťourat mu přitom v žebrech co nejméně."