Přehled tisku

Premiér Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje návrh sociálních demokratů, aby komunálním politikům byly odebrány prebendy za jejich posty ve správních a dozorčích radách společností, vlastněných městy a obcemi. Nejslavnějším pobíračem těchto prebend, jak píše autor, je přitom pražský zastupitel a předseda pražské organizace ČSSD Petr Hulinský, který si tak přišel na několik milionů korun.

Premiér Petr Nečas,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje návrh sociálních demokratů, aby komunálním politikům byly odebrány prebendy za jejich posty ve správních a dozorčích radách společností, vlastněných městy a obcemi. Nejslavnějším pobíračem těchto prebend, jak píše autor, je přitom pražský zastupitel a předseda pražské organizace ČSSD Petr Hulinský, který si tak přišel na několik milionů korun. Komentátor oceňuje, že vláda Petra Nečase tento návrh sociální demokracie neodmítá. Debata o tom, zda je výkon člena dozorčí rady součástí práce politika pro obec, a tudíž nemá být honorován, podle něj ale jen zastírá skutečný problém. A tím je způsob, jak obce a města ve svých firmách prosazují své zájmy. Otázkou je, zda tam nejsou prosazovány jen zájmy těch, kdo v příslušných orgánech sedí, nebo těch, kteří je tam dosadili, ptá se Mladá fronta Dnes.


Milan Jančík
Bývalý kontroverzní starosta Prahy 5 za ODS Milan Jančík povýšil do pozice místopředsedy představenstva firmy Pražská energetika (PRE). Polepšil si tak ve firmě, které den před svým odchodem z funkce starosty prodloužil smlouvu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny s odvoláním na server iDnes.cz. Podle dřívějších informací internetového deníku Parlamentní listy je smlouva pro radnici nevýhodná, navíc je prý pro příští vedení městské části zřejmě nevypověditelná. PRE pro radnici od roku 2005 zajišťuje počítače a spravuje informační technologie. Jančík rezignoval na funkci starosty ke konci července. Na posledním jednání rady ale ještě PRE zajistil, že bude pro radnici pracovat dalších pět, případně až deset let. Pro schválení smlouvy zvedl podle deníku ruku i sám Jančík, a to i přesto, že byl ve střetu zájmů. Bez jeho hlasu by totiž návrh nebyl schválen. "Já jsem podle zákona střet zájmů ohlásil, že zde můžu být v konfliktu, nicméně zákon mi nezakazuje hlasovat, a proto jsem se hlasování zúčastnil,"řekl Parlamentním listům Jančík.


Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera rezignoval na funkci soudce. Jeho rezignační dopis obdržela Kancelář prezidenta republiky ve středu, píše deník Právo. Připomíná, že Kučera byl dočasně zproštěn funkce kvůli kárnému řízení. V něm šéfka NS Iva Brožová žaluje Kučeru za to, že ovlivňoval vyšetřování údajné korupční kauzy někdejšího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. V září pražský vrchní soud Kučeru uznal vinným, Kučera se však proti tomu odvolal. Nyní se bude moci symbolicky hájit, že byl potrestán jen nepravomocně. Podle deníku Právo Kučera svou rezignací docílil toho, že kárné řízení bude zastaveno, aniž by došlo k odvolacímu jednání u Nejvyššího soudu. Zároveň věří, že odejde na konci roku do důchodu z pozice místopředsedy NS. I když rezignoval, poběží mu tříměsíční lhůta, během které by měl být ještě soudcem, píše deník.


Lidové noviny se ve svém sloupku zamýšlejí nad smyslem Dne veteránů, který připadá na 11. listopad. Tradičních veteránů z obou světových válek rapidně ubývá, z té první už nežije nikdo, připomíná deník. Při slově veterán se nám dnes vybaví spíš voják, který prodělal misi v Bosně, Kosovu nebo v Afghánistánu. Česká společnost si veteránů navenek cení, přitom ale nemá jasno, co s nimi. Veteráni se vymykají z průměrného vzorku populace. Odsloužili si své a nyní někdy těžko hledají místo v civilním životě. I příklady ze zahraničí ukazují, že přitom občas překračují zákon. Za to ovšem nemůže sama armáda. Stát tak často měnil pravidla pro veterány a tak dlouho trpěl chaos v armádě i jejích zahraničních misích, že mnoho dnešních veteránů neví, co je vlastně čeká. Postarat se o ně alespoň částečně není jen otázka pudu sebezáchovy, ale i morální závazek, uzavírá deník.


Sportovní agentura lobbisty Josefa Jindry Kentaura uměle zvyšovala své výdaje tím, že fakturovala neexistující reklamu na dresech sportovců své stáje. A to včetně své největší hvězdy olympijské vítězky v klasickém lyžování Kateřiny Neumannové. Píšou o tom Hospodářské noviny. Obchodní ředitel firmy Petr Šperka byl proto pražským městským soudem letos v květnu nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za krácení daně. Soud spočítal, že způsobil státu škodu celkem 25 milionů Kč, zjistil deník. Podle rozsudku Šperka do účetnictví zanesl faktury za fiktivní reklamu smluvních partnerů prostřednictvím známých sportovců, jako jsou Kateřina Neumannová, Kamila Rajdlová či Michal Vabroušek. A to zejména tvorbou log a dalších propagačních materiálů či návrhy veřejných vystoupení, ačkoliv věděl, že zdanitelná plnění neproběhla. Sportovci podle HN prý o zneužití svých jmen nevědí. Jindra, někdejší přítel Neumannové, se podílel i na organizování lyžařského šampionátu v Liberci, za nímž zůstaly milionové dluhy. Naposledy Jindra figuroval v armádní aféře, v níž údajně dojednával provize za přidělení stamilionové veřejné zakázky zbrojařské firmě Patria, připomínají Hospodářské noviny.


Foto: ČTK
V Česku byl letos vydražen nejdražší obraz, uvádějí Lidové noviny. V Topičově salónu v Praze byl ve středeční aukci prodán kubistický obraz Emila Filly Zátiší s lahví Cherry za 16,25 milionu korun. Podle Vladimíra Lekeše z pořádající galerie jde o naprosto nevídaný výsledek, světový rekord obrazů Emila Filly. I samotný obraz je ale výjimečný a podobný se na uměleckém aukčním trhu asi nikdy neobjeví.


Slavný americký boxer Mike Tyson přece jen přijede do Prahy. Podle deníku Sport se chystá do české metropole na dva dny v březnu. Poté, co podobný plán skončil v říjnu nezdarem, zajišťují jeho návštěvu noví promotéři boxer Ladislav Kutil a bývalý karatista Pavol Mucha, kteří pořádají galavečery bojových sportů Heroes Gate. Několikamilionovou částku už nyní mají údajně k dispozici. "Přivezeme Tysona, i kdybychom ho měli zaplatit ze svého," uvedl Kutil. Spolu s Muchou byli nedávno domluvit detaily obchodu v Glasgowě a do několika týdnů mají s britským manažerem Carlem Holnessem podepsat u notáře smlouvy. Bývalý profesionální světový šampion v těžké váze měl do Prahy původně přiletět v říjnu a strávit v Česku pět dnů, během nichž měl být hvězdou charitativních a komerčních akcí. Promotér jeho turné Rey Karpf však posléze oznámil, že se Tysonova návštěva ruší, protože drahé vstupenky na jednotlivé akce se špatně prodávaly.