Přehled tisku

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus za celkové vítěze voleb považuje sociální demokraty, protože získali nejvíc hlasů. ODS podle něj doplatila na Topolánkovo vedení a prorůstání lobbistických struktur.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus za celkové vítěze voleb považuje sociální demokraty, protože získali nejvíc hlasů. ODS podle něj doplatila na Topolánkovo vedení a prorůstání lobbistických struktur. Ve druhém kole voleb pak lidé rozhodnou, zda Senát bude pomáhat efektivnímu vládnutí, nebo naopak brzdit reformní snahy. Klaus tak komentoval výsledky voleb v e-mailovém rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD). Připomněl, že ODS jako dominantní vládní strana v posledních čtyřech letech a jako nejsilnější strana v dnešní vládě platí "daň za vládnutí". Navrátit důvěryhodnost politikům ODS lze podle prezidenta jedině tak, že se strana vrátí ke svým ideovým základům a zapomene na populismus a na své vztahy s byznysem.


Liana Janáčková,  foto: ČTK
Lidové noviny komentují podporu, kterou dal premiér Petr Nečas ve druhém kole senátních voleb v Ostravě senátorce Lianě Janáčkové, která kandiduje proti sociální demokracii. Hned to ale schytal, píše se v deníku. Janáčková totiž proslula rasistickými výroky proti Romům. Komu už bychom ale měli říkat rasista než ženě, která jedním dechem žertovala o cikánech a dynamitu a která Romům nabízela letenky do Kanady? - ptá se autor sloupku v Lidových novinách. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka celého incidentu přirozeně využil a prohlásil, že v Nečasově podpoře Janáčkové slyšel "až extrémně pravicové tóny". Nečas navíc podle něj kriminalizuje zneužívání sociálních dávek. Sobotka by možná zneužívání dávek odměňoval, soudí deník a dodává, že premiér by měl na slovech opozičního politika nahlédnout, jakou chybu dělá. Byl to přeci on, kdo se před časem zasloužil o přísnější vyplácení dávek, což by snad tzv. romské otázce mohlo ulomit pár hran.


Foto: ČEZ
Hospodářské noviny reagují na úterní prohlášení premiéra Petra Nečase, že o dostavbě Temelína rozhodne pouze vláda, nikoliv elektrárenská společnost ČEZ. Komentář spekuluje o možných důsledcích této změny postoje. Nové bloky Temelína v nedávné minulosti nikdo nezpochybňoval, byly základním kamenem chystané energetické koncepce. ČEZ původní vyhlášení výsledků tendru odsunul, přičemž důvodem může být i nedostatek peněz. Vzápětí na to vláda uvedla, že vítěz tendru nemusí být ani vyhlášen, v každém případě o něm ale musí rozhodnout vláda. Podle premiéra jde v případě jaderné energetiky o otázku bezpečnosti státu. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek přitom o dostavbě Temelína jednal v Moskvě, kde ujistil, že o vítězi rozhodnou pouze kvalita, bezpečnost a cena. Temelín je podle deníku zakázkou, která ovlivní českou energetiku a průmysl na sto let. A ať to, co sledujeme, je nejistota, bezradnost, karambol na křižovatce různých zájmů nebo dobře promyšlené lepení děr, není to právě uklidňující pohled, uzavírají Hospodářské noviny.


Mladá fronta Dnes na příkladu Liberce komentuje změny, ke kterým pravděpodobně dojde na radnicích po komunálních volbách. Voliči v nich rozhodli, že z vedení měst a obcí by měli zmizet kmotři a letité mafiánské struktury, jež města ovládali. Příkladem byla právě liberecká ODS, úzce spojená se stavební firmou Syner. Nově by radnici mělo vést uskupení Změna pro Liberec. Jak ale uvádí autor komentáře, Syner při výstavbě obchodních center, akvaparku a nových silnic v Liberci dlouho dával práci nejen samotným stavebníkům, ale i stovkám dalších zaměstnanců v subdodavatelských firmách. Bude-li nyní odstřižen od veřejných zakázek, dotkne se to mnoha rodin. Chapadla chobotnice mohou sahat do mnohem více obýváků, kuchyní a ložnic, než se mohlo na první pohled zdát, uzavírá komentář Mladé fronty Dnes.


Podle Hospodářských novin Miroslav Kalousek vrací úder Alexandru Vondrovi a posílá hloubkovou finanční kontrolu na úřad vlády. Kontroloři se mají zaměřit na výdaje, které souvisely s českým předsednictvím v Evropské unii. Mají tak zjistit, zda sekce, kterou vedl tehdejší vicepremiér a dnešní ministr obrany Vondra zbytečně nevyhazovala peníze z miliardového rozpočtu určeného na předsednictví EU. To, že prověrka cílí na Vondru, není podle deníku náhoda. Vondra má totiž s Kalouskem velké spory. Ty začaly v okamžiku, kdy Vondra prohlásil, že chce zakázat armádní zakázky přes prostředníky. Na těch dříve vydělávala společnost Omnipol, za kterou stojí Kalouskův blízký přítel Richard Háva. Ministr financí Kalousek ale záměrnost hloubkové kontroly na obraně popírá. Podle něj jde o standardní kontrolu celého úřadu vlády.


L-159,  ilustrační foto,  foto: www.army.cz
Při zářijovém incidentu, kdy vojenský bitevník L-159 odhodil u Drnovic na Blanensku dvě přídavné palivové nádrže, chyboval pilot. K tomuto závěru podle Lidových novin (LN) dospěla speciálně sestavená komise. Potvrdila to Jolana Fedorková z Velitelství společných sil v Olomouci. Pilot systém špatně nastavil a v okamžiku, kdy měl nad Drnovicemi simulovat odhoz pum, skutečně na obec "zaútočil". Poté, co zmáčkl tlačítko, které by nemělo při výcviku fungovat, vypadly zpod křídel letadla dvě přídavné nádrže. Spadly do pole na kraji Drnovic a do zahrady malé továrny. LN píšou, že olomoucká komise nyní předala výsledky vyšetřování pražské centrále vojenské policie, která souběžně vede vlastní vyšetřování. Deník připomíná, že v médiích se spekuluje o tom, že uvedený pilot byl tentýž voják, který na začátku září nezvládl přistání na letišti v Náměšti a sjel z dráhy. Vojenská policie tuto informaci nepotvrdila.


Jak píše deník Právo, letošní zima bude nejspíš tuhá. Do Brna totiž už teď, s desetidenním předstihem, přiletěli havrani. To se za posledních třicet let nestalo. Podle ornitologů to je právě jeden z důkazů, že nás čekají silné mrazy. Zdeněk Machař z tamního Ptačího centra pozoruje tahy havranů už 17 let. Ptáci dosud přiletěli dřív jen s rozdílem jednoho či dvou dnů. Předstih deseti dnů znamená, že je blížící se tvrdá zima vyhání z Ruska a z Polska. Také polský klimatolog Michal Kowalewski z Institutu meteorologické a vodního hospodářství předpokládá, že letošní zima bude mimořádně krutá vlivem zpomalení toku Golfského proudu.