Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všechny české deníky se na titulních stranách věnují úspěchu našich basketbalistek na mistrovství světa, jehož závěrečné dějství se odehrálo v neděli v Karlových Varech, kde sice Česky podlehly Američankám 69:89, ale zisk stříbrných medailí je bezesporu úspěchem. Titulky "České stříbro se zlatou příchutí", "Češky slavily prohru"či "Velký triumf po 39 letech" jsou tedy na místě.

Všechny české deníky se na titulních stranách věnují úspěchu našich basketbalistek na mistrovství světa, jehož závěrečné

Foto: ČTK
dějství se odehrálo v neděli v Karlových Varech, kde sice Česky podlehly Američankám 69:89, ale zisk stříbrných medailí je bezesporu úspěchem. Titulky "České stříbro se zlatou příchutí","Češky slavily prohru" či "Velký triumf po 39 letech" jsou tedy na místě. Největší prostor - celých pět stran - věnuje tomuto úspěchu Mladá fronta Dnes, která popisuje zápas po zápase celou cestu našeho týmu za stříbrným úspěchem. Přináší i profily jednotlivých hráček a vyzdvihuje hlavně nejužitečnější hráčku turnaje - rozehrávačku Hanu Horákovou, kterou označuje jako "paní Nenahraditelnou". Mladá fronta Dnes mluvila po zápase i s prezidentem Václavem Klausem, který boj českých reprezentantek sledoval přímo v karlovarské hale. Hlava českého státu je přesvědčena, že úspěch basketbalistek výrazně zvýší zájem o tento sport. Podle prezidenta "by bylo skvělé, kdyby teď každá druhá holčička prosila rodiče, aby ji přihlásili na basketbal", cituje Václava Klause Mladá fronta Dnes.


Česká republika vyčerpala téměř veškerou nabídku ze strukturálních evropských fondů na roky 2004 až 2006. V těchto a

následujících letech země dosáhla na 1,685 miliardy eur (přibližně 42,1 miliardy korun), což představuje 99,54 procenta z přidělených 1,693 miliardy eur (42,3 miliardy korun). Napsal to deník E15, podle něhož to vyplývá ze závěrečné žádosti o platbu za toto období, kterou zaslalo v závěru minulého týdne ministerstvo financí Evropské komisi. "Přestože v průběžné rychlosti čerpání Česko za ostatními členskými státy spíše zaostávalo, podařilo se mu nakonec získat prakticky všechny svěřené prostředky,"řekla listu Veronika Ondráčková, ředitelka odboru Národní fond ministerstva financí, který je zodpovědný za finanční toky mezi Prahou a Bruselem. Oficiální srovnání s jinými zeměmi EU chybí, dobře informované zdroje nicméně upozorňují na to, že Česká republika je jednou z mála, která se přiblížila ke stoprocentní hranici, píše deník E15.


"Kalousek chystá velký atak na daňové úniky" - stojí na titulní straně Hospodářských novin. List má k dispozici ministerskou zprávu, z níž vyplývá, že stát se rozhodl zatočit s podezřelými majetkovými a finančními transakcemi hned dvěma způsoby: centrála daňové správy nakupuje za 8,4 milionu korun počítačový analytický

Ministr financí Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
systém, který má pomoci efektivněji vyhledávat daňové úniky, finančně analytický útvar ministerstva financí připravuje kontrolu institucí, které úřadům nehlásí operace, jež mohou krýt praní špinavých peněz. "(Počítačový) systém se stane jedním z hlavních nástrojů při správě daní, detekci a analýze daňových úniků," píše se o nákupu počítačové aplikace v ministerské zprávě, kterou má list k dispozici. Systém prý umožní berním úředníkům pracovat jako vyšetřovatelé policie či tajných služeb, kteří aplikaci rovněž používají. Program propojí data z vlastní daňové databáze s veřejnými i neveřejnými registry ostatních státních institucí. Může tak objevit případné rozpory. Vláda podle deníku rozhodla o nákupu v září. "Prioritně ten systém kupujeme kvůli masivním daňovým únikům, například při obchodu s pohonnými hmotami,"řekl Hospodářským novinám Jan Knížek, vrchní ředitel Ústředního finančního a daňového ředitelství. Paralelně podle listu zesiluje i tlak ministerských analytiků, kteří jsou klíčovým oddělením státní správy v boji s praním špinavých peněz - prověřují podezřelé transakce, které jim podle zákona musí hlásit banky, směnárny, advokáti či notáři.


Armáda nakoupila loni v prosinci tisíc pouzder pro nové pistole Glock 17 za 2,5 milionu. Pouzdro na pistoli, které na trhu stojí kolem

Mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský,  foto: www.army.cz
tisícikoruny, pořídila za 2500 korun za kus. Jak napsaly Lidové noviny, armáda nevypsala soutěž a využila jediné podané nabídky. "Cena pouzder se řádově pohybuje kolem tisícovky," cituje deník Karla Staňka ze společnosti Dasta, výrobce krytů na zbraně. Také obchodník a dovozce zbraní Daniel Řehák se podle listu nad cenou pozastavuje. Mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský deníku řekl, že zakázka byla zadána ve zjednodušeném podlimitním řízení a osloveno bylo pět firem. "Nabídku předložila pouze společnost Mars," uvedl. Obchodní ředitel této firmy Vratislav Malý výhrady odmítá. "Proč se sami do veřejné soutěže nepřihlásili," vzkazuje kritikům. Podle Lidových novin si však ministerstvo dopředu vytipovalo pět firem, mezi nimiž Dasta ani obchod Daniela Řeháka nefigurovaly. Bývalý šéf ministerstva obrany Martin Barták prý o zakázce nevěděl. "To je dotaz pod rozlišovací schopnost ministra,"řekla listu Bartákova asistentka Jana Bartošová.


Český národní dům v New Yorku,  foto: Štěpánka Budková
Vláda doma škrtá kde se dá, účet za dům v New Yorku ale narůstá, upozorňuje deník Právo. List píše. že rekonstrukce České národní budovy se zatím prodražila o 600 milionů korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu je na vině ministerstvo zahraničí, které nedodrželo původní investiční zájem. Po celou dobu oprav například měnilo vstupní halu, zmenšovalo restauraci nebo zřizovalo centrální šatnu. "O nedostatečné připravenosti celé rekonstrukce svědčí provedení několika set dílčích stavebních a technologických změn v průběhu výstavby," tvrdí podle deníku Právo kontroloři.


Teoreticky by měl být jen jeden dobrý důvod, aby město nechávalo

vydělat desítky milionů soukromé firmě - když její činnost podstatně zlepšuje život obyvatel, píše autor poznámky v Hospodářských novinách a pokračuje: V Praze vydělala soukromá odtahovka přes 30 milionů za únosy špatně zaparkovaných aut z modrých zón. Kdo žije v Praze, potvrdí, že o víkendech se na jeřábech výrazně ekonomicky motivovaných odtahovačů často kinklává jediné auto aktuálně parkující v prázdné ulici. Tohle tedy život ve městě moc nezlepšuje. Leda životní úroveň aktérů odtahového kontraktu. Jedno z hesel pražské ODS zní: Jiní slibují, my pracujeme. Fajn. Ještě zbývá říci pro koho, uzavírá autor poznámky v Hospodářských novinách.


Šance nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, že pi svém

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká
dlouho očekávaném odvolání získá důležitý post, radikálně vzrostly. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil připustil, že by se Vesecká, známá z kauzy "justiční mafie", mohla po více než pěti letech vrátit zpět do čela Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, píšíLidové noviny. Odvolat Veseckou z funkce chce Jiří Pospíšil stihnout do konce roku, jinak by podle svých slov zvažoval vlastní odstoupení. Renata Vesecká podle něj musí odejít proto, že se netakticky zapletla do sporu se svojí předchůdkyni Marií Benešovou a tím do aféry "justiční mafie". Navíc prý není svými kolegy dostatečně akceptována. Nehledě na tyto nedostatky by však podle ministra Pospíšila mohla vést královéhradecké žalobce. Možnost jejího návratu do Hradce hodnotí Marie Benešová slovy: "To je přece veřejné tajemstvím které konečně vyplavalo," citují Lidové noviny.