Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ohledně zrušení kanadských víz pro české občany ještě před rokem 2013, například ještě letos, není na místě velký optimismus. Řekla to stálá zástupkyně České republiky při Evropské unii Milena Vicenová v rozhovoru, který zveřejňuje deník E15.

Ohledně zrušení kanadských víz pro české občany ještě před rokem 2013, například ještě letos, není na místě velký optimismus. Řekla to stálá zástupkyně České republiky při Evropské unii Milena Vicenová v rozhovoru, který zveřejňuje deník E15. Velvyslankyně Vicenová k dalšímu vývoji v této otázce v Bruselu upřesnila, že Evropská komise připravuje zprávu o vízové reciprocitě, která by měla říci, co se stane, pokud Kanada víza pro Česko nezruší. Mělo by v ní být řečeno, k jakým krokům přistoupí Evropská unie jako celek."To je to, co chceme a od komise čekáme,"řekla k upřesnění kroků EU. "Nic jiného než zrušení víz nás nezajímá. Pokud nebude takový závazek na obzoru, budeme komisi důrazně žádat, aby zasáhla. Třeba včetně odvetného opatření," odpověděla velvyslankyně Vicenová na otázku, zda existuje stále možnost, že by EU zavedla víza pro Kanaďany. Kanada zavedla pro občany ČR víza loni v červenci ve snaze omezit počet žadatelů o azyl z řad romské menšiny. Praha takový postup Kanady dlouhodobě a ostře kritizuje. Ottawa naznačuje, že změní svůj postoj až poté, co schválí novou azylovou legislativu. To ale může trvat i několik let. Evropská komise v reakci pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty. Zatím k tomu ale nepřistoupila, připomíná deník E15.


Foto: Evropská komise
Jak se blíží chvíle, kdy nám kvůli vysokým výkupním cenám za proud z fotovoltaických panelů stoupnou účty za elektřinu, množí se i nápady, jak předpokládané zdražení kompenzovat, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Zatímco v koaličních řadách klíčí plán kompenzovat penězi, které by se vybraly na dodatečném zdanění podnikatelů s fotovoltaikou, mezi průmyslníky získává podporu návrh, aby ty kompenzace platil stát z prodaných emisních povolenek. Autor Sloupku také uvádí, že se šíří názor, že vinu za "sluneční katastrofu" nese stát, neboť podmínky vytvořené politiky může každý podnikatel bez uzardění využít a během hry už se nesmějí měnit pravidla. Tento obor podnikání byl ovšem od začátku zcela závislý na politické vůli. Podnikání, které se tak výrazně promítá do života normálních lidí, je politikum a představa, že už do něj politici po porodní asistenci nesmějí sáhnout, neobstojí. Vláda by tedy měla prosadit dodatečné zdanění solární branže a nestydět se u toho, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Finanční úřady zesílily tažení proti daňovým podvodům s pohonnými hmotami. Podle deníku Právoúřady nepoctivým dovozcům, překupníkům a menším čerpadlářům, kteří se už léta ve velkém vyhýbají placení DPH a spotřební daně, zmrazily či už zinkasovaly za letošní rok celkem 25 miliard korun. Deníku to potvrdil vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek. "Od konce loňského roku do letošní poloviny srpna provedla daňová správa na 130 velkých kontrol, 750 menších prověrek a realizovala na 300 vytýkacích řízení kvůli tomu, že neseděly vykázané odpočty DPH,"řekl listu Jan Knížek. Stát od nepoctivců dodatečně vybral od začátku roku devět miliard korun, přičemž většina z těchto peněz byla nejprve na účtech preventivně zmražena, a když se ukázalo, že jde prokazatelně o daňový únik, strhnul jim je. O dalších osm miliard se podařilo snížit vykázanou ztrátu, tedy peníze, o něž si obchodníci neoprávněně snižovali svůj daňový základ. Dalších osm miliard korun už teď leží v zajišťovacích příkazech, píše deník Právo.


Jiří Besser
Ministr kultury a poslanec Jiří Besser (za TOP 09) si najímá poslaneckou kancelář od lidí, kteří jsou jak sponzory TOP 09, tak i jeho letití známí. Uvedly to Hospodářské noviny, podle kterých Poslanecká sněmovna platí Besserovi za kancelář v Berouně 21.200 korun měsíčně. Polovina domu, v němž kancelář sídlí, patří Jitce Slabochové, která letos dala straně TOP 09 čtyřsettisícový dar. Její manžel se s Jiřím Besserem navíc dlouho přátelí. V minulosti spolu také seděli v několika firmách, uvedl list. "Známe se od jeho pěti let. Ale sponzoring ani pronájem s tím nemá nic společného,"řekl Slaboch. Přitom částka 21.200 korun měsíčně je nejvíc, kolik může Besser čerpat od sněmovny na nájem. Slaboch ale tvrdí, že Besserovi účtuje běžný komerční nájem. V Berouně lze ale podle Hospodářských novin snadno najít levnější a přitom důstojnou kancelář. Ministr však tvrdí, že se o smlouvu nestaral a že vše měl na starosti stranický štáb.


Počet lidí, které zabili opilí řidiči, prudce klesl, píše na titulní straně Mladá fronta Dnes. Podle listu policie vyjížděla loni na konci prázdnin už k osmaosmdesáté oběti, za jejíž smrt mohl opilý řidič. Letos se počet takových tragédií snížil na polovinu. Hodně k tomu podle deníku přispěly povinné testy řidičů na alkohol při každé silniční kontrole. "Postup policie má určitě příznivý vliv na chování řidičů," je přesvědčena dopravní psycholožka Pavla Rymešová. Kontroly jsou podle ní významnou, i když ne jedinou příčinou úbytku obětí opilců na silnicích. Roli může hrát nový trestní zákoník, který zvýšil tresty pro ty řidiče, kteří pod vlivem alkoholu zabijí. Policie nyní počítá s tím, že v plošných kontrolách požití alkoholu bude pokračovat i nadále. "S problematikou spojenou s alkoholem za volantem bojuje celá Evropa. I v zahraničí, kde se na opilé řidiče také zaměřují, vědí, že nesmějí polevit,"řekl Mladé frontě Dnesšéf dopravní policie Leoš Tržil.


Kvůli Národnímu parku Šumava znovu vře spor, píší Lidové noviny. Tentokrát ale nejde o to, zda kácet stromy napadené kůrovcem. Naopak. Nový spor je o tom, zda stromy sázet, zejména v oblastech, kde je teď kvůli kůrovci mrtvý les. Ekologové a vědci jsou proti. Podle Lidových novin chtějí nechat přírodu, aby si poradila sama. Někteří lidé z vedení parku však plánují umělé osázení části dosud tzv. bezzásahové zóny. Zároveň tvrdí, že by tento přístup měl být i součástí nové koncepce ochrany šumavského parku.


Místo "mužstva" "tým", místo "přechodu pro chodce" "přechod pro pěší" - tak by měla vypadat gendrově korektní komunikace, píší Hospodářské noviny. Jazykovou korektnost doporučuje Rada Evropy mimo jiné proto, aby ženy byly v jazyce "vidět". Jde o to, že například u odborných povoláních se často uvádí jen mužský rod, jako třeba chirurg či pediatr. S návrhem přišla švýcarská členka parlamentního shromáždění Rady Evropy Doris Stumpová, která má s nesexistickou mluvou bohaté zkušenosti. V Bernu, který došel z jejího pohledu nejdál, se už totiž v oficiální komunikaci nepoužívá ani slovo matka. Namísto toho jen neutrální rodič."Je třeba předejít tomu, že se bude o ženě mluvit jen jako o pasivní méněcenné bytosti, matce nebo sexuálním objektu," vysvětlovala svůj návrh na zasedání rady v červnu. V Česku se však, jak se podle Hospodářských novin dalo čekat, rezolucí ani po čtvrt roce nikdo ze státní správy zabývat nezačal. Podle lingvisty Milana Harvalíka příkazy nic neřeší. Soudí, že mužský rod je přirozený a důvody gendrové korektnosti jsou prý motivované společenskými důvody, ne jazykovými, píší Hospodářské noviny.