Přehled tisku

tisk_pitr.jpg
0:00
/
0:00

Deníky komentují zadržení hledaného českého kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, kterého ve středu zadržela švýcarská policie. Pitr byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v zahraničí. Podle Hospodářských novin (HN) byl Pitr spolu s Radovanem Krejčířem nejvýraznějším selháním české policie.

Deníky komentují zadržení hledaného českého kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, kterého ve středu zadržela švýcarská policie. Pitr byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v zahraničí. Podle Hospodářských novin (HN) byl Pitr spolu s Radovanem Krejčířem nejvýraznějším selháním české policie. Pravda, neutekl "pokojně" z vily obsazené zásahovou jednotkou jako Krejčíř. Ale zato hodně dlouho vodil českou polici za nos, píše deník. "Části veřejnosti už nikdo nevymluví, že existoval vyšší zájem, aby se zrovna tenhle tunelář Setuzy neobjevil před soudem a nezačal vypovídat," uvedly HN. Jak podotýká komentátor Práva, stále se šušká, že hledané osoby Pitrova formátu, to jest ty s miliardovým jměním, v Česku stále podnikají, že mají styky s temným podsvětím, ale též s politickým nadsvětím. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) je každopádně dobře, že byl Pitr lapen, ať je za tím cokoliv. A ještě zajímavější bude, co přijde. Pochválený šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta tvrdí, že se k Pitrovi dostali přes šetření určitého případu praní špinavých peněz. "Tak třeba se teď o poměrech v české kotlině ještě dozvíme něco zajímavějšího, než případ Pitr odhalil doposud," naznačuje MfD. Šance na Pitrovo vydání do Česka je podle HN velká. A s tím, jak roste, může stoupat i nejistota některých politiků, kteří se s Pitrem až příliš zapletli v časech jeho podnikatelského boomu, uzavírají komentář HN.


Úřady opět otevřely kauzu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. Inspekce policie totiž podle zjištění deníku Právo už několik měsíců prověřuje, zda za dvojnásobnou vraždou z roku 1993 ve skutečnosti nestáli policisté. Právě to totiž vyplývá z odposlechů, které v den vraždy pořídili detektivové, uvedl deník. Podle trestního oznámení, které má Právo k dispozici, to měl vypovědět jeden z nich s tím, že odposloucháván byl kvůli jinému případu podnikatel Antonín Vlasák, který si údajně vraždu objednal. O Kajínkovi přitom v telefonátech podle výpovědi policisty nepadlo ani slovo. Naopak z nich prý vyplynulo, že vraždili policisté. Podezřením, že ve skutečnosti nevraždil Kajínek, ale policisté, se inspekce zabývala již několikrát. Naposledy takové podezření vyvrátila v roce 2004. "Nyní je tato věc v šetření, až do jeho ukončení nebudeme sdělovat žádné další podrobnosti," sdělila listu mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová. Trestní oznámení podal letos v březnu rakouský podnikatel českého původu Phillip Janýr. Bývalý policista se podle něj s novým svědectvím ozval jednomu z podporovatelů Kajínka. Na doživotí byl Kajínek odsouzen v roce 1998 za to, že v roce 1993 zavraždil na objednávku majitele několika fitness klubů Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Pokošův bratr Vojtěch coby druhý bodyguard jako jediný střelbu přežil a později proti Kajínkovi vypovídal. Kajínek svou vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. V roce 2000 uprchl z přísně střežené věznice Mírov na Šumpersku a stal se nejhledanějším člověkem v zemi. Po pěti týdnech ho policie dopadla v Praze, napsalo Právo.


Ilustrační foto
Za nepovedený porod zaplatí pelhřimovská nemocnice podle rozhodnutí soudu jako odškodné rodině 13 milionů korun. Tak velké odškodné zatím žádná nemocnice na Vysočině nezaplatila. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Suma ohrožuje existenci nemocnice. Část peněz bude vyplacena dnes, do týdne zbytek. U porodu v roce 2001 byl současný primář a poslanec za ČSSD Pavel Antonín. Podle listu je dítě od porodu těžce zdravotně postižené. Lékař byl údajně u jiné pacientky, když ho zavolali ke komplikovanému porodu. "Ztrácely se ozvy, porod jsem udělal pomocí kleští," uvedl Antonín, jenž jen pár týdnů před tímto porodem do pelhřimovské nemocnice nastoupil. Nyní je primářem porodnice v Havlíčkově Brodě. Dítě bylo po porodu převezeno do nemocnice v Českých Budějovicích. Po třech letech rodiče podali na nemocnici žalobu. Podle MfD soud žádné pochybení lékaře neprokázal. I bez vysokého odškodného je finanční situace pelhřimovské nemocnice špatná. Rada kraje Vysočina kvůli špatnému hospodaření odvolala ředitele Pavla Hralu a nastolila tvrdá úsporná opatření. Na účtech nemocnice je kolem 30 milionů korun, z nichž by měla hradit provoz, vyplácet mzdy a nyní i hradit odškodné, píšou v MfD.


Plzeňská krajská státní zástupkyně Marie Poláková podala kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu na žalobkyni Stanislavu Procházkovou. Ta údajně svojí liknavostí zavinila loni na podzim průtahy při pátrání po uprchlém vězni Pavlu Tauchenovi a jeho ženě Dagmaře, která ho osvobodila při návštěvě nemocnice. Píše to deník Právo. "To byla taková věc, kdy v rámci dosažitelnosti nekonala, čímž způsobila průtahy. Její povinností jako službukonající státní zástupkyně bylo činit v rámci přípravného řízení úkony, což se nestalo, přestože ji policisté o to požádali," cituje deník Polákovou, která pro žalobkyni navrhuje jako trest dočasné snížení platu. Konkrétní pochybení ale nechtěla popsat. Podle Práva ale měli detektivové, kteří chtěli po Procházkové vypracovat návrh pro soudce na povolení k zaměření a odposlechu mobilu uprchlé dvojice, problém žalobkyni vůbec sehnat po pracovní době, ačkoliv měla být dosažitelná. "Když ji nakonec zkontaktovali, měla jim říci, že to stačí vyřídit druhý den ráno," uvádí Právo. Vyjádření Procházkové se deníku nepodařilo sehnat, neboť je na dovolené. Manžele Tauchenovy policie vypátrala hned druhý den po útěku na Strakonicku. Tauchen spáchal sebevraždu, jeho ženu policie při zákroku postřelila. Tauchenová pak dostala u soudu za osvobození vězně dvouletou podmínku.


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) minulý týden definitivně prohrál spor s petrochemickou firmou Shell a bude jí muset zaplatit více než deset milionů za to, že jí před šesti lety neoprávněně uložil pokutu 65 milionů korun. Nejvyšší správní soud (NSS) totiž zamítl kasační stížnost antimonopolního úřadu ve sporu s firmu Shell a zmařil mu tak poslední šanci, jak se placení úroků vyhnout. Uvedly to Hospodářské noviny (HN). Vítězství společnosti Shell otevírá cestu k odškodnění i pro další firmy. "Je to definitivní rozhodnutí, není proti němu žádný opravný prostředek,"řekl deníku soudce Krajského soudu v Brně David Raus. Úřad podal sice dovolání i v případě dvou dalších společností, které se odvolaly - Lukoil a ÖMV. Protože jde ale o totožný případ, je téměř jisté, že i zde kasační stížnost skončí zamítnutím. Podle HN je to vítězství i desítek dalších firem, které jako Shell zaplatily pokutu, jíž jim pak úřad musel vrátit. Ale za to, že jim několik let zadržoval peníze, nedostaly ani korunu. Státu tak nyní aktuálně hrozí, že bude platit nejméně 200 milionů korun na úrocích za dobu, kdy jim peníze neoprávněně ležely na účtech státu. "Zatím nemáme k dispozici písemné vyhotovení rozsudku NSS a neznáme tedy konkrétní důvody zamítnutí kasační stížnosti,"řekl deníku mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Pokutu společnosti Shell tehdy ÚOHS odůvodnil tím, že se firma se svými čtyřmi konkurenty domlouvala na ceně benzínu na čerpacích stanicích. Všem pěti firmám úřad uložil za kartelovou dohodu pokuty v celkové výši 313 milionů korun. Firem, kterým ÚOHS neoprávněně uložil mnohamilionovou pokutu, kterou pak musel vrátit, jsou desítky. Zaplatit úroky ze zadržovaných peněz chce ale jen sedm z nich. Kromě benzínek je to i Telefónica, Českomoravská stavební spořitelna a dvojice strojírenských gigantů Mitsubishi a Hitachi, napsaly HN.


Exministr zahraničí za ODS Josef Zieleniec a bývalý dlouholetý ředitel Státní opery v Praze Jaroslav Vocelka budou kandidovat za Věci Veřejné (VV) v senátních volbách v Praze. S odvoláním na důvěryhodný zdroj to uvedl deník Právo. Nominace dnes bude schvalovat grémium Věcí veřejných. Bývalý senátor (nezávislý za Čtyřkoalici) a někdejší europoslanec za SNK-ED Zieleniec má podle listu kandidovat v Praze 11. Deník zároveň zjistil, že mezi další kandidáty patří i starostka města Bílovec Sylva Kováčiková, která se o hlasy voličů bude ucházet v jednom z obvodů v Moravskoslezském kraji, či stomatolog Jiří Hvězda na Jičínsku. Volby do Senátu budou letos v půli října společně s komunálními volbami. Lidé v nich určí, zda v horní komoře udrží pravice většinu, kterou květnovými volbami získala i ve sněmovně, konstatuje Právo.


Plánovaná elektrifikace trati z Chrudimi do Pardubic se s největší pravděpodobností neuskuteční. Proti se postavila armáda i Úřad pro civilní letectví, informuje Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj. Lidé budou muset i nadále při cestě z Chrudimi do Hradce Králové přesedat v Rosicích, na trati by se však měly objevit moderní soupravy. Elektrické dráty by vadily leteckému provozu, mezi Chrudimí a Pardubicemi tak budou i nadále jezdit motorové vlaky."Vydali jsme záporné stanovisko. Případná elektrifikace této trati by mohla ohrozit bezpečnost letového provozu a navíc by zasahovala do ochranného pásma letiště, čímž by ohrozila provoz na veřejném letišti v Pardubicích,"řekla listu tisková mluvčí Úřadu pro civilní letectví Jitka Ungerová. Možnost, že by se trať mezi Chrudimí a Pardubicemi napřímila vybudováním takzvané Medlešické spojky a vyhnula se tak blízkosti letiště, v současnosti vylučuje nedostatek peněz. Výstavba by byla příliš nákladná. "Pokud chceme mít tuto trať elektrifikovanou, řešila by situaci Medlešická spojka. Tedy narovnání trati. To je ovšem několikamiliardová záležitost, což v této době asi není příliš reálné,"řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Motorové vlaky sice na trati zůstanou, železničáři ale slibují upravit úzké místo mezi Chrudimí a Pardubicemi, průtah Rosicemi. Úprava v Rosicích bude stát několik stovek milionů korun. V Rosicích vybuduje stát ještě jeden most přes Labe, takže nebudou muset vlaky čekat, až ten stávající most uvolní odjíždějící vlak. Od modernizace vlaků si navíc slibují nasazení souprav, které nepotřebují obrat. Velká změna přitom čeká na cestující také na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Do konce roku 2013 doplní správci železniční cesty v tomto úseku druhou kolej. Nyní cesta do Pardubic z Hradce trvá v nejlepším případě 22 minut. Díky dvěma kolejím budou moci vlaky mezi oběma městy jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Kraj získal na modernizaci místních tratí půl miliardy korun. Tu vloží do nových souprav. První z nich by se na regionálních tratích měly objevit v roce 2012. Obměna vlakového parku skončí v roce 2015, uzavírá MfD.