Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje, že se po dlouhých letech konečně podaří omezit imunitu zákonodárců. Připomíná, že imunita měla význam v době, kdy hrozilo, že mocnář usekne zvoleným zástupcům lidu hlavu. Udržela se ale dodnes a její role je podivná. V republice, kde jsou si všichni před zákonem rovni, jsou si poslanci rovnější.

Mladá fronta Dnes komentuje, že se po dlouhých letech konečně podaří omezit imunitu zákonodárců. Připomíná, že imunita měla význam v době, kdy hrozilo, že mocnář usekne zvoleným zástupcům lidu hlavu. Udržela se ale dodnes a její role je podivná. V republice, kde jsou si všichni před zákonem rovni, jsou si poslanci rovnější. Imunitu neužívají ani tak pro obranu svobody slova, kvůli které vznikla, jako spíš při opilství za volantem nebo drobných krádežích. S jejím zrušením jsou přirozeně potíže, lidé se neradi zbavují svých výsad. Pokud se ale vládě podaří zrušit alespoň nejkřiklavější část této poslanecké výsady, bude to krok dopředu.


Cyril Svoboda
Bývalý lidovecký předseda Cyril Svoboda obhajuje sociální jistoty, píše se v komentáři Lidových novin. Před časem oznámil, že směřuje do diplomatických služeb. Ministerstvo zahraničí, kterému sám v letech 2002 - 2006 šéfoval, ale o jeho práci nejeví zájem. Svoboda je přitom podle zákoníku práce stále jeho zaměstnancem, i když mezitím ve vládě vystřídal řadu postů. "Mně musí ministerstvo nabídnout nějakou práci," prohlašuje nyní sebevědomě. Zákoník práce přeci chrání pracovní místa matek, tak proč ne neúspěšných politiků, myslí si zřejmě. Navíc kdekterý exministr dostal velvyslanecký post, když si o něj řekl. - Ano, stát by se neměl zříkat schopných lidí, soudí komentátor. Ale motivem musí být schopnosti, a ne pocit nároku na sociální jistoty, které jinak žádný normální člověk zvlášť v době krize nemá.


Ilustrační foto
Jako o dalším exponátu do muzea ostud České republiky píší Hospodářské noviny o případu Veroniky Kočové, které stát ukradl hned v porodnici dítě jen kvůli tomu, že vypadala "divně". Nechodila totiž na předporodní prohlídky, nemá mobil a nekomunikuje s úřady. Soudkyně proto opakovaně rozhodla, že její dítě musí zůstat v kojeneckém ústavu. Až teprve Ústavní soud prohlásil, že zásah obvodního soudu do práv matky byl nepřiměřený a že základní věc v životě dítěte je právě jeho vazba na matku. Takový postoj přitom není v Česku ani v r. 2010 samozřejmostí. V úchylném odebírání dětí z rodin jsou zdejší úřady dlouhá léta nejpřičinlivější v Evropě. Polovina dětí, které jsou v ústavech, tam přitom jsou jenom proto, že jejich rodiče jsou chudí. O tom, zda dítě odebere rodičům, rozhoduje stát. Neměla by se konečně konzervativní koalice zabývat tím, kdo ochrání rodiny a děti před státem? - ptají se Hospodářské noviny.


Martin Kocourek a Miroslav Kalousek  (vpravo) na schůzi vlády,  foto: ČTK
TOP 09 se dostala před ODS i ČSSD, uvádí Mladá fronta Dnes. První povolební průzkumy tak ukazují, že v Česku se mění zažitý systém dvou silných stran. Všechny tři strany mají zhruba po dvaceti procentech voličů. TOP 09, strana založená nedávno Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem, předhonila ve dvou po sobě jdoucích povolebních průzkumech dosud nejsilnější pravicovou ODS, která má za sebou téměř dvacetiletou historii. Šéf ODS a premiér Petr Nečas však prohlásil, že by výsledky průzkumu veřejného mínění nepřeceňoval. V rámci statistické chyby jsou čísla v podstatě shodná. I místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zůstává nohama na zemi. "Uvidíme, jak to ovlivní nepopulární reformy,"říká v Mladé frontě Dnes. A předseda strany Karel Schwarzenberg výsledky komentoval slovy: "Světská sláva, polní tráva. Máloco je tak pomíjivé jako voličská přízeň. V roce 2014 by to mohlo být zajímavé."


Foto: Evropská komise
Pracující důchodce postihnou vyšší daně, uvádí deník Právo. Posvítit si na příjmy pracujících důchodců a zbavit je některých dosavadních výhod chce koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Za rok by měli zaplatit až o několik tisíc korun vyšší daně než dosud. Vyplývá to z jediné věty v koaliční dohodě, kde se říká, že senioři, kteří pobírají starobní důchod a zároveň mají příjmy ve výši přesahující trojnásobek průměrné mzdy, budou tyto příjmy zdaňovat. Z dohody vyplývá, že pracující důchodci budou muset zaplatit daň již při ročním příjmu nad 70 tisíc korun hrubého. Až dosud platili daň až z mnohem vyšších částek. Zatím ale není jasné, jakým způsobem chce koalice daně pracujícím důchodcům zvýšit, uzavírá Právo.


Michal David,  foto: www.michaldavid.cz
Bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek se omluvil popové hvězdě Michalu Davidovi za "křupany" z ČSSD. Píší o tom Lidové noviny. Nový volební manažer strany Jan Hamáček, který má na starosti kampaň před podzimními senátními a komunálními volbami, dal najevo, že ČSSD už napříště nebude s normalizačním umělcem Davidem spolupracovat. Brání se ale tomu, že by sám Davida označil za normalizačního umělce. Je to výraz z analýzy výsledků voleb, který pro ČSSD použila agentura CSG. Urážet "špičkového českého umělce, který je na straně ČSSD", však je podle Jiřího Paroubka chyba. Rád by se mu za to osobně omluvil, napsaly Lidové noviny.


Po čtyřech miliardách korun, které vyčlenilo ministerstvo životního prostředí v rámci programu Zelená úsporám na zateplení veřejných budov, se do dvou dnů jen zaprášilo. Uvádějí to Hospodářské noviny. Ministerstvo se obávalo, že Česko nedokáže vyčerpat 18 miliard, které na zateplování má, a o část peněz tak přijde. Nyní zbývají k dalšímu rozdělení sotva tři miliardy. Kraje a obce mohou od tohoto pondělí žádat o peníze, díky kterým zateplí nemocnice, školy, školky nebo úřední budovy. Obce však čeká poměrně náročný úkol: vyhlásit výběrové řízení a do roka sehnat stavební firmy s nejnižšími nabídkami. S výběrovými řízeními ale bývá v Česku problém, a tak se dá čekat, že část obcí se svou žádostí opět vypadne. Původně byl program Zelená úsporám určen pouze pro domácnosti a soukromé bydlení. Lidé ale měli problém splnit jeho přísné podmínky, složitá byla i administrativa kolem žádostí. Z toho důvodu bývalá ministryně životního prostředí Rut Bízková dala možnost i krajům a obcím. Program, který je financován z prodeje emisních povolenek do zahraničí, skončí v roce 2012, připomíná deník.


Anna Siváková s dcerou Natálkou,  foto: ČTK
O tom, jak těžce snáší letošní vedra malá Natálka z Vítkova, píše deník Právo. Holčička, která kvůli žhářskému útoku na domek jejích rodičů utrpěla popáleniny na téměř 80 procentech těla, v horkém počasí podle své matky doslova trpí. Popálená kůže se hojí jen velmi pomalu a děvčátko tak nemůže vyjít na slunce ani se ochladit v běžné vodě. Natálka je tak celé týdny zavřená doma a to má špatný vliv i na její psychiku. Výkyvy nálady si její matka Anna Siváková vysvětluje i narkózami, kterými musela holčička v posledním roce kvůli léčbě popálenin projít. Nemůže si ani postěžovat, protože téměř nemluví.


Luxusní hotely v Česku bojují o přežití a kvůli krizi zlevňují. Ve snaze nalákat klientelu nabízejí pokoje se snídaní v hlavní sezóně i za 50 euro. Přes cestovní kanceláře jsou ceny ještě nižší. Přesto jsou podle neoficiálních údajů až dvě třetiny ubytovacích kapacit prázdné. Upozorňují na to Lidové noviny. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Pavel Hlinka ale soudí, že ani takové zlevňování hoteliérům nepomůže. Získají sice na čas méně movitou klientelu, takoví hosté ale nebudou chtít žádné další služby. Na šetrnějších klientech tak hotely v konečné fázi spíše prodělají. Hotely se snaží ušetřit na provozních výdajích, za poslední dva roky tak například propustily 15 až 20 procentu zaměstnanců.