Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: www.cssd.cz
0:00
/
0:00

"Nikdo ho nechce. Paroubek skončí jako řadový poslanec", stojí v titulku na úvodní straně Lidových novin. Myslel si, že se ve sněmovně neztratí, Nakonec ale nejspíš skončí jako obyčejný poslanec. Po čtvrtečních jednáních o obsazení poslaneckých výborů je jasné, že v jejich vedení není pro Jiřího Paroubka místo.

Jiří Paroubek
"Nikdo ho nechce. Paroubek skončí jako řadový poslanec", stojí v titulku na úvodní straně Lidových novin. Myslel si, že se ve sněmovně neztratí, Nakonec ale nejspíš skončí jako obyčejný poslanec. Po čtvrtečních jednáních o obsazení poslaneckých výborů je jasné, že v jejich vedení není pro Jiřího Paroubka místo. Nechce ho koalice a tlačit svého bývalého předsedu do funkce nehodlá ani ČSSD. "Dohodli jsme se, že by kontrolní výbor měl připadnout komunistům a sedm orgánů sněmovny by podle poměrného zastoupení měli vést sociální demokraté," řekl Lidovým novinám předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. A místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek to kvitoval. "To by zhruba odpovídalo poměrnému zastoupení," uvedl. Paroubkova vidina předsednického postu je nicméně v nedohlednu. A to i přesto, že ho ČSSD nominovala jako člena hned do dvou výborů - rozpočtového a hospodářského. A ten chce navíc koalice opozici "přenechat". "Dovedu si ale složitě představit, jak bych přesvědčovat členy klubu, aby pro některá jména hlasovali," řekl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Podle informací Lidových novin ale ani nebude muset: ČSSD totiž do čela hospodářského výboru Paroubka nejspíš nenominuje.


Kampaň,  která měla zvýšit podíl žen v politice,  nenašla odezvu
Zatímco v tuzemské sněmovně se bude mluvit výhradně spisovnou češtinou, političtí oponenti budou i v nejlítějších odborných sporech (jiné se nepovedou) titulováni "vážený kolego" a o přestávkách se zákonodárci budou čas krátit usrkáváním čaje z míšeňského porcelánu, Strakově akademii povládne zákon loupežnického doupěte, píše se v jedné z poznámek Hospodářských novin. Slušného slova tu nepadne, spory se zhusta budou řešit ručně a ke svačině budou buřty s cibulí, případně řádně odleželý romadúr. Ano, tak to bude! A nemuselo. Stačilo do vlády nominovat pár žen. Ach, ta genderová klišé! - posteskl si autor poznámky v Hospodářských novinách.


Domácnosti a podniky v Česku zaplatí za příštích 20 let až jeden bilion korun firmám, které zde postaví solární elektrárny. Suma, která se téměř rovná výši celého státního rozpočtu České republiky, představuje podíl "zelené složky", tedy dotace za výrobu elektřiny ze slunce. Píší to Lidové noviny s odvoláním na generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana. Odhad vychází z analýz, které má jeho firma k dispozici. "Současná výše podpory solárních zdrojů je největší průšvih české ekonomiky současnosti. Mluvíme o sumě mezi 500 až 1000 miliardami korun, kterou domácnosti a firmy budou muset zaplatit," řekl Lidovým novinám Martin Roman. Stát totiž garantuje výrobcům, kteří ještě letos stihnou zprovoznit solární elektrárnu a připojit ji do sítě, výhodnou cenu elektřiny. A za tuto cenu od nich bude energii vykupovat po celých následujících dvacet let. Podporu solárním zdrojům má Energetický regulační úřad (ERÚ) výrazně snížit od příštího roku. Provozovatelé fotovoltaických elektráren proto finišují, aby stihli nové zdroje připojit do sítě ještě letos a získali maximální výši podpory. Jen v květnu přibylo na území Česka 625 solárních elektráren o celkovém výkonu 26,5 megawattu, přitom v předchozím měsíci to bylo 350 zdrojů s výkonem 18,3 megawattu, píší Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes informuje, že bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a současný šéf resortu Martin Barták jdou k výslechu. Důvodem je nákup obrněných transportérů Pandur, který byl podle bývalých manažerů jejich výrobce uplacený. Policie objevila tajné konto v ženevské bance, kam ze zbrojařské firmy Steyer odcházely platby označené jako provize za poradenské služby. Česká a rakouská policie teď čekají na vyjádření Švýcarů, komu vlastně účet patří, uvádí Mladá fronta Dnes. List také připomíná, že spornou smlouvu podepisoval tehdejší ministr obrany Karel Kühnl ve chvíli, kdy byla vláda po volbách v demisi. Na podivné okolnosti kolem podpisu si v listu vzpomíná i tehdejší místopředseda branně-bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Miloš Titz, který nevynechal ani lobbing současného místopředsedy TOP 09 a kandidáta na ministra financí Miroslava Kalouska, který byl tehdy šéfem vlivného rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Ten však Titzova slova důrazně popírá, píše Mladá fronta Dnes.


Deník Právo na titulní straně píše, že "kvůli fámě o seškrtání výsluh odešlo za týden tři sta policistů". Ministr financí Eduard Janota navrhl budoucí vládě seškrtat výsluhy policistů a příslušníků dalších bezpečnostních sborů, píše list. U policie se ale objevila fáma, že změny začnou platit od konce léta. Do civilu kvůli tomu odešly asi tři stovky policistů, kteří si chtěli pojistit, že budou dostávat výsluhy ještě podle starých pravidel. Průměrná výše výsluh je kolem 10 tisíc korun měsíčně a ze státního rozpočtu se na ně ročně vydají tři miliardy korun, uvádí deník Právo.


Příští rok začne prudce ubývat mladých lidí studujících na středních školách. Kraje, které školy financují, teď řeší, jak si poradit s klesající populační křivkou. Některé kraje chtějí školy slučovat, případně je přetvářet na centra vzdělávání dospělých, píší Hospodářské noviny. S poklesem uchazečů klesají i požadavky na úroveň studentů, proto je ve hře také zpřísňování přijímaček, aby se na volná místa nemohl dostat "každý". Podle Hospodářských novin ještě loni žilo v Česku 121.586 patnáctiletých, ale příští rok to bude už jen 96.841 osob. Demografická křivka se začne znovu zvedat od roku 2017, ale na úroveň roku 2009 se Česko dostane až v roce 2024.


Ve středním Polabí odumírají borovice, varuje deník Právo. Podle něj za to mohou houbovitá onemocnění, pro která ani není český název. Stromy napadne houba, která způsobí to, že začne rezavět až zcela uschne. Takový strom se musí pokácet a spálit, aby se zamezilo šíření nákazy. Borové lesy tak mnohde připomínají zpustlé Krušné hory z konce minulého století, píše list. Houbou napadené rezavé suché stromy ční ze strání zejména na Mělnicku, v údolí Labe a také na Nymbursku. Podle odborníků se nemoc borovic začíná projevovat prakticky v celém středním Polabí. Odborníci začali monitorovat výskyt a zjišťuje se, kde všude choroba vypukla. Proto zatím nebyla přijata ani žádná opatření, navíc nic jiného než kácení stejně nemoc nezastaví, žádné fungicidy se na to nepoužívají. "Dá se předpokládat, že dojde k výrazné redukci porostů,"řekl deníku Právo vedoucí odboru životního prostředí mělnického městského úřadu Ctirad Mikeš.


Lipno,  foto: CzechTourism
Mladá fronta Dnes zařadila do pátečního vydání speciální přílohu nazvanou Léto. Nabízí v ní 30 podle listu nejzajímavějších míst v Česku, kam doporučuje o prázdninách a dovolených vyrazit. Pro milovníky koupání je to například přehrada Lipno nebo vodní nádrž Slezská Harta na řece Moravici, pro kulturně založené jedince třeba hudební festival Ostrava Music City, výlet za Járou Cimrmanem do Letohradu, do Chodové Plané na setkání historických vozidel. List také nabízí několik webových stránek, na nichž je možno najít další výlety a tipy na kulturní akce.