Přehled tisku

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Petr Nečas sestavil silnou středopravou vládu, avšak nezískal žádná důležitá křesla pro ODS. Nejsilnější pozice v novém kabinetu patří TOP 09, která obsadila nejdůležitější resorty pro připravované reformy, shodují se komentátoři většiny většiny českých deníků. Podle nich to bude TOP 09, kdo povede reformy, má totiž tři klíčová ministerstva, na nichž bude ležet tíha změn - finance, zdravotnictví a sociální věci.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Premiér Petr Nečas sestavil silnou středopravou vládu, avšak nezískal žádná důležitá křesla pro ODS. Nejsilnější pozice v novém kabinetu patří TOP 09, která obsadila nejdůležitější resorty pro připravované reformy, shodují se komentátoři většiny většiny českých deníků. Podle nich to bude TOP 09, kdo povede reformy, má totiž tři klíčová ministerstva, na nichž bude ležet tíha změn - finance, zdravotnictví a sociální věci. Nespokojení občanští demokraté teď mají podle tisku pocit, že z koaličních jednání odešli poraženi. Na druhé straně několik nezkušených ministrů stojí před úkolem připravit své resorty na blížící se reformy. "Nezbývá než poblahopřát TOP 09. Nová vláda je jejich," píše komentátor Práva.

Jednání stran středopravé koalice o podobě nové vlády,  foto: ČTK
Hospodářské noviny (HN) míní, že nejlepším vyjednavačem byl tentokrát Miroslav Kalousek. Ten podle HN obsazením důležitých reformních ministerstev v nové vládě jen udělal další krok za splněním svého plánu, když právě za tři klíčové resorty budou mluvit lidé z TOP 09. Naopak podle názoru komentátora Mladé fronty Dnes (MfD) je ODS třeba za ústupnost pochválit. "Je to historický paradox, že důsledkem hlubokého úpadku středopravé politiky je dosud nejsilnější středopravá vláda. Patrně byl úpadek levice ještě hlubší a voliči to postřehli," píše MfD. Podle listu se na první pohled může zdát, že ODS prohrála, co prohrát nemusela. Ale na druhý pohled ODS vůbec nemusela sestavovat vládu, mohla totiž být v opozici. "Její politickou současnost ti dva koaliční partneři zachránili. A to se honoruje," dodává MfD. Lidové noviny (LN) upozorňují, že velkou prohru při bitvě o ministerstva se Nečas přesto pokusil obrátit ve dvě malá, ale důležitá systémová vítězství. "Jednak zatáhl do svého kabinetu všechny silné muže z konkurenčních stran (Bártu a Kalouska). Jednak nehrozí koaliční válka mezi úspornými financemi a nataženou dlaní ministrů práce a zdravotnictví," soudí LN. Držet tři klíčová ministerstva je však od topáků odvážné, myslí si komentátor MfD. "Všechnu hořkost nutných sociálních a finančních reforem slíznou oni," dodává.

Další silné a třaskavé téma, korupci, drží v ruce VV. "Válčit s korupcí posouváním státu k většímu byrokratickému centralismu je dvojsečné... Výsledkem bývá větší korupce a větší byrokracie," píše MfD a dodává, že držet ministerstvo vnitra je proto ožehavé nejen pro nezkušeného Johna. Podle HN je velkou neznámou, jak se Alexandr Vondra vyrovná s okleštěným rozpočtem ministerstva obrany. Stejně tak zůstává nezodpovězena otázka, kolik odvahy k radikálním změnám v justici najde staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který v administrativě Mirka Topolánka klidně toleroval manipulace "justiční mafie" v případu Jiřího Čunka. Komentátor Práva předvídá že TOP 09 se nezpronevěří svému pravicovému poslání, ale přesto by od klíčových ministerstev v jejích rukách mohly přijít vstřícné kroky vůči nepodnikatelské veřejnosti. "TOP 09 bude bezpochyby chtít zůstat na výsluní i v dalším volebním období a to se dobře nedaří, je-li většinou společnosti nenáviděna," píše Právo. MfD konstatuje, že po poměrně rychlém sestavení vlády teď přichází čas vládní strategie, což je činnost podstatně jiná než stranická taktika. "V taktice, ve stranickém sobectví a v hrabání pod svou partaj se může celá strategie vlády jako státního, nikoliv stranického orgánu snadno utopit," uzavírá komentátor MfD.


V Česku přibývá lidí, kteří kvůli neschopnosti splácet hypotéku přichází o své byty a domy. V prvním pololetí se počet nedobrovolných dražeb meziročně více než zdvojnásobil. Dražba přitom ještě nemusí pokrýt dluhy, protože cena často nepokryje závazek bance, píší Hospodářské noviny. List uvádí, že podle odborníků nedobrovolné prodeje vyvrcholí v příštím a přespříštím roce. "Na trhu tak od příštího roku přibudou stovky dražených nemovitostí,"řekl Jiří Nevšímal, obchodní ředitel společnosti Naxos, pro kterou nedobrovolné dražby představují jednu ze stěžejních činností. Prodej nemovitosti přitom ještě nemusí znamenat konec dluhům, protože cena za prodej je často nižší než závazek k bance. Rozdíly mohou jít až do desítek procent. Česká spořitelna uvádí rozdíl v průměru 25 procent, ale při nedobrovolných dražbách se stává, že se nemovitost prodá i za padesát procent tržní ceny. Situaci zhoršuje pokles cen nemovitostí, který v řadě případů činil až 20 procent.

Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Hypotéky tvoří největší část dluhu českých domácností. Jejich zadluženost podle ve středu zveřejněných údajů poprvé překročila bilion korun, přitom na úvěrech za bydlení domácnosti dluží téměř 700 miliard korun. Podle statistik centrální banky z toho vyplývají problémové úvěry za téměř 21 miliard korun. Česká spořitelna v první půli roku uskutečnila 130 nedobrovolných dražeb, asi o třicet více než loni ve stejném období. Téměř vždy byl předmětem nedobrovolné dražby byt nebo rodinný dům vlastněný fyzickou osobou. Za celou republiku se počet nedobrovolných veřejných dražeb více než zdvojnásobil. Od začátku letošního roku do poloviny června se uskutečnilo 282 dražeb, zatímco loni ve stejném období to bylo 129 případů, píší HN s odvoláním na údaje serveru centralniadresa.cz. Z toho podle Nevšímala tvoří nemovitosti z nesplácených hypoték nadpoloviční většinu. Podle ředitele Raiffeisenbank Lubora Žalmana vyvrcholí počet nedobrovolných dražeb domů a bytů v letech 2011 a 2012. Podle zástupců dražebních společností jsou nedobrovolné dražby častější v oblastech s vyšší nezaměstnaností, uzavírají HN.


Chystané propouštění zaměstnanců vyplácených ze státního rozpočtu by se mohlo bez náležité přípravy stát noční můrou nového kabinetu, píše deník Právo. Chystané snížení objemu mezd pro státní zaměstnance zhruba o 10 procent (v přepočtu několik tisíc lidí) totiž pošle na úřady práce skupinu lidí, kteří se dají nazvat obtížně zaměstnatelní. I ti, co budou sami aktivně přistupovat k nové životní pozici nezaměstnaného, budou mít s novým uplatněním poměrně dost práce. O práci při zeštíhlování státní správy by totiž podle Práva mohli přijít lidé, kteří se řadí ke starším ročníkům, nebo ženy. České firmy podle průzkumů Hospodářské komory navíc nechystají letos nějaké masové přibírání nových pracovníků. Pokud by je chtěly, mají možnost výběru z půl miliónu současných lidí bez práce.

O nové pracovníky nestojí ani tradiční odvětví, jež vždy lidi bez práce absorbovala - totiž služby. V souvislosti s očekávaným poklesem příjmů obyvatel, menším náporem turistů nepočítají výhledově zařízení služeb s nějakou další expanzí. Poslat státní zaměstnance do předčasné penze není rovněž při napjatosti ekonomické situace důchodového systému z makroekonomického hlediska nejlepší řešení. Předčasní důchodci budou mít nejen menší důchody (a mohou se ocitnout mezi žadateli o sociální dávky), ale hlavně přestanou do penzijního systému předčasně odvádět svoje příspěvky a stanou se čistými příjemci penzí. Pokud se stát pouze zbaví svých zaměstnanců bez nabídky alternativy, zakládá si na nové výdaje byť redukovaných, ale přesto vyplácených podpor v nezaměstnanosti nebo na politickou nespokojenost odborově organizovaných zaměstnanců, konstatuje deník Právo.


Vít Bárta
Mladá fronta Dnes (MfD) se zabývá stranickými sponzory u VV, kteří za své služby dostali ministerská křesla. Říkají si "klub angažovaných podnikatelů". "Vít Bárta, Michal Babák, Kamil Jankovský a Lukáš Semerák sponzorovali Věci veřejné a někteří za ni kandidovali. Dva z nich to dotáhli až do vlády. Bárta se má stát ministrem dopravy a Jankovský ministrem pro místní rozvoj. Babák získal alespoň poslanecký mandát, stejně jako Bárta. Podle mého názoru je to náhoda. Bárta i Jankovský jsou zkušení a místo ve vládě by získali i bez peněz. Radek John straně žádné velké peníze nevěnoval a pan Semerák zase nezasedá ve Sněmovně,"řekl včera Babák MfD.

Josef Dobeš
Bárta dal straně 2,8 milionu, Jankovský 3 miliony a Babák 3,5 milionu, další peníze dodal Semerák, který však v politice nepůsobí. Bárta založil a spoluvlastní největší bezpečnostní firmu v Česku ABL (zkratka znamená Agentura bílého lva), ale nyní prodává její akcie svému bratrovi. Z výkonných pozic ve společnosti už odešel. Také Bárta říká, že o jeho nominaci do vlády rozhodl předseda Radek John, a nikoli peníze. Do možného střetu zájmů, který zarazí na první pohled, by se dostal Jankovský, pokud bude jmenován ministrem. Ten se objevuje v obchodním rejstříku ve vedení několika firem zabývajících se realitní činností, například firmy EFEMHOS nebo CARLIN. Ministerstvo pro místní rozvoj má přitom pod sebou i agendu bydlení. Stranu podporoval i navržený ministr školství Josef Dobeš, spoluvlastník stranického časopisu. "Podnikání budu muset vyřešit, jednoznačně prodám akcie. Já jsem nepočítal zase tak vážně s tím, že budu ministrem," přiznal Dobeš MfD. Mimochodem i on ještě před rokem pracoval pro ABL. Zasedal v představenstvu firmy, píše MfD.