Přehled tisku

Marek Benda, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Staronový poslanec ODS a šéf ústavně-právního výboru právě končící Sněmovny Marek Benda o zpochybňovaný titul JUDr. z plzeňských práv nepřijde, nikdy ho totiž nezískal, píše deník Právo, kterému to potvrdil jak sám Benda, tak kompetentní představitel fakulty.

Staronový poslanec ODS a šéf ústavně-právního výboru právě končící Sněmovny Marek Benda o zpochybňovaný titul JUDr. z plzeňských práv nepřijde, nikdy ho totiž nezískal, píše deník Právo, kterému to potvrdil jak sám Benda, tak kompetentní představitel fakulty.

Marek Benda,  foto: ČTK
Bendovi hrozilo, že mu bude ve správním řízení titul odebrán a poté bude moci znovu požádat o rigorózní řízení. Odebírání ale předešel, když si vůbec nepřevzal doktorský diplom. Fakulta podle Bendy vychází z toho, že tak žádný titul nemá a nemají mu co odebírat, s čímž on sám nepolemizuje a nadále mu přísluší jen titul magistr. Loni, po složení příslušné zkoušky, ale ještě před promocí, totiž vyšlo najevo, že Bendova rigorózní práce je totožná s předchozí diplomovou, a nesplňuje požadavky jak svou délkou, tak údajně ani kvalitou. O takzvaný malý doktorát chce Benda opět usilovat v novém rigorózním řízení.

Na nutnost vysvětlovat, jak k titulu přišel, zároveň poukazuje server iDnes.cz, když informuje, že znovuzvolený poslanec Marek Benda zastupuje ODS v týmu, který v rámci jednání o nové vládní koalici řeší otázky práva, veřejné správy a korupce.


Ivan Langer,  foto: ČTK
Další z předních představitelů ODS, její volební manažer a bývalý ministr vnitra Ivan Langer, se do nově zvolené sněmovny nedostal kvůli tomu, že voliči preferenčními hlasy před něj předřadili kandidáty z nižších pozic. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to politik vysvětluje podle něj úspěšnou negativní kampaní ČSSD. „Když lidé dnes a denně čtou, že Langer je nějakej divnej, tak to musí nějak zafungovat,“říká politik deníku. Ten připomíná, že Langerovu pověst poškodila kauza z roku 2000, kdy lobboval za obchodní zájmy lidí spojených s údajným kmotrem podsvětí Františkem Mrázkem. Místopředseda ODS ale říká, že o Mrázkovi nevěděl, referuje Mladá fronta Dnes.


Pět podmínek, které je nutné splnit, aby se zastavilo zadlužování země, na komentářové straně Lidových novin vyjmenovává ekonom Aleš Michl. Silná vláda, průhledné veřejné zakázky a jasná komunikace – to jsou ve zkratce tři z uvedených podmínek. Obšírněji se ekonom věnuje potřebě reformy výdajů státního rozpočtu, kde se musejí nepopulární opatření uplatnit co nejrychleji. Podle něj ale nemá jít o nějaké škrtání podpor v nezaměstnanosti, ale zejména o krácení provozních výdajů státního aparátu a zrušení většiny dotací a subvencí podnikům, které místo toho potřebují jednodušší zákony. Michl pak dodává, že pátou podmínkou je mít štěstí na ekonomický růst. Nutné je přitom podle něj splnění všech pěti podmínek naráz a šance na to v začínajícím volebním období odhaduje na 40 procent. Je ale nutné se o tento ambiciózní plán pokusit, zdůrazňuje Aleš Michl v Lidových novinách.


ČSSD tíží dluhy. Bude prodávat vlastní majetek? Touto otázkou Mladá fronta Dnes uvádí článek, podle něhož sociální demokraté řeší, jak zaplatit dluhy za obří předvolební kampaň a kde vzít další peníze na agitaci před blížícími se podzimními komunálními a senátními volbami. Nejkrajnější variantou je podle novin prodej stranického majetku a - v nadsázce řečeno - by strana mohla přijít o střechu nad hlavou. Nový lídr socialistů Bohuslav Sobotka totiž nezakrývá, že za billboardy, letáky a inzerci v médiích ČSSD zaplatila kolem 400 miliónů korun, a za turné po republice strana přiznává útratu ve výši dalších 200 miliónů.

Zároveň nejnovější analýzu volebních nákladů jednotlivých stran představila společnost Kantar Media. Jejím údajům podle Mladé fronty Dnes oponuje volební manažer sociální demokracie Jaroslav Tvrdík tím, že inzeráty a billboardy nakupoval s výraznou slevou. Nicméně podle ceníkových cen společnost vyčíslila náklady ČSSD na kampaň téměř 740 miliónů korun, což je více než dvojnásobek nákladů ODS vyčíslených na zhruba 330 miliónů. Zisk ze státního rozpočtu, který stranám platí za získané hlasy a za obsazené mandáty, je přitom u obou největších stran téměř stejný, a za první rok mandátu sněmovny dosáhne kolem 150 a 160 miliónů, čteme v Mladé frontě Dnes.


Některé nové poslankyně dolní komory představuje Právo a připomíná, že v nové sněmovně bude 44 žen, což je nejvíce v novodobé historii. Zákonodárný soubor posílený o řadu nových ženských tváří čeká mnoho politických soubojů, v nichž se někdy bude vyhrávat doslova do písmene „o prsa“, píše Právo. Naráží přitom na přiznání většiny stran, že v následujících měsících chtějí sázet právě na něžné pohlaví. A deník připomíná, že poslankyně strany Věci veřejné na sebe upozornily už jako kandidátky v kampani nejprve billboardem v plavkách a poté poodhalené v kalendáři.


Češi by v budoucnu mohli odvádět z platu méně peněz na důchodové pojištění, ale za cenu skokového zdražení potravin, léků a dalšího zboží. Podle Hospodářských novin to vyplývá z návrhu důchodové reformy, který v těchto dnech dokončuje komise odborníků v čele s Vladimírem Bezděkem. Návrh je prý mnohem radikálnější, než se čekalo. Podle něj by místo dnešních 28 procent lidé odváděli z platu jen 23 procent, a další 3 procenta by si buď povinně, nebo dobrovolně odváděli na individuální penzijní účet. Lidé s příjmy nad 71 tisíc korun by přitom ušetřili nejvíce, protože by se jich dotklo i navrhované snížení stropů na pojistné z šestinásobku na trojnásobek životního minima.

Podle Hospodářských novin se za těchto okolností většina členů komise shodla, že vzniklý výpadek ve výši několika desítek miliard korun by se mohl nahradit zvýšením DPH, horní i dolní sazby jejíž by se sjednotily na 19 procentech. To by znamenalo zdražení například potravin asi o devět procent, poznamenávají noviny.


Alžběta Pezoldová, nevlastní sestra předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, nedostane zpět ani rodinnou hrobku v Domaníéne u Třeboně, ani zhruba 200 tisíc metrů čtverečních přilehlých pozemků, píše deník Právo. V odvolacím řízení o tom rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích. Pezoldové přitom loni na základě předchozího nálezu ústavního soudu přiřkl hrobku okresní soud ve jménu ochrany práva na rodinný život, což už ale neplatilo pro zmíněné pozemky. Stejný soud v Jindřichově Hradci ale poté rozhodl, že dědicem je Schwarzenberg, nikoli Pezoldová. A krajský soud nyní již pravomocným rozhodnutím tento rozsudek potvrdil, píše Právo.


Prvním rébusem šéfa resortu dopravy budou viněty, píší Lidové noviny. Nový ministr totiž rozhodne o tom, zda se bude po silnicích České republiky jezdit s plastovou krabičkou za čelním sklem, nebo přetrvají klasické dálniční kupóny, lepené na sklo. Projekt elektronických dálničních kupónů má být spuštěn už od začátku příštího roku a tak na stole ministerské kanceláře čeká na nového člověka úkol projekt potvrdit, zrušit, nebo přepracovat. Už předem je totiž jasné, že na zavedení elektronického placení za užití dálnic stát v prvních letech prodělá několik miliard korun, které vyinkasuje rakouská společnost Kapsch jako výlučný dodavatel všech součástí systému včetně oněch plastových krabiček.

Jeden z možných kandidátů na křeslo ministra dopravy, Jiří Kubínek z TOP 09, podle Lidových novin prý žádnou animozitou vůči zmíněné firmě netrpí a jako náměstek ministra s ní kdysi už jednu zakázku podepisoval. Příznivcem Kapsch ale není Petr Bendl z ODS, který v zakázce vidí několik kritických míst, ač ve vyjádření pro Lidové noviny nepředjímá, jak by případně rozhodl. Nicméně i Bendl je zastáncem toho, aby byly časové kupony nahrazené výkonovým mýtným i pro osobní vozy, dodává deník.