Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všechny celostátní deníky se na titulní straně věnují soudnímu procesu se čtyřmi žháři, kteří zaútočili na romskou rodinu z Vítkova. Ti loni vhodili do domku, kde rodina žila tři zápalné lahve. Při útoku byli vážně zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ne dvouletá Natálka, která utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla a dlouho v nemocnici bojovala o život. Státní zástupkyně je přesvědčena o tom, že útok měl být připomínkou narozenin Adolfa Hitlera. Obžalovaným hrozí až výjimečný trest - doživotí.

Všechny celostátní deníky se na titulní straně věnují soudnímu procesu se čtyřmi žháři, kteří zaútočili na romskou rodinu z Vítkova. Ti loni vhodili do domku, kde rodina žila tři zápalné lahve. Při útoku byli vážně zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ne dvouletá Natálka, která utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla a dlouho v nemocnici bojovala o život. Státní zástupkyně je přesvědčena o tom, že útok měl být připomínkou narozenin Adolfa Hitlera. Obžalovaným hrozí až výjimečný trest - doživotí. "Člověk by měl být nějakým způsobem hrdý na to, že je Čech, že máme nějakou svoji kulturu, historii, památky," pronesl jeden z obžalovaných.

Foto: ČTK
Lidové noviny konstatují, že tyhle narozeniny nemůže oslavovat nikdo, kdo je hrdým Čechem, což je ale obžalovaným asi jedno. Dnes tvrdí, že se přidali k extremistům proto, aby získali nějakou skupinovou identitu a tím zvýšili svou prestiž. Vlastně prý ani nevěděli co udělali. Chtěli dostat něco za nic, chtěli jednoduše a bez námahy získat pocit, že jsou lepší než ostatní, ale dokázali jen ublížit a málem zabít. Obžalovaní jsou opovrženíhodní i politováníhodní sociální mrzáci a při pohledu na ně nemůže své češství vyzdvihovat nikdo. Mohou nám ale být připomínkou toho, že paušalizování a extrémní zjednodušování může vést ke zločinu, píší LN. Mladá fronta Dnes zase vyzpovídala otce popálené Natálky Pavla Kudrika, který na zahájení líčení u Krajského soudu v Ostravě dorazil mezi prvními. "Nechci je poznat nějak blíže. Chci se jen podívat, co je to za zrůdy,"řekl před začátkem procesu. Útok žhářů mu zcela změnil život. Sám byl popálen na 11 procentech těla, ale mnohem více oheň zasáhl jeho dceru Natálku. To, že přežila s popáleninami na 80 procentech těla, považují lékaři za zázrak. Přestože už byla propuštěna z nemocnice, její léčení a často bolestivé zákroky, stále neskončily. "Péče o Natálku je stále složitější, i finančně. Je to hodně náročné na psychiku. Někdy jsme tak v koncích, že nevíme co dál,"řekl Kudrik. Žhářům by navrhoval doživotní vězení. "Aby trpěli stejně, jako naše Natálka bude trpět do konce života," uvedl Kudrik pro MfD.


Čeští lékaři požadují zvýšení svých platů až na 70.800 korun měsíčně, a pokud jim politici nevyhoví, chystají ke konci roku hromadné výpovědi z nemocnic, píše deník Právo. Příští týden o tomto radikálním kroku bude jednat mimořádný sněm Lékařského odborového klubu (LOK), potvrdil deníku předseda LOK Martin Engel. "Požadujeme, aby plat začínajícího lékaře odpovídal 1,5 násobku průměrné hrubé měsíční mzdy (loni byla 23.598 Kč), což by nyní bylo asi 35.400 Kč. Lékař s plnou kvalifikací by pak měl brát za základní pracovní dobu bez přesčasů trojnásobek průměrné mzdy, tedy zhruba 70.800 korun hrubého měsíčně,"řekl Právu Engel. Dodal, že dnes kvalifikovaní lékaři dosahují v průměru zhruba 45 až 50.000 Kč měsíčně, ale se všemi přípatky a službami. "A ty někde tvoří až polovinu příjmu lékaře,"řekl Engel. Podle něho nespokojenost lékařů - zaměstnanců nemocnic dosáhla už takového stupně, že "už dnes, kdy jsme na začátku, má tato forma protestu výraznou podporu stovek lékařů". Odmítl ale, že lékařské odbory svou hrozbou tak chtějí vstoupit do volební kampaně. Politici by podle něj měli připravit jednotnou normu odměňování pro lékaře a ostatní pracovníky tak, aby byla garantována srovnatelná odměna za stejnou práce bez ohledu na to, kdo nemocnici provozuje, uzavírá Právo.


Trestní odpovědnost právnických osob chce ještě před volbami prosadit ve vládě ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Nový zákon by otevřel cestu, jak trestat firmy za korupci, poškozování přírody nebo podvody. Píší to Hospodářské noviny (HN), které mají k dispozici celý návrh zákona. V návrhu zákona jsou vyjmenovány činy, za něž by firmě hrozil trestní proces. Je mezi nimi třeba i praní špinavých peněz, ohrožování zdraví, zaměstnávání cizinců načerno nebo hackerství. Zatímco dnes je možné například za korupci odsoudit jen konkrétního zástupce firmy, podle nového zákona by celé firmě hrozila pokuta nebo dokonce zrušení. Česko je dnes jednou z mála evropských zemí, která takovou normu nemá - přestože ji požaduje Evropská unie. Jenže návrh Kovářové má hned dvě úskalí. Zaprvé není jisté, jestli se politici po volbách na jeho přijetí shodnou. "Mezi politiky necítím jednoznačnou podporu," uznává ministryně. A pak i zahraniční zkušenosti ukazují, že není jisté, jestli trestání firem před soudem je účinné, informují HN. Zákon o trestní odpovědnosti firem měli politici na stole už jednou. Před šesti lety ho ale shodila ve sněmovně ODS, která už ale v roce 2006 v rámci vlády Mirka Topolánka souhlasila, aby se zákon stal jedním z pilířů její protikorupční strategie. Ale vše zůstalo jen na papíře.


Někdejší šéf akademického senátu právnické fakulty v Plzni Daniel Telecký, kterému hrozí odebrání titulu Ph.D, předložil v rámci správního řízení na svou obranu zřejmě padělanou vyhlášku. Píše to deník Právo. O tom, že je vyhláška padělek, je přesvědčený proděkan fakulty Petr Bezouška i František Korbel, který připravuje podklady ke správnímu řízení s podezřelými studenty. Dokument z 30. května 2005, podepsaný bývalým děkanem Milanem Kindlem, má dokázat, že Teleckého doktorandská zkouška proběhla podle práva, protože ve zkušení komisi zasedli děkanem právoplatně jmenovaní členové. Přitom právě kvůli spornému složení komise je stejně jako u dalších osmi doktorandů jeho titul zpochybněný. Současné vedení fakulty ale tvrdí, že pod stejným číslem eviduje vyhlášku, která obsahuje zcela jiný text než ta, kterou jako oficiální dokument ve správním řízení o odebrání titulu předložil Telecký. Nesedí ani číslo jednací, potvrdil Právu Bezouška. Bezouška zároveň řekl, že vedení fakulty dá kvůli podezření z padělání dokumentu podnět univerzitě k podání trestního oznámení. Telecký i přes zpochybnění pravosti stále trvá na tom, že vyhláška nemůže být padělek, a že tu samou mu předal i další bývalý proděkan, Ivan Tomažič, s kterým univerzita rovněž vede řízení o odebrání titulu Ph.D. Originál prý Telecký nevlastní, píše se v článku deníku Právo.


Foto: Adrian Pingstone,  www.wikimedia.org
Vedení pardubického letiště chce jednat o jeho využití s největším nízkonákladovým dopravcem v Evropě Ryanair. Irské aerolinky nedávno oznámily, že přestanou kvůli vysokým poplatkům od zimního letového řádu létat z ruzyňského letiště. Vedení města i kraje by spolupráci uvítaly. Záležet však bude zejména na ekonomických podmínkách, informuje Deník. "Samozřejmě uvažujeme o tom, že bychom se společností Ryanair spolupracovali. Navážeme s nimi kontakt, ředitel letiště dostal za úkol zahájit s firmou obchodní jednání," uvedl Jan Andrlík, ředitel společnosti East Bohemian Airport, která civilní leteckou dopravu v Pardubicích provozuje. Podle něj si společnost Ryanair musí nejdříve ověřit, zda pardubické letiště splňuje její požadavky. "Poté je také důležité, aby byla nabídka Ryanairu přijatelná pro majitele letiště, tedy město Pardubice a Pardubický kraj. Je nutné, abychom s leteckou společností dohodli ekonomicky přijatelné podmínky provozu,"řekl listu Andrlík. Pokud Ryanair své linky do Pardubic skutečně nasměruje, bude tam létat pouze na otočku. O základně letadel irské společnosti se v Pardubicích neuvažuje. Znamenalo by to, že letadlo by se v Pardubicích zdrželo třeba jen 30 minut, za tu dobu se musí stihnout vyložit a naložit zavazadla, cestující a dotankovat palivo. Z českých destinací Ryanair využívá ještě letiště v Brně, kam létá linka z londýnského letiště Stansted, zakončuje Deník.


Hospodářské noviny (HN) upozorňují na to, že cestovní kancelář Čedok loni hospodařila s hrubým ziskem přes 43 milionů korun, což je o 23 procent méně než předloni. Tržby jí klesly o šest procent na 3,3 miliardy korun a počet prodaných zájezdů se snížil o dvě procenta na 220.000. "Lidé méně utráceli a kupovali levnější a kratší zájezdy. Tlak na ceny na celém trhu vedl ke snížení průměrné ceny zájezdu,"řekl HN ředitel Čedoku Miroslav Res. Navíc Čedok pocítil i ochlazení poptávky cizinců, které vozí do Česka. Přestože si Res pochvaluje, že vývoj prodejů Čedoku byl nad průměrem trhu. V celém odvětví loni propadl prodej zájezdu o 15 až 20 procent a letos se čeká propad o dalších deset až 20 procenta. "Naše situace v prodejích zájezdů je srovnatelná s loňskem. Máme rezervace na více než polovinu plánované kapacity letních zájezdů," dodal Res pro HN.