Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny ve svém sloupku reagují na současné problémy s eurem. Vzdělanější a úspěšnější lidé byli vždy proevropštější, píše deník. Zdá se ale, že v případě eura naletěli reklamě.

Lidové noviny ve svém sloupku reagují na současné problémy s eurem. Vzdělanější a úspěšnější lidé byli vždy proevropštější, píše deník. Zdá se ale, že v případě eura naletěli reklamě. Je lákavé považovat euro za symbol modernosti, jakousi politickou obdobu nového iPhonu. Ve skutečnosti si kvalitní měnu nelze pořídit, nelze k ní prolézt s odřenýma ušima jako k maturitě. Lze ji jen neustále vytvářet a tu práci nikdo za žádný národ neudělá. Kdo tuto práci přenechá jiným, je náchylný ke kolektivní nezodpovědnosti, jakou teď vidíme v Řecku. Jediným receptem je podle Lidových novin dát si do pořádku hospodaření a usilovat o skutečnou konkurenceschopnost. To nezní tak skvěle jako vidina nového iPhonu, ale jinak to nejde.


Mladá fronta Dnes přináší svědectví teplického podnikatele Michaela Bartese, který tvrdí, že mu nabídli úplatek sedm milionů korun za to, když bude mlčet. Bartes je přitom korunním svědkem v korupční kauze expolicisty Adama Řebíčka, bratra bývalého ministra dopravy za ODS. Expolicista je s dalšími dvěma detektivy obžalován z toho, že od Bartese v roce 2006 vzal několik set tisíc korun jako úplatek, když policie vyšetřovala jeho obchody s auty. Bartes jméno člověka, který mu nyní nabízí miliony korun za mlčení, nechce prozradit.


Petr Nečas  (vpravo),  ekonom Miroslav Zámečník  (uprostřed) a ekonomický expert ODS Martin Kocourek,  foto: ČTK
Podle Hospodářských novin, které spočítaly volební sliby ČSSD a ODS, by nás obě strany zadlužily stejně. Deník měsíc před volbami propočítal, jaké ekonomické dopady by měly volební sliby pěti stran, které mají podle průzkumů největší šanci dostat se do sněmovny. A první výsledek vypadá překvapivě: programy občanských i sociálních demokratů by v r. 2011 vedly prakticky ke stejné rozpočtové bilanci a ke stejně velkému státnímu dluhu. Program ODS by snížil schodek veřejných financí o 16,5 miliardy, sociální demokraté zaostávají jen o miliardu. Důvod je jednoduchý, píše deník. ČSSD se sice chystá utrácet mnohem víc než ODS za volební sliby, jako je 13. důchod nebo vyšší nemocenská, na druhé straně na rozdíl od ODS plánuje výrazné zvýšení daní firmám a nejbohatším lidem. Největší míru oddlužení by podle svých slibů provedla TOP 09, která by deficit snížila až o 50 miliard, naopak komunisté by státní dluh navýšili o téměř 65 miliard, vypočítaly Hospodářské noviny.


Podle Mladé fronty DnesČSSD za pouhých několik let prohospodařila z majetku své firmy Cíl přes půl miliardy korun. Sociální demokraté přitom slibují, že dokážou snížit dluhy státu. Pokud by ČSSD hospodařila s veřejnými penězi jako v Cíli nebo ve vlastní straně, byla by to pohroma, soudí deník. Z účetních uzávěrek totiž vyplývá, že sociální demokraté mají celkovou ztrátu 512 milionů korun. Kromě toho si ČSSD od Cíle vypůjčila celkem 270 milionů. Cíl, jehož činností je podle výroční zprávy zajišťování propagačních předmětů pro volební kampaně strany, také jejím největším sponzorem. V minulých čtyřech letech navíc ze svých kapitálových fondů uhradil nahromaděné ztráty ve výši přes půl miliardy. Původní majetek 970 milionů se tak významně smrskl. Místopředsedkyně dozorčí rady Cíle Květoslava Kořínková připouští, že takhle to dlouho nepůjde, píše Mladá fronta Dnes.


Elektrárna Prunéřov,  foto: Petr Štefek,  Wikipedia
Hospodářské noviny komentují situaci kolem modernizace elektrárny Prunéřov. Nespílejme ČEZ, píše autor, že svou verzi modernizace elektrárny protlačil. Elektrárenská společnost tak jen prosazovala svůj zájem. Zelení přitom byli jediní, kdo chtěli prosadit ekologičtější variantu. Co by však mělo vzbudit zděšení, je slabošský přístup státu k celému sporu. Premiér Fischer požadoval rychlé rozetnutí prunéřovského dilematu, naprosto však selhal, když ministryní životního prostředí, která má celou věc dořešit, jmenoval bývalou tiskovou mluvčí ČEZu. Bízková přitom hned po svém nástupu odvolala náměstka, který prosazovat odmítavé stanovisko k Prunéřovu. To vypovídá o jediném - energetický koncern ovládl ministerstvo, jež mu stálo v cestě, soudí autor komentáře v Hospodářských novinách.


Tři stovky bakalářů z Plzně získaly titul nezákonně, ale nepřijdou o něj, píše deník Právo. Upozorňuje na to, že problém studentů, kteří v uplynulých letech získali titul bakaláře na plzeňských právech nelegálně, je mnohem větší, než se původně čekalo. Nejsou to totiž jen jednotlivci, ale celé tři stovky lidí. A to díky vyhlášce, kterou v r. 2003 vydal bývalý děkan Milan Kindl a podle které se dvouleté studium v rámci kurzů celoživotního vzdělávání uznávalo za plnohodnotné studium. Tito lidé mohli bez dalších zkoušek přejít do třetího ročníku ke státnicím, aniž by absolvovali všechny předměty, které byly povinné pro bakalářské studium. Podle nového děkana fakulty Jiřího Pospíšila tito studenti získali svůj bakalářský titul nezákonně. Ztráta titulu jim ale nehrozí. V jejich případě totiž podle Pospíšila pochybilo především bývalé vedení školy.


Ilustrační foto
Podle Mladé fronty Dnes přibývá mladých, atraktivních a vzdělaných žen, ze kterých se stávají alkoholičky. V honbě za úspěchem a pod tlakem nároků v zaměstnání si pomáhaly pitím a propadly závislosti. Často teď končí v protialkoholních léčebnách. Podle terapeutky Renáty Schubertové, která s ženami alkoholičkami pracuje, jde o mladé pacientky, některých je okolo 25 let. Hranice, kdy začínaly s pitím, se podle lékařů posouvá dolů. Dříve bylo většině alkoholiček mezi 30 a 40 lety. Podle nejnovějších statistik má problémy s alkoholem téměř deset procent českých žen. Nejčastěji přitom pijí víno, tajně a doma. Podle terapeutky je pro mladé alkoholička je typické, že pochybují o svých schopnostech a často dělají to, co po nich chtěli rodiče, s nimiž přitom mají komplikované vztahy. Na druhou stranu přitom bývá jednodušší je přimět k léčbě závislosti.


Oslavy 1. máje v roce 1968
Komentátor Lidových novin se zamýšlí na tradicí Svátku práce, který připadá na tuto sobotu. Proč se 1. máj stále spojuje s levicí? Jistě, až příliš mnoho lidí si ještě pamatuje májové průvody "za totáče". I v západní Evropě se ke Svátku práce hlásí hlavně komunisté a socialisté. Ale má to něco společného s reálnou prací a vztahem k ní? Kdyby měl tento svátek oslavovat skutečnou práci, musel by být hodně amerikanizovaný. Právě tam se přeci práce, výkonnost a schopnost dosáhnout blahobytu stala fetišem. Tohle si můžete rozmyslet, až půjdete do májového parku, do průvodu či - nedej bože - do práce, radí autor komentáře v Lidových novinách.


Zlatá ulička,  foto: Štěpánka Budková
Zlatá ulička na Pražském hradě se pro návštěvníky nadlouho uzavře. Upozorňuje na to Mladá fronta Dnes. Domky, ve kterých kdysi žili hradní střelci Rudolfa II., mají projít opravou. Nejprve tu ale půl roku budou pracovat archeologové. Jan Frolík například očekává, že pod dlažbou dávného hradního smetiště by se mohly skrývat zajímavé nálezy. Pro archeology je toto naleziště o to cennější, že se tu nikdy nekopalo. Osídlení v těchto místech má přitom začátky už v 9. nebo 10. století. Odborníci proto předpokládají, že by tu mohli nalézt spoutu dokladů každodenního života. Jan Frolík ale na druhé straně nečeká, že by se tu našla alchymistická dílna, napsala Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Na novorozené gorilí mládě stála ve čtvrtek v pražské ZOO dlouhá fronta, uvedl deník Právo. Na možnost spatřit mládě, které se narodilo minulou sobotu, tu čekaly stovky lidí. Pavilon goril byl totiž od té doby uzavřen, aby gorilí rodina měla větší klid. Pracovníci ZOO přitom vpouštěli dovnitř jen skupiny po deseti návštěvnících a dali jim jenom několik minut na to, aby si necelý týden staré mládě užili. Gorily si zájmu návštěvníků nijak nevšímaly, jarní den trávily ve venkovním výběhu. Pohlaví gorilího přírůstku bude známé zřejmě až za několik týdnů. Podle záběru kamer by to ale mohl být sameček. ZOO pro něj teď podle deníku vybírá jméno.