Přehled tisku

0:00
/
0:00

Zatočíme s korupcí, slibují politici bez rozdílu partajního trika před volbami. Totéž tvrdili před lety, když se schvaloval zákon o střetu zájmů, píše deník Právo. Měl se stát účinným nástrojem boje proti úplatkářství především v politice. Nyní, po třech letech jeho fungování, se ukazuje, že zákon je špatný.

„Jsme víceméně jen evidenční orgán, můžeme kontrolovat jenom formality, tedy jestli politik dal své oznámení včas a úplné," řekla Právo. Měl se stát účinným nástrojem boje proti úplatkářství především v politice. Nyní, po třech letech jeho fungování, se ukazuje, že zákon je špatný. Žádný z veřejných funkcionářů ať už z ministrů, poslanců, senátorů, či komunálních politiků za jeho porušení podle všeho nebyl potrestán. A pokud náhodou někdo dostal pokutu za to, že neodevzdal včas povinné majetkové přiznání nebo že v něm uvedl nepravdivé a nepřesné údaje, veřejnost se to nikdy nedozví. Porušení zákona o střetu zájmů totiž po opakovaných poslaneckých novelizacích je jen přestupkem, za který hrozí maximální pokuta 50 tisíc korun. Aby však mohl příslušný přestupkový orgán v místě bydliště politika zahájit řízení, musel by někdo podat podnět. Tedy lidově řečeno případného provinilce udat. I kdyby se to ale stalo, pak případný výsledek zůstane dobře utajen. Jak je to možné? Přestupkové řízení je neveřejné. Výsledek se tak nedozví ani oznamovatel, protože není účastníkem řízení. Ačkoli zákon ukládá povinnost funkcionářů pravidelně každý rok zveřejňovat nově nabytý nemovitý i movitý majetek a také dluhy a dary, není nikdo, kdo by správnost údajů kontroloval. Navíc zcela mimo kontrolu byli politici a další funkcionáři v roce 2006, kdy už neplatil starý zákon, ale ještě nevstoupil v platnost nový zákon o střetu zájmů.



Právu místopředsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Eva Dundáčková (ODS). Občanské sdružení Oživení podávalo podnět přestupkové komisi kvůli porušení zákona v případě někdejších ministrů zemědělství Petra Gandaloviče (ODS), dopravy Aleše Řebíčka (ODS), také poslance Miloše Patery (ODS) a člena rady města Příbram. Výsledek? Žádný postih. Někteří politici navíc kuloárově přiznávají, že pro úředníky může být složité trestat případně politiky, kteří třeba městům či obcím shánějí peníze či pomáhají prosazovat jejich projekty, konstatuje Právo.


Foto: Igor Bernardes Grillo,  www.sxc.hu
Část Pražanů najde brzy ve schránce pozvánku na tzv. "house party" - večírek v bytě, uvádí Mladá fronta Dnes. Kdo by se těšil na alkohol a hudbu, může být zklamán. Atmosféra bude spíše vážná. Večírky totiž pořádá pražská ČSSD jako další část své kontaktní předvolební kampaně. Místo tance si lidé na party popovídají s pražským volebním lídrem Martinem Pecinou. Podobných party má být i několik do týdne. První zkušební "večírek" se už konal v jednom z barrandovských bytů. MfD píše, že však nepatřil expremiérovi Stanislavu Grossovi, který je nejznámějším sociálnědemokratickým vlastníkem bytu na Barrandově - kvůli nejasnému financování ho byt stál kariéru. Lidé byli osloveni přes telefon a dorazilo jich zhruba třicet za celý večer. Tématem byla například protikorupční opatření. Akce se osvědčila, a ČSSD proto připravuje další. Tentokrát jinde. Hosté se budou rekrutovat jak z právě probíhající telefonní "masáže", tak prostřednictvím letáků ve schránkách domů poblíž bytu, kde se bude party konat. Podle úspěchu se ukáže, zda novinku v kontaktní kampani rozjede ČSSD i v dalších městech. Socialisté se inspirovali u amerických demokratů, kteří domovní sešlosti pro své příznivce pravidelně dělají. České levici teď víc času zabere jiný nápad z USA - telefonáty lidem domů. Už dva týdny oslovují potenciální voliče. Zvládnou obvolat deset tisíc lidí týdně. Telefonát má předem danou strukturu: volající se zeptá, jestli oslovený volí ČSSD. Pokud řekne, že ne, zavěsí. Jestliže ano, nebo že o tom alespoň uvažuje, pustí se s ním sociální demokrat do hovoru. A nakonec nabídne pomoc: "Existuje ve vašem okolí nějaký problém, se kterým si nevíte rady? Řekněte mi ho a do osmi hodin se vám ozve některý z našich expertů s návrhem řešení," nabízí podle MfD volající.


Lidové noviny informují o kauze černého odběru elektřiny. Množství lidí usvědčených z takového odběru se počítá na tisíce a škody jdou do stovek milionů. Přesto se Miroslav Smrž z Českých Budějovic stal jedním z prvních, kdo byl za černý odběr odsouzen. K podmíněnému trestu odnětí svobody, zatím nepravomocně. Případ paradoxně není zdaleka tak jasný jako u mnoha jiných "černých" zákazníků. Smrž, který údajně neoprávněně manipuloval s elektroměrem, tvrdí, že elektřinu načerno nikdy neodebíral a soud rozhodl na základě nedostatečných důkazů. Distributoři přitom evidují tisíce případů, kdy odběratel evidentně čerpá proud přímo prostřednictvím černé přípojky. Přesto, na rozdíl od Smrže, tito lidé po zaplacení škody vyváznou bez trestu. Zástupci energetických společností tvrdí, že policisté i soudci neumějí zacházet s posuzováním krádeží elektrického proudu. "Připadá mi trochu, že jsem se stal nějakým obětním beránkem," řekl LN Smrž. Loni v lednu na anonymní udání navštívili technici pracující externě pro firmu E.ON, aby prověřili podezření z černého odběru. U jednoho ze dvou elektroměrů prý zjistili neoprávněný zásah do zařízení a na místě spočítali škodu na 17 tisíc korun. Tu však Smrž odmítl uznat i zaplatit, proto technici přivolali policii, která mimo jiné "místo činu" nafotila. "Hodiny však nesundali, aby je odvezli do nějaké oficiální akreditované zkušebny, ale prostě je po úpravě znovu zaplombovali a nechali na místě," tvrdí Smrž. Přitom technikům údajně říkal, že s hodinami byly problémy už před čtrnácti lety, kdy závadu sám hlásil, a přesto je tehdejší distributor nevyměnil. Policie nejdříve případ odložila, za nějakou dobu ho znovu obnovila a státní zástupce obžaloval Smrže z podvodu. Firma E.ON nechtěla rozsudek komentovat. Podle svého mluvčího se snaží s černými odběrateli dohodnout, v opačném případě dává věc k občanskoprávnímu soudnímu řízení, uzavírají LN.


Pobočka banky LBBW v pasáži v Sokolovské ulici,  foto: www.lbbw.cz
Novým předsedou představenstva tuzemské banky LBBW bude od poloviny května Gernot Daumann. Informují o tom Hospodářské noviny (HN), podle nichž přichází z tuzemské Volksbank. Daumann informaci HN o svém novém působišti potvrdil. Termín nástupu říct nechtěl s poukazem na to, že ještě nejsou uzavřeny některé formality. Ve funkci nahradí Markuse Hermanna, který rezignoval v půlce února. Deník píše, že Daumann už počátkem 90. let působil v české pobočce Bayerische Hypotheken und Wechselbank AG, později pracoval na Slovensku pro banku Dexia a Istrobanku. Nový šéf LBBW je specialistou na riskmanagement a problémové pohledávky, uvedly HN. Podle nich LBBW skončila za tři čtvrtletí loňského roku jako jedna z mála tuzemských bank ve ztrátě, a to 431 milionů korun. LBBW Bank CZ působí na českém trhu od roku 1991, v současnosti je podle bilanční sumy devátou největší bankou na českém trhu. Banka poskytuje v ČR služby v oblastech firemního, osobního, investičního a mezinárodního bankovnictví a také v oblasti aktivit na finančních trzích. Jejím 100procentním akcionářem je od 1. září 2008 německá Landesbank Baden-Württemberg, píší HN.


Deník Právo upozorňuje na to, že na internetové sociální síti Facebook se v poslední době rozmáhají neonacistické a rasistické stránky a vzkazy. A přestože je jejich autoři zveřejňují pod svými skutečnými jmény, policie může jen přihlížet. Podle vyjádření šéfa celorepublikového oddělení specializujícího se na internetovou kriminalitu Karla Kuchaříka totiž policie může jen těžko dokazovat, že nezákonný příspěvek napsal skutečně člověk, který je pod ním podepsaný. Některé vzkazy na adresu Romů nebo Židů přitom podle něj naplňují skutkovou podstatu trestného činu. „Židé jsou nepochybně rasa, ale nejsou to lidé," píše se například na jedné z neonacisticky zaměřených skupin na Facebooku, ve které nechybějí ani hákové kříže a nacistické pozdravy. O lidech, kteří se dlouhodobě netají rasistickými a xenofobními názory, tak má policie díky Facebooku a dalším sociálním sítím poměrně dobrý přehled. Rasismus na české verzi Facebooku už vzbudil zájem i v zahraničí, např. britský list The Times nedávno informoval o skupině, která se staví proti záměru českého ministerstva školství zavést na českých školách jako volitelný předmět romštinu. "Skupina nazvaná Petice proti vyučování romštiny na českých školách má již přes 85 000 příznivců, přestože ministerstvo zdůraznilo, že hodiny romštiny budou dobrovolné a budou zavedeny jen se souhlasem rodičů," uzavírá citací z Timesů deník Právo.