Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky komentují setrvání Mirka Topolánka v čele ODS. Topolánek během téměř dvanáctihodinového jednání úzkého vedení strany čelil výzvě, aby rezignoval kvůli kontroverzním výrokům proneseným při fotografování pro gay magazín. "Kdo viděl nesestříhané video, ví, že Topolánek je sice žvanivý slimejš, ale ne xenofob a rasista. Paroubkův projev po prohraných volbách v roce 2006, štěkaný s plným vědomím do kamery, byl mnohem větším prohřeškem proti nepsaným zákonům demokracie. A vida, Paroubek jen kvete a nikdo v ČSSD ho nezpochybňuje," píše Mladá fronta DNES.

Deníky komentují setrvání Mirka Topolánka v čele ODS. Topolánek během téměř dvanáctihodinového jednání úzkého vedení strany čelil výzvě, aby rezignoval kvůli kontroverzním výrokům proneseným při fotografování pro gay magazín. "Kdo viděl nesestříhané video, ví, že Topolánek je sice žvanivý slimejš, ale ne xenofob a rasista. Paroubkův projev po prohraných volbách v roce 2006, štěkaný s plným vědomím do kamery, byl mnohem větším prohřeškem proti nepsaným zákonům demokracie. A vida, Paroubek jen kvete a nikdo v ČSSD ho nezpochybňuje," píše Mladá fronta DNES. Deník Právo konstatuje, že Topolánek mohl být neškodným senátorem, stal se však holým neštěstím, jak pro ODS, tak pro republiku.

Mirek Topolánek a místopředseda strany Ivan Langer  (vlevo),  foto: ČTK
"Po velkém štěbetání zůstává Topolánek, zůstává i problém české pravice, protože od dnešní ODS nic kloudného již očekávat nelze," míní autor komentáře. Se vší pravděpodobností stranu čeká pochod politickou pouští. Pochodující se navíc budou kojit nadějí, že žízeň uhasí v oáze TOP 09, dodává. Za dobré lze podle Lidových novin (LN) považovat snad ještě to, že pokud snad vedení ODS ve svých řadách skrývá člověka lídrovského formátu, byla by ho teď škoda. Neměl by čas se vynořit z Topolánkova stínu a zbytečně by se odrovnal ve špatně připravené kampani. "Lepší, když ODS bude hledat vůdce s čistým stolem po beztak prohraných volbách," myslí si autor komentáře. Podle Hospodářských novin (HN) je jasné, že se ODS topí v bažině bezradnosti. Teprve celodenní pokus o rituální porážku Mirka Topolánka ale ukázal, jak nekonečně rozlehlý močál ve skutečnosti je. Vedení strany se podle deníku chce předsedy zbavit, ale neví, co dál. Prostě jen věří, že bez něj bude tak nějak lepší. Je to víra zoufalců. Autor komentáře zároveň upozorňuje, že strany, které se hádaly, šly vždy ke dnu. "ČSSD v době vnitřních třenic spadla na osm procent. Když se začala handrkovat čtyřkoalice, byly její preference rázem třetinové. ODS hrozí totéž," naznačuje komentátor HN.


Šéf střížkovského fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr,  foto: ČTK
Olomoucká radnice odkládá kvůli nařčení olomouckého klubu SK Sigma z korupce svůj plánovaný vklad 25 milionů korun do klubu. Další kapitál město do Sigmy nevloží, dokud se kauza nevyřeší. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Údajná korupční aféra souvisí s loňským ligovým zápasem mezi Olomoucí a Bohemians Praha, který se prý Sigma snažila koupit. Město jakožto klíčový akcionář klubu, v němž vlastní zhruba třetinový podíl, připravilo plán, jak během příštích čtyř let investovat 25 milionů korun na vylepšení zázemí pro diváky na Andrově stadionu a modernizaci tréninkových center. V úterý ho měli posvětit radní, kvůli možné korupci o této transakci nakonec odmítli jednat. "Shodli jsme se, že navýšení základního kapitálu klubu i nadále považujeme za dobrou cestu k podpoře fotbalu v Olomouci, ale v této chvíli by takový krok byl nevhodně načasovaný. Nemůžeme přehlížet to, co se nyní děje. Naopak nás to velmi zajímá a doufáme, že se vše co nejdříve vyjasní,"řekl MfD primátor Martin Novotný (ODS). Vklad města by se v této situaci mohl podle něj obrátit proti klubu a možná i proti městu. "Vždyť se nyní hraje o zachování první fotbalové ligy v Olomouci," podotkl primátor. Jak dlouho plán města zůstane uložený u ledu, není jasné. "Asi nikdo nedokáže předpovědět, jak se bude celá věc vyvíjet, nebo jak dopadne. Domnívám se, že by ale mělo být jasno nejpozději do začátku příští sezony, protože si nedovedu představit, že by příští ročník ligy začínal s tím, že není jasné, zda v něm Sigma bude, nebo nebude hrát," dodal primátor. Olomoucký klub rezolutně odmítá, že by Sigma nebo někdo z jejích hráčů zaplatil Bohemians Praha za úmyslné vypuštění posledního utkání loňské prvoligové sezony 300.000 korun, jak tvrdí šéf střížkovského celku Karel Kapr, píše MfD.


České státní dluhopisy patří k nejbezpečnějším na světě. Vyplývá to z ceny pojištění na finančních trzích proti situaci, že daný stát vyhlásí bankrot. Ze 44 zemí, jejichž pořadí zveřejňuje agentura Bloomberg, skončilo Česko na osmém místě. Nejlépe je na tom Norsko, naopak největší riziko bankrotu vidí investoři u Argentiny. V Evropě jsou na tom nejhůře Island a Řecko. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Podle ekonomů je tak ideální doba na emise státních dluhopisů, a to hlavně v zahraničních měnách. Investorům totiž bude muset vláda platit nižší výnos. "Ministerstvo by jich mělo vydat co nejdříve co nejvíc,"řekl deníku hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle něj se může situace brzy zhoršit. Trh je totiž zaplaven státními dluhopisy. Ministr financí Eduard Janota již dříve uvedl, že je možné, že stát si v prvním pololetí půjčí v zahraniční měně. Ovšem za předpokladu, že by ho to vyšlo levněji než emise na domácím trhu. Nevýhodou eurových dluhopisů však je, že závisejí na kurzu koruny. Když koruna oslabuje, musí stát platit v české měně na úrocích více, uvedl deník. Náměstek ministra financí Bohdan Hejduk listu sdělil, že ministerstvo situaci na trhu sleduje a bude reagovat podle toho, jak se trh bude vyvíjet. Stát si letos potřebuje půjčit dohromady 280 miliard korun. Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o více než 178 miliard na 1,178 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 112.000 korun. Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky, uzavírají HN.


Cizinecká policie zadržela před dvěma týdny v Praze údajně jednoho z nejvyšších bossů gruzínské mafie, takzvaného "vora v zakoně" - tedy nejvyšší autoritu v ruskojazyčném kriminálním prostředí, Georgije Chmelidzeho (50). Jeho rodná země na něj v lednu vydala mezinárodní zatykač kvůli obvinění z vydírání a příslušnosti k podsvětí, uvedl deník Právo. "Vydírání se měl dopustit tak, že z pozice zločinecké autority poslal čtyři své podřízené k rektorovi Gruzínské národní univerzity, přičemž od loňského října do prosince pod pohrůžkou zabití po něm požadovali nejprve částku 20.000 eur. Později mu přislíbili, že ho nechají na pokoji po zaplacení 50.000 eur (asi 1,27 milionu korun),"řekla listu mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková. Ve vlasti za to Chmelidzemu nyní hrozí až sedmnáctileté vězení. Lhotáková upřesnila, že městský soud už 12. března na návrh státního zastupitelství poslal Gruzínce do předběžné vazby a nyní proběhne řízení, jehož výsledkem by mělo být vydání muže do rodné země. Rodák z gruzínského města Rustavi prý z vlasti stejně jako řada dalších mafiánských bossů uprchl už před lety, protože v Gruzii platí zákon o pronásledování takzvaných "vorů v zakone". Podle ruských médií proto žil od počátku 90. let ve východoukrajinském Doněcku, kde podobná norma neexistuje. Právě z Ukrajiny prý letos v březnu přiletěl do Prahy, napsalo Právo.


Ilustrační foto
Pardubický magistrát vydal zdarma 441 karet na bezplatné parkování ve městě. Získali je úředníci, politici i nejrůznější instituce od věznice přes Dostihový spolek, filharmonii až po archiv. Privilegium kritizuje opozice a vysokému počtu se diví i vedení města, informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Ve městě je asi 2000 parkovacích placených míst, karty na bezplatné parkování tedy zaberou necelou čtvrtinu. "To číslo je skutečně velmi vysoké. Musím říct, že mě překvapilo,"řekl listu tajemník magistrátu Martin Růžička. Sám má takzvanou šedivou kartu, která ho opravňuje stát celý rok zdarma na všech placených parkovištích ve městě vyjma tří míst, také. Vedle něho se s ní mohou pochlubit všichni zastupitelé, šéfové magistrátních odborů i jejich třicet podřízených, kteří karty dostávají jako bonus k platu. Tato praxe se nelíbí například opozičnímu zastupiteli Františku Brendlovi ze Sdružení Pardubáci. "Cože, ono je vydáno 441 bezplatných karet? No to je šílený," uvedl Brendl, který je pro to, aby výhodu VIP parkování ztratili i zastupitelé. Počet vydaných karet zarazil i lidi z vedení města. Náměstek primátora Alexandr Krejčíř uvedl, že bude nutné zkontrolovat zda všech více než 40 institucí dostalo VIP parkování oprávněně, informuje MfD.


Komerční banka prodává tři své budovy Praze. Výběrové řízení, které pro ni zajišťuje poradenská společnost Knight Frank, je dalším krokem v připravovaném sestěhování velké části zaměstnanců do nového objektu. Uvedl to deník E15. Na prodej jsou teď bankovní sídla Podvinný mlýn, U Průhonu a K Botiči. Ve všech třech případech počítá banka s tím, že zde zůstane v nájmu do konce roku 2012. Banka se v současné době zbavuje řady svých nemovitostí v regionech. Většinou se jedná o domy, kde hodlá zůstat alespoň v části prostor nadále v nájmu. "Loni se nám podařilo prodat sedm nemovitostí v regionech za pět milionů eur (asi 127 milionů korun). Prodej dalších 17 objektů bychom měli dokončit v letošním roce," uvedl Václav Kolář z Knight Frank. Nemovitosti prodávají také další tuzemské banky. Jeden z největších obchodů tohoto druhu proběhl před čtyřmi lety, kdy ČSOB prodala 21 nemovitostí napříč celou republikou za více než za 300 milionů korun. Přes stovku svých komerčních objektů z celé republiky rozprodala v minulých letech také Česká spořitelna, napsal E15.