Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čtvrteční deníky obsáhle informují o startu volební kampaně u občanských demokratů. Jejich šéf Mirek Topolánek ve středu představil první ze čtyř priorit volebního programu ODS - boj s nezaměstnaností. Lidové noviny v této souvislosti píší, že strana, o které nebylo v poslední době příliš slyšet, se konečně probrala k životu. ODS přitom ve své kampani vsadila na kreslené postavy Václava Dobráka a Marie Slušné, kterým chce prospět při hledání práce.

Čtvrteční deníky obsáhle informují o startu volební kampaně u občanských demokratů. Jejich šéf Mirek Topolánek ve středu představil první ze čtyř priorit volebního programu ODS - boj s nezaměstnaností. Lidové noviny v této souvislosti píší, že strana, o které nebylo v poslední době příliš slyšet, se konečně probrala k životu. ODS přitom ve své kampani vsadila na kreslené postavy Václava Dobráka a Marie Slušné, kterým chce prospět při hledání práce. Občanští demokraté mají ambici vytvořit v příštím roce až 170 tisíc nových pracovních míst. Chtějí toho dosáhnout například finanční motivací podnikatelů, kteří přijmou dnešní nezaměstnané, podporou zkrácených úvazků nebo práce z domova. Sami nezaměstnaní se ale podle představ ODS budou také muset mnohem víc snažit. Jak ale deník připomíná, tady jde o volební kampaň, ne o seminář pro podnikatele. Pro masového voliče ohroženého nezaměstnaností jsou návrhy ODS ve srovnání s Paroubkovými populistickými recepty příliš abstraktní.

Mirek Topolánek u kreslených postaviček Václava Dobráka a Marie Slušné,  foto: ČTK
Startu volební kampaně ODS se ve svém komentáři věnuje i Mladá fronta Dnes. Mirek Topolánek dlouho jen pauzíroval, teď je ale zpět, píše autor. A nezačal špatně. Zatímco Paroubek se obklopuje pouťovými umělci a hokejisty, Topolánek v boji proti nezaměstnanosti vsadil na tým odborníků a dvě papírové figury. V době krize je možná rozumnější stát před uznávanými ekonomy s mnoha tituly, než když vám normalizační bard zapěje o tom, jak sbírat céčka. Ekonomové mohou zabrat, pokud si ovšem voliči neřeknou, že omšelého Topolánka už ani odborníci nezachrání. Modří chtějí vzbudit dojem, že mají pro nezaměstnané řešení. Topolánek nenabízí modré z nebe, zato mluví jako střízlivý manažer, bez frází a naparování. Jenže uvěří mu někdo? - ptá se Mladá fronta Dnes. Může krátká šestinedělní kampaň změnit nejen pád preferencí, ale hlavně negativní obraz ODS jakožto strany spojené s korupcí? Přesvědčí ODS voliče, že hraje s čistými kartami?

Zahájení volební kampaně ODS komentuje i deník Právo. Je konec nářků nad tím, že kampaň začne až v dubnu, je konec celostátního pátrání po uprchlém Topolánkovi. ODS je tady. A Topolánek rovnou oznámil, že ODS volby vyhraje. Odmítl velkou koalici s ČSSD, za to prý jako šéf strany ručí. Po volbách 2006 raději zuby nehty sflikoval "většinovou" koalici s obskurními přeběhlíky, než aby se spojil se sociální demokracií. Je podivné, že si předseda ODS pořád gratuluje k vlastní povolební strategii z r. 2006, která mu skoro sedm měsíců neumožnila vládnout. A modlí se, aby pokles vlivu ODS vyrovnali TOP 09, Věci veřejné a zelení, lidovci a zemanovci. A klidně i noví přeběhlíci, aby šlo slátat vládu pravice, uzavírá Právo.

Oranžová sanitka ODS,  foto: ČTK
V atmosféře nervozity z rozkmitaných volebních preferencí vztyčila ODS svůj první programový pilíř - recept na nezaměstnanost, napsaly Hospodářské noviny. Jeho tahákem má být podpora pro nezaměstnané, kteří začnou podnikat. Vyhazov a hledání nového zaměstnání je pro mnoho lidi samo o sobě dost frustrující. Kdo se v takové chvíli pustí do podnikání a uspěje, asi nepotřebuje motivaci v podobě podpory, kterou pro něj chystá ODS. Naopak lidé, kteří nemají k podnikání odvahu, k němu asi nepřesvědčí ani vidina několikaměsíční podpory. Takže by se mohlo lehce stát, že stát bude podporovat lidi, kteří by se na živnostenskou dráhu vydali tak jak tak. A navíc může platit vypočítavým vykukům. Jak chce ODS zabránit například tomu, aby člověk, jehož zaměstnavatel propustil a hned znovu najal v rámci švarcsystému, ještě nepožíval motivační dávky? Topolánkova strana je mnohem přesvědčivější tam, kde se drží tradičních pravicových receptů na nezaměstnanost, píší Hospodářské noviny. K nim patří slevy ze sociálního pojištění pro podnikatele, kteří vytvoří nová pracovní místa, nebo když najmou osoby starší 55 let, invalidy a podobně, dodává deník.


Za bydlení už Češi zaplatí víc než za jídlo, informuje deník Právo. České domácnosti na bydlení v posledním čtvrtletí loňského roku utratily zhruba pětinu svých příjmů (20,2 pct), zatímco na jídlo vynaložily 19,4 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Výdaje za bydlení tak vystřídaly v čele rodinných rozpočtů náklady na nákup potravin. Ty tvořily nejvyšší položku až do konce roku 2008. Na třetí příčce se podle statistiků ocitly výdaje na rekreaci a kulturu, které činily deset procent vynaložených peněz. Znamená to, že i v době krize, která nutila občany šetřit, přesto řada domácnosti vynaložila prostředky na dovolenou.


Komunisté stále řídí soud, v němž soudili Horákovou, píše Mladá fronta Dnes. Upozornil na to bývalý politický vězeň Adolf Rázek, který se u pankráckého soudu nedávno zúčastnil rekonstrukce procesu z 50. let v rámci festivalu Mene Tekel. V programu festivalu viděl mezi spolupracovníky jméno Vladimíra Stiboříka. "Hledím na něj: on mne přece odsoudil za přepisování náboženské literatury!"řekl deníku Rázek. Stibořík je dnes předsedou vrchního soudu a na program festivalu se dostal náhodou, protože jeho organizátorům "půjčil" jednací síň, v níž byla souzena Horáková. Podle Rázka ale dvacet let po listopadu nemá takový člověk v české justici co dělat. Stibořík soudil například členy Jazzové sekce, které poslal do vězení. Stibořík však tvrdí, že nikomu neublížil, že se rozhodoval podle svědomí.


Stát nám křivdí, tvrdí v Lidových novinách vyhnanci z Podkarpatské Rusi. Stěžují si na průtahy při odškodňování za majetek, který museli zanechat v této kdysi nejvýchodnější části prvorepublikového Československa po její okupaci Maďary a pozdějším připojení k Sovětskému svazu. O odškodnění, které umožňuje zákon od loňského října, požádalo přes tři sta Čechů a Rusínů. Podle zákona však mohou být odškodněni pouze uprchlíci nebo jejich děti, ne už ale jejich vnuci. To považují vyhnanci za diskriminaci a požadují změnu zákona. Ministerstvo vnitra zatím podle mluvčího Vladimíra Řepky vyplatilo odškodné 12 lidem, celkem šlo o bezmála devět milionů korun. Dalších sto až dvě stě žádostí však nejspíš ještě přibude. Náklady na odškodnění by mohly jít do stamilionů, jednomu žadateli přitom lze vyplatit nejvýše dva miliony korun, dodávají Lidové noviny.


Princ Charles a jeho žena Camilla na návštěvě v Polsku,  foto: ČTK
Moravský Hostětín se připravuje na vzácnou návštěvu. Vesničku v Bílých Karpatech totiž navštíví následník britského trůnu princ Charles. Píší o tom Lidové noviny. Princ Charles se přijede podívat na jednu z nejekologičtějších vesnic v zemi. Mají tu nejen kořenovou čistírnu odpadních vod, centrální kotelnu na biomasu nebo sušárnu ovoce, ale i další ekologické provozy. A právě o ekologii se princ Charles už po desítky let zajímá. Do Česka přiletí spolu s manželkou Camillou v sobotu. V Praze ho čeká přijetí u prezidenta, v neděli pak prohlídka Prahy. Charles pak navštíví Moravu, kromě Hostětína zavítá i do Brna, kde se setká se studenty Masarykovy univerzity. Škola mu představí výzkum dopadů změn klimatu v Antarktidě i revoluční patent na likvidaci yperitu. Před odletem z Česka se britský pár ještě sejde s manžely Václavem a Dagmar Havlovými, vypočítávají Lidové noviny.