Přehled tisku

0:00
/
0:00

Výroční zpráva USA o stavu lidských práv ve 197 zemích světa v roce 2009 kritizuje v Česku diskriminaci Romů, korupci, pašování lidí, výskyt neonacismu a nacionalistického extremismu, píše na titulní straně deník Právo.

Výroční zpráva USA o stavu lidských práv ve 197 zemích světa v roce 2009 kritizuje v Česku diskriminaci Romů, korupci, pašování lidí, výskyt neonacismu a nacionalistického extremismu, píše na titulní straně deník Právo. Romové podle zprávy loni "čelili vysokému stupni chudoby, nezaměstnanosti a negramotnosti stejně jako rozšířené diskriminaci ve vzdělání, zaměstnanosti a v bydlení". Dokument připomíná, že české zákony sice zakazují diskriminaci na základě pohlaví, věku, invalidity, rasy, etnického původu a dalších hledisek, "avšak vláda tato ustanovení účinně neprosazovala a dál trvala značná společenská diskriminace Romů a žen". Za velký problém zpráva s odvoláním na policii a Světovou banku označuje korupci v Česku a to, že vláda ne vždy účinně prosazovala protikorupční zákon. "Vyšetřování naznačila, že činitelé se dopouštěli korupčního jednání beztrestně", píše se ve zprávě. Dokument také připomíná, že vláda zrušila protikorupční jednotku vojenské policie. "Výhrady bychom měli brát vážně,"řekl deníku Právo místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Podle něj však nejde o to, že pocházejí z USA, ale o to, že ukazují na problém, který bychom měli ve vlastním zájmu řešit.


Foto: Štěpánka Budková
Deníky komentují překvapivý obrat české ekonomiky, která v závěru roku oproti předpokladům mírně rostla. Podle Hospodářských novin totiž statistici postupují tak, že ve stanovenou dobu zveřejní očekávané výsledky, byť nemají všechna potřebná data. Co jim chybí, odborně odhadnou. Tentokrát jim však ministerstvo financí nečekaně poslalo data o výběru daně z přidané hodnoty těsně před uzávěrkou. Poprvé tak byla k dispozici přesná čísla a statistici tak poprvé museli oznámit odklad výsledků, aby se všechno mohlo nově spočítat. Částka, kterou ministerstvo financí na poslední chvíli oznámilo, nebyla totiž zanedbatelná - 7 miliard korun navíc do státní kasy jako mávnutí kouzelným proutkem způsobilo, že ekonomická recese je pryč, píší Hospodářské noviny.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Politické strany naplno využívají předvolební kampaň k nejrůznějším slibům, zejména lákají voliče na zlevňování. Lidové noviny si vzaly na přetřes předvolební sliby ČSSD, která údajně chce kontrolovat ceny téměř všeho. Stát by podle sociálních demokratů určoval poplatky za elektřinu, plyn či vodu, ale také za telekomunikace a bankovnictví. Podle odborníků oslovených Lidovými novinami by ale taková tvrdá regulace stála desítky miliard korun, které naopak stát musí ušetřit. Hospodářské noviny k tomu dodávají, že sliby sociálních demokratů jsou nereálné, protože politici mají na ceny zmíněných komodit minimální vliv. List však zároveň upozorňuje na skutečnost, že šéf ODS Mirek Topolánek před rokem a půl tvrdil, že díky osobnímu zásahu zabránil vyššímu zdražení elektřiny, a teď za navrhované regulace ostře kritizuje asociální demokraty.


Už více než tři tisíce fotek vztyčených prostředníčků poslali lidé šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi na sociální síť Facebook. Jeden z nich se dokonce "převtělil" do filmového Avatara, píše Mladá fronta Dnes. Ke skupině nazvané "Fotka pro Paroubka" se během pár dní připojilo téměř 40 tisíc lidí. Co vyvolalo tak masovou reakci? Členy skupiny naštvalo, když Jiří Paroubek v sobotu nařídil fotit odpůrce ČSSD a zveřejnit jejich fotky na stranickém webu. Za to, že protestovali proti Paroubkově agitaci při vzpomínkové akci u hrobu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. A možná to není poslední obří kampaň nespokojených lidí. Opět na Facebooku se totiž formuje skupina "Píšťalka pro Paroubka v každém městě". Účastníci diskuse plánují, že budou na mítincích po Paroubkových projevech místo potlesku pískat, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: Evropská komise
Termín uzávěrky tendru na odstranění starých ekologických škod se podle Hospodářských novin posouvá až na podzim. Deník píše, že místo 10. června se obálky s nabídkami budou otevírat nejdříve v říjnu - v době, kdy už s velkou pravděpodobností bude zformována nová vláda po květnových parlamentních volbách. Listu to potvrdil vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra. Důvod odkladu vysvětlil tím, že "stále nevíme, jestli antimonopolní úřad ještě nevrátí do soutěže dva námi vyřazené uchazeče". "Máme také navíc nejasnosti kolem kvalifikačních předpokladů konsorcia PPF," dodal. Hospodářské noviny připomínají, že ministerstvo v prvním kole vyřadilo tři uchazeče ze šesti, přičemž jeden z vyřazených, konsorcium v čele s firmou PPF Advisory, už s odvoláním u antimonopolního úřadu uspěl. Pokud by podle Tomáše Uvíry se stížností uspěl i někdo další, musí dostat na prostudování podkladů k sanaci nejméně 180 dní. Proto se podle něj ministerstvo rozhodlo nechat si časovou rezervu. Navíc antimonopolní úřad zkoumá odvolání mnoho týdnů bez výsledku.


Foto: Evropská komise
Všechny deníky píší o utajovaném ozbrojeném únosu na Haiti. Jeho obětí byla i česká pracovnice mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. Ve čtvrtek však byla propuštěna na svobodu. Lidové noviny popisují, že v zajetí strávila se svou belgickou kolegyní skoro týden. Únosci je přepadli v autě na předměstí metropole Port-au-Prince. Organizace Lékaři bez hranic incident tajila, aby nezkomplikovala vyjednávání o propuštění obou žen. A podle informací Lidových novin nemělo o únosu ponětí ani české ministerstvo zahraničí. Šlo o první únos humanitárních pracovníků na Haiti od katastrofálního zemětřesení.


"Vlivní, rychlí, netrestaní" stojí na titulní straně Mladé fronty Dnes. List v tomto článku upozorňuje na divoké poměry, které panují na pražském magistrátu. Tykají se udělování respektive neudělování pokut za rychlou jízdu v Praze. Stačí být privilegovanou osobou, umně využít důmyslný systém takzvaných omluvenek a pokuta se dotyčnému vyhne. Důvěryhodný svědek listu popsal a doložil celý postup. Nadřízený řekne úředníkovi, že s daným přestupkem se nic dělat nebude. Prominent je pak sice přesně podle zákona předvolán, ale pokaždé se omluví, referent to akceptuje a tak to pokračuje, dokud neuplyne rok a dojde k promlčení. Jako příklad svědek uvádí slavného hokejistu Petra Nedvěda, který ve svém voze Ferrari nedovoleně rychle uháněl Prahou.


Ilustrační foto
Dvouměsíční chlapec, kterého v pondělí odložil druh jeho matky do babyboxu v ústecké Masarykově nemocnici, bude podle deníku Právo na základě rozhodnutí soudu umístěn do kojeneckého ústavu v Mostě. "Nyní je na ženě, aby věrohodně prokázala, že je matkou dítěte, hlavním důkazem jsou testy DNA,"řekl listu předseda teplického okresního soudu Roman Dobeš. Až bude mít podle něj matka veškeré důkazy, obrátí se na sociální odbor teplického magistrátu a ten dá poté soudu podnět na zrušení předběžného opatření, píše deník Právo. Zmíněná matka v pondělí svěřila hlídání chlapce svému druhovi. Ten to ale nezvládl a kojence umístil do babyboxu. Chlapec byl 30. dítětem v Česku vloženým do babyboxu. Babyboxy dávají naději dětem, které matky porodily mimo nemocnice a nechtějí je nebo nejsou schopny se o ně starat. Odložení dítěte do vyhřívané schránky je legální, rodičce za to nehrozí žádný trest. Babyboxů je v zemi 33.