Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují rostoucí nezaměstnanost. Rychlý růst počtu lidí bez práce a nulové vyhlídky na zlepšení situace už teď mají negativní vliv na ekonomiku. Roste počet nesplácených úvěrů, klesá spotřeba a zvyšují se státní výdaje na podpory v nezaměstnanosti.

Hospodářské noviny komentují rostoucí nezaměstnanost. Rychlý růst počtu lidí bez práce a nulové vyhlídky na zlepšení situace už teď mají negativní vliv na ekonomiku. Roste počet nesplácených úvěrů, klesá spotřeba a zvyšují se státní výdaje na podpory v nezaměstnanosti. Pokud chce Evropa udržet konkurenceschopnost a vysokou zaměstnanost, musí přistoupit na větší flexibilitu pracovního trhu, soudí deník. Tento krok s sebou ale nese dalekosáhlé důsledky pro sociální systém. Lidé se budou muset více spoléhat sami na sebe a ne na stát. Jiná možnost nikam nevede, dlouhodobě živit armádu nezaměstnaných není v silách nikoho, uzavírají Hospodářské noviny.


Zdroj: www.cssd.cz
ČSSD v Lidových novinách přiznává, že si na svých mítincích fotí odpůrce sociální demokracie. Snímky demonstrantů vznikají na příkaz šéfa strany Jiřího Paroubka a první z nich už sociální demokraté zveřejnili na svém webu. Lidové noviny píší, že tyto metody připomínají pořizování dokumentace nepohodlných demonstrantů, které za minulého režimu pořizovala tajná police. Šéf PR sekce Lidového domu a Paroubkův poradce Petr Dimun tyto praktiky připustil. Socialisté si tak podle něj prověřují, zda demonstranty neplatí konkurenční ODS. Zdůrazňuje, že právě příkladem občanských demokratů se inspirovali. ODS loni po akci Jachta pro Topolánka zveřejnila na internetu fotky lidí, kteří podle ní měli být spřízněni s ČSSD, říká Dimun. Deník upozorňuje, že počínání ČSSD může být v rozporu se zákonem. Podle předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů Igora Němce nemohou politické strany bez souhlasu demonstrantů nejenom zveřejňovat jejich fotografie, ale neměly by zakládat ani žádné podobné archivy.


Jaromír Dušek  (nahoře vlevo),  foto: ČTK
Deník Právo se ve svém komentáři vrací k výrokům odborářského bosse Jaroslava Duška, který napadl vedení ministerstva dopravy a Českých drah z protěžování homosexuálů. Komentátor uvádí, že Dušek se tak rázem stal mluvčím všech homofobních lidí v Česku, což ostatně ukázaly i chaty na internetu. Tam Dušek pro svůj postoj získal obdivovatele a nadšené stoupence. Naštěstí politické špičky ani odbory nenechaly jeho slova bez povšimnutí a ostře ho zkritizovaly. Tím alespoň ve svém nejbližším okolí provedly nezbytnou dezinfekci, píše Právo.


Obří kapka pro EXPO se musí obejít bez státních zlatých cihel, napsaly Lidové noviny. Stát ani Česká národní banka se nebudou angažovat v zápůjčce tuny zlata pro exponát, který měl ozvláštnit českou expozici na Světové výstavě v Šanghaji. V pondělí to po jednání vlády potvrdil premiér Jan Fischer. Současně uvedl, že generální komisař české účasti na EXPu Pavel Stehlík má v záloze jinou variantu. Na vznik exponátu zvaného Czechnology autora Federica Díaze by tak měl být potřeba jen zlomek z původního množství zlata. Díaz chce vytvořit dílo, které by umožnilo převádět pocity návštěvníka při pohledu na obří kapku ze zlata na barvy, zvuky a vůně. Nápad přetavit do této kapky státní zlato se ale ministrům od samého začátku příliš nezamlouval, uvádí deník.


Mladá fronta Dnes informuje o novém webu ministerstva obrany, kde na adrese www.valecnehroby.army.cz lze najít přesné místo, kde jsou pochovány válečné oběti první i druhé světové války. Pavel Filipek z referátu válečných hrobů odhaduje, že může jít až o tisíce pozůstalých, kteří si mohou na interaktivní mapě poprvé najít hrob svých předků a dozvědět se i okolnosti jejich smrtí. Čeští vojáci, kteří bojovali za osvobození republiky, přitom mají hroby po celém světě. Velmi často až na jeho druhém konci, třeba v Tokiu nebo v Číně, uvádí Filipek. Mnozí pozůstalí dosud nanejvýš tušili, že jejich pradědeček zmizel kdesi na Sibiři nebo v Japonském moři. Podle místopředsedy Československé obce legionářské Alexandra Beera je tato služba pro lidi k nezaplacení. Ročně se prý na obec obracejí stovky lidí, aby jim pomohla vypátrat hroby jejich příbuzných. Legionáři až dosud museli tyto žádosti většinou odmítat, protože ani oni neměli potřebné informace.


Až pětině prvňáků by prospěl odklad školy o rok, uvádí deník Právo. Děti v této věkové skupině totiž mívají často problémy s vlastním prosazením, a to jim brání, aby je jejich spolužáci ve třídě přijali. Vyplývá to z analýzy vzorku asi čtyř tisíc předškoláků. Dítě, které má příliš silnou, nebo naopak příliš slabou potřebu sebeprosazení, se bude od svých vrstevníků odlišovat a narážet na nepochopení, soudí autor výzkumu, psycholog Jiří Šimůnek. Roční odklad může tyto negativní projevy výrazně zmírnit. S úspěšným startem ve škole tak spíše souvisí sociální zralost dítěte, nežli inteligenční kvocient nebo úspěch u zápisu. Největším rizikem pro další vývoj dětí jsou přitom podle psychologa příliš ambiciózní rodiče, kteří chtějí sobě i světu dokázat, že mají nadprůměrně inteligentní dítě. Mimořádně nadaných dětí jsou v populaci přibližně čtyři procenta a jejich talent se zpravidla projeví až v pozdějším věku, zdůrazňuje Jiří Šimůnek v Právu.


Sophie Kukralová
Mladá fronta Dnes informuje o případu nacistické agentky Sophie Kukralové z Československa, která za druhé světové války dělala velké starosti britské výzvědné služba MI5. Kráska s dobrodružnou povahou se totiž v Káhiře dostala do "nežádoucí blízkosti" britským zpravodajským důstojníkům. Vyplývá to z odtajněných archivních materiálů, které tento týden zveřejnila britská tajná služba. Britové Kukralovou nakonec zadrželi, i když tehdy ještě neměli důkazy, že skutečně pracovala pro nacisty. Německé dokumenty, které se objevily až po válce, však ukázaly, že Kukralová byla skutečně nacistickou agentkou s krycím kódem R 3749, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny komentují vědeckou anticenu Bludný balvan, kterou letos od spolku Sisyfos dostal bývalý mluvčí prezidenta Petr Hájek. Český klub skeptiků balvany každoročně uděluje za údajný rozvoj iracionality, matení veřejnosti či "blátivé myšlení". Hájek získal cenu za popírání evoluční teorie. "Nevím, jak vy, ale já z opice nepocházím," uvedl loni na semináři o darwinismu. Ten přitom přirovnal k marxismu, čímž si u spolku Sisyfos vysloužil zlatý Bludný balvan. Sám Hájek tvrdí, že si ceny skeptiků velmi váží a je rád, že ji dostal právě za tento výrok. Soutěž přitom označil za něco vysoce hloupého. Předávání cen se stejně jako většina laureátů nezúčastnil, připomínají Hsopodářské noviny.