Přehled tisku

0:00
/
0:00

Za poslední tři roky mohl český fotbal zbytečně přijít nejméně o 30 milionů korun. Podle Hospodářských novin (HN) to vyplývá z auditu firmy STES, která je dceřinou marketingovou společností Českomoravského fotbalového svazu.

Za poslední tři roky mohl český fotbal zbytečně přijít nejméně o 30 milionů korun. Podle Hospodářských novin (HN) to vyplývá z auditu firmy STES, která je dceřinou marketingovou společností Českomoravského fotbalového svazu. STES podle auditu, který zadalo nové vedení ČMFS, neefektivně nakládal s penězi od sponzorů, platil předražené služby a nesmyslně vysoké nájmy kanceláří. Tehdejší představitelé firmy jakákoli pochybení odmítají. Zpráva auditora se pozastavuje nad tím, že STES platil několik let firmě JVM Promotion za to, že při televizních přenosech mezistátních zápasů zajišťovala zvláštní produkci záběrů na reklamní panely soupeřova týmu.

Přitom to prý podle smlouvy zahraniční partner už od roku 2000 nevyžadoval. Stejné firmě STES přenechával reklamní plochy, které kupoval od ligových klubů. Audit označil takové smlouvy za nevýhodné a poukázal na to, že jednatelem JVM Promotion byl Lukáš Tuček, zároveň mluvčí fotbalové reprezentace. Tehdejší ředitel firmy STES Jan Kinda Hospodářským novinámřekl, že povinnost této zvláštní televizní produkce byla ve smlouvě stále a v Tučkově dvojí roli nevidí žádný střet zájmů. Předseda svazu Ivan Hašek řekl, že audit musejí nejprve důkladně prostudovat odborníci. Místopředseda Jindřich Rajchl připouští, že skutečnosti, které audit odhalil, mohou vést k vymáhání škody nebo podávání trestních oznámení. Audit zkoumal jen hospodaření od roku 2006, sporným transakcím z dřívějšího období, na něž opakovaně poukazoval dřívější místopředseda svazu Jiří Kubíček, se prý věnoval jen okrajově. Audit ukázal nedostatky při vyúčtování účasti české reprezentace na mistrovství světa 2006 a mistrovství Evropy 2008 a také další chyby minulého vedení. Například nesprávný postup při prodeji domu v pražské Kozí ulici, řešení sporných kauz a organizační nedostatky uvnitř svazu i ve spolupráci s marketingovou společností STES, uvádí HN.


Protikorupční policie minulý týden obvinila dva pražské advokáty z korupce, detektivové jsou přesvědčeni, že chtěli uplatit soudce. Napsal to deník Právo. "Jsou trestně stíháni pro podezření z trestného činu nepřímého úplatkářství," cituje list náměstkyni obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Jitku Rybenskou. Další podrobnosti uvést odmítla. Podle deníku mlčí i protikorupční útvar policie a ke kauze se odmítl vyjádřit i obhájce jednoho ze stíhaných advokátů Tomáš Sokol. Právo píše, že šlo o obchodní záležitost a na uplácení soudce mělo být použito několik desítek tisíc korun. "Peníze k němu ale nedošly,"řekl deníku dobře informovaný zdroj. Případem se už zabývá Česká advokátní komora. "Pokud by se toto podezření potvrdilo, tak by šlo o velmi závažnou záležitost a výjimečný případ," uvedla její mluvčí Iva Chaloupková. Dodala, že vedení komory bude v nejbližší době rozhodovat o tom, zda oběma advokátům pozastaví až do pravomocného ukončení řízení jejich činnost.


Stát dosud nezačal vymáhat na Jaroslavu Starkovi zaplacení směnky na 44 milionů korun, kterou před časem policie našla v domě uprchlého a stíhaného podnikatele Radovana Krejčíře. Informují o tom Lidové noviny (LN). O tom, že má Starka a jeho FK Marila Příbram a.s. peníze státu zaplatit, již před časem pravomocně rozhodly soudy. Starka, který směnku zpochybňuje, však dosud peníze podle LN nezaplatil a stát od soudního verdiktu nepodnikl další kroky. Vrchní soud v Praze loni v říjnu potvrdil platební rozkaz, podle rozhodnutí má Starka zaplatit peníze Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Finance mají být stále Krejčířovým majetkem, ten byl v minulosti ale obstaven. "O dalším postupu v případě směnek musí rozhodnout Městský soud v Praze,"řekla deníku mluvčí ÚZSVM Jana Rennerová. Podle LN však úřad za tím účelem soud dosud neoslovil. Mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková navíc listu řekla, že státní úředníci nemusí čekat, jak dopadnou jednotlivá řízení s Krejčířem, a mohou jednat samostatně. Fotbalového bosse Starku zadržela policie v listopadu 2006 kvůli podezření z podílu na únosu a smrti otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Starka figuruje i v kauze únosu šéfa finanční společnosti Union Group Giuseppa Roselliho. Loni v lednu se případem začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas. Soud v Johannesburgu 1. února 2008 rozhodl, že Krejčíř nemá být vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka. Verdikt je nepravomocný.


Foto: Evropská komise
Elektrárenská společnost ČEZ se chystá vybudovat další velkou solární elektrárnu. Má vyrůst ve Chvaleticích na Pardubicku, nedaleko uhelné elektrárny ČEZ, a její instalovaný výkon má dosáhnout nejprve 11 megawattů a později až 20 megawattů. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Elektrárna bude stát v prostoru odkališť elektrárny Chvaletice, celková investice by se měla pohybovat kolem dvou miliard korun. Podle MfD je definitivně rozhodnuto zatím jen o první etapě, na niž má ČEZ potřebná povolení. Připravuje se i druhá etapa, ale o té zatím konečné rozhodnutí nepadlo. S výkonem 20 MW by se chvaletická solární elektrárna stala jedním z největších zdrojů sluneční energie v zemi. Vůbec největším projektem je připravovaná solární elektrárna ČEZ v Milovicích, jejíž výkon by měl dosáhnout až 50 MW při investici zhruba pěti miliard korun. Další kolos se chystá v jihočeském Ševětíně, kde má být kapacita 30 MW, dodává Mladá fronta Dnes.


Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku žádalo v Kanadě o azyl jen 30 českých občanů. Do té doby od ledna to bylo 2172 lidí. Uvedly to Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na nejnovější čísla kanadského velvyslanectví. Kanada loni v polovině července opět zavedla pro české občany vízovou povinnost, zdůvodnila to tím, že za oceánem čeští občané především z řad Romů hromadně žádali o azyl. HN píšou, že výrazné snížení počtu žadatelů o azyl není pro Kanadu přímý signál k rušení víz. "Vzhledem k tomu, že imigrační proces v průměru trvá šestnáct a půl měsíce, nemáme informace o tom, jak 30 podaných žádostí z posledního čtvrtletí 2009 bude hodnoceno," cituje deník Petru Šedinovou z tiskového oddělení kanadské ambasády. Evropská komise v říjnu přes oceán pohrozila, že doporučí zemím EU zavedení víz pro kanadské diplomaty, pokud Ottawa do konce roku neučiní určité vstřícné kroky. Kanaďané sice otevřeli v české metropoli oddělení, kde je možné si víza vyřídit, aniž by občané ČR museli jezdit do Vídně jako předtím, ale to podle ČR nestačí. Kanada totiž podle nich nesplnila požadavek, aby jasně stanovila "cestovní mapu" vedoucí k úplnému zrušení víz. Ministr vnitra Martin Pecina se minulý týden při návštěvě Bruselu vyjádřil v tom smyslu, že Česko necítí v Evropské unii dostatečnou podporu v boji za zrušení vízové povinnosti. Evropská komise, pod kterou vízové věci spadají, podle ministra nepostupuje dost rázně. EK uvedla, že doufá, že se spor podaří vyřešit. Pokud by se tak nestalo, je připravena navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty.


Konsorcium vedené společností Metrostav Development vybrala výběrová komise jako vítěze soutěže o dostavbu a pětadvacetileté zajištění provozu části vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Píše to deník E15. Dostavba nemocnice je zapojena do projektů realizovaných metodou PPP, spolupráce soukromého a veřejného sektoru. Dodává ale, že teprve kabinet definitivně rozhodne o tom, zda zakázku konsorciu přidělí. Jak řekl deníku E15 premiér Jan Fischer, rozhodne analýza výhodnosti nabídky. List uvádí, že cena za tento PPP projekt se vyšplhala z původně odhadovaných 1,3 miliardy korun na téměř 2,6 miliardy. U projektů realizovaných metodou PPP (Public Private Partnership) vybraný soukromý dodavatel přebírá odpovědnost za financování, výstavbu i provoz. Měly by se tím snížit výdaje ze státního rozpočtu.