Přehled tisku

rpg7.jpg
0:00
/
0:00

Armáda podle zjištění Hospodářských novin (HN) nakoupila za poslední čtyři roky bez výběrového řízení zbraně, auta a letadla za osm miliard korun. HN také zjistily, že společnost MPI Group, kterou vlastní přítel ministra obrany Martina Bartáka, dodala armádě zbraně a munici za téměř miliardu korun.

Armáda podle zjištění Hospodářských novin (HN) nakoupila za poslední čtyři roky bez výběrového řízení zbraně, auta a letadla za osm miliard korun. HN také zjistily, že společnost MPI Group, kterou vlastní přítel ministra obrany Martina Bartáka, dodala armádě zbraně a munici za téměř miliardu korun. O podezřelých kontraktech v armádě se v poslední době hovoří hlavně v souvislosti s koupí obrněných vozů Pandur. HN zjistily, že jen v letech 2007 a 2008 armáda pořídila bez výběrových řízení techniku za šest miliard korun. Bez tendru vybrala i dodavatele lehkých obrněných aut Iveco a Dingo za 4,75 miliardy korun. Nákupy zbraní od zahraničních výrobců armádě od roku 2006 několikrát zprostředkovala firma MPI Group, kterou vlastní Michal Smrž, známý ministra Bartáka. Firma armádě dodala loni na podzim dvě izraelská bezpilotní letadla Skylark za 50 milionů korun, předloni zase 15 německých vozů Dingo za půl miliardy. Většinu obchodů uzavřela s armádou až po nástupu Bartáka na ministerstvo. Přesnou sumu, kterou Smržova společnost na obchodu vydělala, resort ani firma nezveřejnily, píší HN.


Foto: www.army.cz
Mladá fronta Dnes minulý týden upozornila na možnou korupci při nákupu obrněných transportérů Pandur, když informovala o tajně pořízených nahrávkách rozhovorů se dvěma někdejšími manažery výrobce transportérů, rakouské společnosti Steyr. Kauzou údajné korupce při kontraktu se v pondělí zabývala vláda. Premiér Jan Fischer vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů a nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby prověření informací o případu považovali za svou prioritu.

Deník E15 s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že cena obrněných transportérů, které armáda koupila za více než 14 miliard korun, nejspíš vroste o další desítky milionů. Armáda počítá s nasazením několika strojů v misi v Afghánistánu, další pak pošle do Kosova. Pro podmínky mise bude ale podle E15 nutné stroje vybavit zvýšenou ochranou proti granátům i některými elektronickými systémy. "Určité dodatečné úpravy se tam dělat budou,"řekl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Cenu za dodatečné úpravy ani bližší informace ale nesdělil.


Foto: Evropská komise
Prezident, premiér a ministři zahraničí a pro evropské záležitosti loni absolvovali 118 zahraničních misí, na které bylo vyčleněno 74 milionů korun. Informuje o tom deník Právo, který má k dispozici přehled uskutečněných cest a plánovaných nákladů. Oproti předchozím obdobím přibylo v uplynulém roce cest, jejichž náklady převýšily milion korun. Jedním z nejdražších byl týdenní pobyt předsedy vlády Jana Fischera v Mongolsku, Hongkongu, Macau a na Filipínách. Náklady vyšly na 7,5 milionu korun. Jen o 300.000 méně stála cesta, na kterou se loni v listopadu vydal prezident Václav Klaus do Peru a Brazílie. Na nákladech za zahraniční cesty se podle Práva v prvním pololetí roku 2009 projevilo především předsednictví ČR v EU. Topolánkova vláda po dobu předsednictví uskutečnila 41 cest za 38 milionů korun. Politici nejčastěji mířili do Bruselu a Štrasburku.


Zdroj: TN.cz
Zchátralý most přes dálnici D1 u Řehořova nepatří městysi Kamenice, ale státnímu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V pondělí o tom rozhodl jihlavský soud, uvádí Mladá fronta Dnes (MfD). Opravy mostu, který vede do polí, budou stát kolem 30 milionů korun. Spor o to, kdo je povinen tyto investice platit, se táhne od začátku 90. let. ŘSD se ale proti rozsudku možná odvolá. Právní zástupce ŘDS Ivo Remunda si ponechal lhůtu na odvolání. "Situace je velmi složitá, ve sporu figuruje hodně právních aspektů. I nadále jsme však přesvědčeni, že nám most nepatří, proto se pravděpodobně odvoláme,"řekl MfD. Dodal, že pokud bude definitivně rozhodnuto o vlastnictví ŘSD, tato organizace se o most u Řehořova postará. Řehořov spadá pod Kamenici. Most přes D1 tam byl postaven téměř před 30 lety, aby zemědělci měli přístup k polím na druhé straně dopravní tepny. Sporný most městys ve svém majetku neeviduje. Soudce Martin Lála rozsudek odůvodnil mimo jiné také tím, že městys disponuje mnohem nižším rozpočtem než ŘSD. Letos bude Kamenice hospodařit přibližně s 21 miliony korun, uvádí MfD. Dlouhodobé rozepře se týkají také mostu přes D1 u Jiřic nedaleko Humpolce, přes nějž také vede jen cesta. Obec se 700 obyvateli prý na opravy nemá peníze, ŘSD do mostu nechce investovat, protože mu nepatří.


ODS chce po volbách změnit princip vybírání daně z nemovitosti. Podle Hospodářských novin (HN) strana plánuje zavedení vyšší sazby pro majitele dražších domů nebo pro ty, kdo vlastní více nemovitostí. "Určitě se po volbách podíváme na některé majetkové daně. Hlavně na daň z nemovitostí. Chtěli bychom díky ní do rozpočtu získat několik miliard korun navíc,"řekl stínový ministr financí z ODS Martin Kocourek. Cílem občanských demokratů je vybrat víc peněz od bohatších lidí a zároveň pro ně udržet rovnou daň z příjmu, proto se strana zaměřuje na zdanění majetku, píší HN. Předseda strany Mirek Topolánek obhajuje případné vyšší majetkové daně tím, že je potřeba něčím vybalancovat plánované zvyšování daně z přidané hodnoty. ODS chce obě sazby DPH přibližovat a výhledově sjednotit, což zdraží potraviny nebo léky a zatíží hlavně chudší vrstvy. "Bohatší by se měli nějak podílet na národní oběti, když už je nutné zvýšení spotřebních daní a DPH dopadne především na chudší. Ale je absurdní pokřivit kvůli tomu daňovou soustavu. Daleko lepší je volit formu majetkové či jiné daně, která se týká movitějších spoluobčanů," uvedl Topolánek ve své brožuře nazvané Budoucnost začíná teď.


Na čtyři roky do věznice s dozorem poslal Okresní soud v Trutnově Pavla Vichra, který vloni na jaře při dopravní nehodě srazil v Radvanicích na Trutnovsku svou těhotnou přítelkyni. Žena na následky zranění zemřela. O verdiktu soudu informuje Deník. Soud muži, kterého potrestal za trestné činy ublížení na zdraví, ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí první pomoci, uložil také desetiletý zákaz řízení motorových vozidel a finanční vypořádání s poškozenými. Nehoda se stala poté, co Vichr v noci po oslavě čarodějnic usedl opilý za volant a jel hledat svou přítelkyni, se kterou se předtím pohádal. V zatáčce nezvládl řízení a autem těhotnou přítelkyni srazil. Motorista z místa nehody ujel a následně narazil do automobilu a domu v Radvanicích, protože chtěl spáchat sebevraždu. Obžalovaný verdikt soudu přijal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání. "Způsobil jsem tragédii v několika rodinách, zničil jsem jim život. Je to moje chyba a je mi to strašně líto. Nic nejde vzít zpátky. Přijmu jakýkoliv trest," uvedl Vichr.