Přehled tisku

0:00
/
0:00

Až jednu a půl novinové strany a komentář v názorové části věnuje Mladá fronta Dnes videu zvláštního útvaru energetické společnosti ČEZ. Útvar s názvem NTZ, o kterém noviny píší jako o komandu, zasahuje proti černým odběratelům elektřiny.

Čtyři roky staré video zachycuje nález mrtvoly bezprostředně po sebevraždě muže, který se zastřelil po kontrole Černého odběru. Záznam zachycuje i plačící vdovu, na jiných záběrech je zase dokumentace výcviku členů jednotky ve střelbě z pistole nebo obraně před útočícími psy, jinde zase téměř nahé postavy jakoby „zajatců“, vtlačovaných do klecí. K nahrávkám se dostal advokát 140 rodin, podezřelých z černých odběrů, a to v rámci vyšetřování praktik komanda. Podle mluvčího ČEZu ale šetření nepotvrdilo, že by se kdokoliv z NTZ dopustil při kontrolách vydírání. A výcvik je podle něj nutný kvůli tomu, že členové týmu jsou při své práci napadáni a ohrožováni někdy i střelnými zbraněmi nebo vystaveni útokům psů.

„Zdražují a ještě nás zastřelí. To málokdo snese,“ glosuje pak ironicky komentátor Mladé fronty Dnes. Podle něj vtrhne komando i tam, kde prudce klesla spotřeba elektřiny, protože se začalo topit dřevem, a když se nezjistí závada, místo omluvy se kontroloři rozloučí s temnou hrozbou, že přijdou zas. Jen proto, že někdo jiný třeba elektřinu opravdu krade. Místo kurzů přežití by tedy kontrolorům prospěly spíše lekce slušného chování, poznamenává Mladá fronta Dnes.


Fischerova vláda se v úterý s odboráři a zaměstnavateli shodla na vůbec prvním plánu, který má Česku ještě letos pomoci překonat krizi. A podle Hospodářských novin okamžitě naštvala české živnostníky. Odboráři totiž do návrhu prosadili snížení rozdílu ve zdanění mezi živnostníky a zaměstnanci. Což není nic jiného než zvýšení celkových daní pro lidi, kteří se živí drobným podnikáním. Živnostníci totiž dnes platí na zdravotním a sociálním pojištění zhruba o třetinu méně, než kolik odvedou zaměstnanci spolu se svými zaměstnavateli. A odboráři to považují za nespravedlnost. Živnostníci se ale brání, že na rozdíl od zaměstnanců ručí svým majetkem a musí si shánět zakázky, a za to si můžou dávat některé věci do nákladů.

Ministr financí Eduard Janota je ale ochotný s odboráři o jejich požadavku jednat a nechal si do příštího týdne udělat analýzu.


Loňským hitem jsou pojistné podvody, tvrdí Lidové noviny. Podle nich každá pátá až šestá nahlášená pojistná událost je pokusem o podvod, kterými se lidé snaží přivydělat si v době ekonomické krize. Ani hrozba až dvanácti let je přitom neodradí a dokonce to lidé, zkoušejí na pojišťovny stále častěji. Podle zatím jen předběžných odhadů loňský rok objemem i počtem překoná údaje z roku 2008, kdy prokázané pojistné podvody byly za více než půl miliardy korun a likvidátoři pojišťoven zjistili nesrovnalosti v 4800 případech. Skutečný počet – tedy včetně těch neodhalených - ale může být až několikanásobně vyšší, píší Lidové noviny.


Hospodářské noviny komentují shodu tripartity na osmatřiceti krocích, které mají zachránit českou ekonomiku. „Řada z nich vyžaduje poměrně masivní státní investice. Co na tom, že Česko bojuje nejen s krizí, ale také s rostoucím zadlužením. A co na tom, že má poslat do Bruselu plán na ozdravení rozpočtu. Obojí - protikrizový balíček i návrh na snížení deficitu státních financí - bude v pondělí schvalovat vláda. Na stole tak bude mít materiály, které si v podstatě protiřečí,“ píše autorka. Bojovat s krizí rozhazováním a současně šetřit kvůli deficitu podle ní nejde.

„Je sice pravda, že existují výdaje, které z každé vynaložené koruny do rozpočtu vrátí aspoň dvě. Dostavba Temelína, splavnost Labe nebo výstavba nájemních bytů k nim ale bude patřit jen těžko,“ konstatují Hospodářské noviny a uzavírají: „S ohledem na to je balíček plný výdajů spíš dálnicí ke krizi než zkratkou k cestě z ní.“