Přehled tisku

Ян Фишер
0:00
/
0:00

Premiér Jan Fischer v rozhovoru pro Magazín Dnes nepřímo připustil, že mohl uvažovat o nabídce stát se eurokomisařem, kdyby ji dostal až po parlamentních volbách. Na Fischerovi jako kandidátovi se shodly ODS a ČSSD, ale premiér nabídku odmítl s odůvodněním, že má s vládou odpovědnost dovést zemi k řádným volbám.

Premiér Jan Fischer v rozhovoru pro Magazín Dnes nepřímo připustil, že mohl uvažovat o nabídce stát se eurokomisařem, kdyby ji dostal až po parlamentních volbách. Na Fischerovi jako kandidátovi se shodly ODS a ČSSD, ale premiér nabídku odmítl s odůvodněním, že má s vládou odpovědnost dovést zemi k řádným volbám. "Kdyby ta nabídka přišla po volbách, bavili bychom se jinak, ale ona přišla před volbami,"řekl v rozhovoru pro magazín, který je přílohou Mladé fronty Dnes.


Spojené státy zrušením předchozího plánu na protiraketový štít ve střední Evropě nikoho neopustily, ani Čechy, ani Poláky, a už vůbec ne v rámci jakýchkoli ústupků Rusku. Taková interpretace je chybná. Washington pouze Rusy nepovažuje za strategickou hrozbu a nechce proto, aby v jednání s nimi zaznívaly bojovné tóny. Prohlásila to náměstkyně šéfky americké diplomacie Ellen Tauscherová v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes.


Mirek Topolánek
Komentátor Hospodářských novin sleduje poslední výroky předsedy ODS Mirka Topolánka. Co z nich plyne? „Strana je zprivatizovaná zezdola, regionální organizace v područí místních podnikatelských bossů. A já tohle vykořením. Takový je bojový pokřik Mirka Topolánka, s nímž vyráží na kongres ODS hájit své pozice. Je to skvělý program! Ale pro někoho úplně jiného než pro Topolánka." Komentátor uvádí možnosti, které bývalý předseda vlády mohl pro naplnění tohoto programu dávno využít, a nevyužil. A místo toho vyzdvihl „neznámého severočeského podnikatele Aleše Řebíčka" do vedení resortu dopravy, který hospodaří s jedním z největších rozpočtů. Načež se Řeháčkova firma dostala k zakázkám za 10 miliard, čteme v Hospodářských novinách. „Topolánek již v době svého nástupu do čela ODS sliboval odstřihnutí strany od praktik opoziční smlouvy. Pokud nám teď oznamuje, že stranu korumpují už i podnikatelé z regionů, nemůže nám podat lepší důkaz o svém vůdcovském debaklu."


Jiří Grygar
Právo komentuje rozhodnutí astrofyzika Jiřího Grygara nepřevzít cenu vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace na protest proti změnám, které rada zavedla. Podel autora úvahy to není prázdné gesto, protože cena je spojena s odměnou půl milionu korun. Premiér jan Fischer je současně předsedou zmíněné vládní rady. Jejím cílem je snižovat každoročně rozpočet akademie o zhruba miliardu a tyto prostředky dávat grantové agentuře na konkrétní projekty. Protestující vědci se obávají, že z grantů bude placena ne věda, ale firemní výzkum, tedy soukromé firmy. Přednost bude mít aplikovaný výzkum před zájkladním. Zcela na okraji se ocitnou humanitní vědy, prioritu budou mít vědy technické a přírodní. "Jiří Grygar patří mezi kritiky nového pojetí vědy. Je úctyhodné, že se nenechal zkorumpovat," píše Právo.


Cestování autobusem může být od začátku příštího roku dražší. Stát zvýšil páteční mýtné pro kamiony, ale zapomněl, že vyšší sazba bude platit i pro autobusy. Upozorňuje na to Mladá fronta Dnes. Dopravci podle ní nemohou očekávat, že by ministerstvo dopravy sazby mýta ještě nějak měnilo. "Žádná výjimka pro autobusy se nechystá,"řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Deník připomíná, že dopravcům stoupnou ceny hned u trojice různých nákladů. Zvýší se spotřební daň u nafty, což bude koruna na litr, změní se sazba DPH z devíti na deset procent a zdraží páteční mýtné na dálnicích a vybraných hlavních tazích. Ministerstvo dopravy vyřešilo páteční zákaz jízd kamionů tím, že jim namísto omezení od začátku února navýší sazby mýta v pátek mezi 15:00 a 21:00 až o polovinu. Více však zaplatí i autobusoví dopravci, jichž se zákaz týkat neměl, píše MfD. Ministr dopravy Gustáv Slamečka tvrdí, že páteční zvýšení cen dopravní firmy ve výsledku téměř nepocítí, protože je vykompenzují slevy na sazbách po zbytek týdne. S tím ale podle MfD nesouhlasí autobusoví dopravci. Páteční odpoledne a podvečer jsou totiž považovány za špičku, kdy z velkých měst odjíždí největší množství pasažérů. Naopak v jiné dny vypravují spojů méně.


Rasistická skupina na sociální síti Facebook s názvem "Za 1 fanouška... o 1 cikána méně! Pojďme vyčistit ČR!", která podněcovala nenávist proti Romům a vybízela k jejich vyhlazení, již na této síti neexistuje. Píší to Lidové noviny. Není však jasné, kdo za jejím zrušením stojí. Podle LN je pravděpodobné, že skupinu zrušil přímo americký správce sítě Facebook. Skupina vznikla 4. listopadu a přihlásilo se do ní téměř 10.000 lidí. Její existenci i členy prošetřují kriminalisté. O případ se zajímá rovněž ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb.


Jihomoravští policisté, kteří v pátek 13. listopadu slavili v brněnské restauraci Nekonečno narození dcery kolegy, podle jedné ze svědkyň provolávali rasistická hesla a jeden navíc prý i hajloval. Píše to Mladá fronta Dnes. "Pokud existují lidé, kteří jsou schopni to dosvědčit, tak jsem připravený věci řešit," reagoval na událost náměstek ředitele jihomoravské policie Petr Sikora. Připustil, že by mohl dát podnět Inspekci ministerstva vnitra.


Za hanbu, ostudu a zoufalství označil český tisk výkon fotbalistů na turnaji ve Spojených arabských emirátech. Výběr nového trenéra Michala Bílka nevstřelil ve dvou duelech se slabými soupeři ani gól a po bezbrankové remíze a následné penaltové porážce s domácím týmem dokonce ve středu prohrál 0:2 s Ázerbájdžánem. "Pánové, jste všem pro smích! I velbloudům," komentoval porážku se 125. týmem světového žebříčku FIFA deník Blesk. "Český fotbal ještě nezažil větší potupu! První dva zápasy pod vedením kouče Michala Bílka překonaly i čtrnáct let starou prohru v Lucembursku," připomněl deník šokující porážku 0:1 na hřišti "trpaslíka" v kvalifikaci o mistrovství Evropy 1996. Jako "šílený" ohodnotil výkon reprezentantů deník Sport. "Většina (z hráčů) promarnila možná jedinou šanci na to, aby se dlouhodoběji prosadila do kádru národního týmu," píše list v analýze.