Přehled tisku

0:00
/
0:00

ODS a ČSSD spolu začaly vyjednávat o změně volebního systému. Jak uvádí Lidové noviny, cílem musí nutně být zlepšení pozice velkých stran. Ústavou deklarovaný poměrný volební systém lze silně modifikovat například i překreslením volebních krajů.

ODS a ČSSD spolu začaly vyjednávat o změně volebního systému. Jak uvádí Lidové noviny, cílem musí nutně být zlepšení pozice velkých stran. Ústavou deklarovaný poměrný volební systém lze silně modifikovat například i překreslením volebních krajů. Problémem vzájemné dohody velkých není jen odhad stanoviska Ústavního soudu. Je jím i reakce voličů na případnou změnu volebních pravidel. Občanstvo je znechuceno patovými výsledky, kdy většinu ve sněmovně již mnoho let tvoří jeden či dva poslanci a vláda je slabá. Zároveň však voliči reagují na pokusy vymést malé strany dohodou těch velkých spíše posilováním "trpaslíků". Největší překážkou zametení s malými stranami je však nedůvěra mezi lídry ČSSD a ODS. Ta se do voleb jeví jako nepřekonatelná.


Nová rasistická skupina na sociální síti Facebook, která podněcuje nenávist proti Romům a vybízí k jejich vyhlazení, už nemá administrátora a není možné na ni vkládat nové příspěvky. Informují o tom Lidové noviny (LN). Někteří bývalí administrátoři skupiny tvrdí, že o své funkci nevěděli. Skupina vznikla 4. listopadu a přihlásilo se do ní téměř 10.000 lidí. Její existenci i členy prošetřují kriminalisté. Člověk, který skupinu založil, se k ní podle Lidových novin nehlásí, správce, kteří vykonávají funkci jakýchsi administrátorů a mohou někoho ze skupiny vyloučit či mazat příspěvky, již vystřídala minimálně čtyři. Dva z nich tvrdí, že se správci rasistické skupiny stali, aniž chtěli. Lidové noviny již dříve napsaly, že komentáře sympatizantů této rasistické skupiny jsou velmi drsné, protože texty žádný administrátor nemaže, a každý přispěvatel tedy může napsat cokoliv.


Tunel Blanka, který měl od listopadu 2011 ulevit dopravou přetížené Praze, nabere zpoždění 13 měsíců. Píšou to Hospodářské noviny s odvoláním na Josefa Kalíška z firmy IDS, která stavbu pro magistrát řídí. Magistrát ale prostřednictvím mluvčího Jiřího Wolfa zpoždění odmítá. Tunelový komplex Blanka bude součástí severozápadní části městského okruhu. Dlouhý bude více než 6300 metrů, z toho samotné tunely budou mít asi šest kilometrů. Hospodářské noviny na chystané zpoždění upozornily již v létě. Magistrát i firmy, které se na stavbě podílejí, jakékoliv zpoždění popírali.


Foto: archiv Radia Praha
Přístup marketingových manažerů k seniorům se v Česku nemění. Přestože už před rokem vyšla podrobná studie označující je za cílovou skupinu budoucnosti, jsou lidé nad 55 let stále přehlíženi. Jak píší Lidové noviny, ukazuje to nová studie. Lidé nad 55 let přitom tvoří třetinu české populace. Přesto je reklama prakticky neoslovuje. Marketéři se odvolávají na to, že pro tuto skupinu nemají produkty, že své zákazníky nerozlišují podle věku a že nemají o seniorech dostatek dat. Agentura, která studii zpracovala se zaměřila na to, jak 331 marketingových pracovníků největších firem na českém trhu vnímá skupinu nad 55 let. Firmy uvádějí, že lidé nad 55 let zajišťují polovinu jejího obratu i více. Přesto jen pětina se rozhodla realizovat reklamu zaměřenou speciálně na ně. V porovnání s přístupem k této cílové skupině v zahraničí je to neuspokojivý výsledek. Přitom lidé nad 55 let jsou na tom z hlediska kupní síly lépe než mladé rodiny, přesto je většina reklam zanedbává.


Tradiční novoroční zdražování bude příští rok jen mírné, píše Mladá fronta Dnes. A nebýt hladového státu, bylo by téměř nulové. Podle propočtů listu se v lednu zvedne celková cenová hladina o 1,5 procenta. Zdražovat se přitom bude téměř výhradně kvůli státu. Zvýší se DPH, spotřební daně a nejvíce regulované nájmy. Bez těchto vlivů by se ceny ani nehnuly, což se nestalo od roku 1990. Zdražení u většiny zboží nedovolí konkurence mezi obchodníky, ale také to, že se lidé bojí utrácet tolik jako dřív. V Česku navíc letos přibylo čtvrt milionu nezaměstnaných a i kvůli nim budou muset obchody držet ceny na co nejnižší úrovni.


Kostel sv. Haštala v Praze
Je už pomalu pravidlo, že kolem závažných historických výročí se v médiích vynoří nějaký objev, píší Lidové noviny. Například Ústav pro studium totalitních režimů k dvacátému výročí listopadu zveřejnil seznam spolupracovníků komunistické rozvědky. Něčeho podobného jsme ale svědky i u našich katolíků. Kardinál Miloslav Vlk souhlasil s archeologickým výzkumem, který má vyjasnit, jestli pražský kostel sv. Haštala ukrývá hrob svaté Anežky. Od její kanonizace nás dělí dvacet let. Někteří tuzemští katolíci žijí v představě, že právě tehdy se otevřela cesta k demokracii. Sice tím hrubě přeceňují význam katolické víry pro českou společnost, nicméně značka sv. Anežky určitý zvuk nese - a je v logice doby, že na trhu pozorností zazněla teď, při kulatém výročí.


Víte, kolik žije v Česku Augustýnů, Apolenek, Věnceslavů či Ambrožů? Na to, že Česko čítá na deset milionů obyvatel, je to jen pomyslná kapka v moři, píše deník Právo. Přesto se tato a ještě další jména, která jsou díky své četnosti již za zenitem, stále objevují v kalendáři, zatímco nová, třeba Matyáš, v něm místo nemají. Vítězstvím v pomyslném žebříčku minimálně používaných jmen se pyšní již zmiňovaný Augustýn. Jak vyplývá ze statistiky, nositelů tohoto jména v Česku žije jen osm. Následuje 19 Bonifáců, a 27 Apolen. Naopak Matyášů je přes 6 tisíc, Tobiášů přes tisícovku. Přesto v kalendáři nejsou. Proč se jména v kalendáři neaktualizují, vysvětluje tiskový mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka tak, že není nikdo, kdy by se tím zabýval. Komise, která existovala ještě na začátku 90. let byla zrušena a nyní záleží na výrobcích kalendářů, zda se rozhodnou pro změnu.