Přehled tisku

Jan Fischer, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Je to 79 - 36 - 30. Je zřejmé, že nejde o míry ze soutěže Miss. Skrývá se za nimi popularita českých politiků. Číslo 79 patří premiérovi Janu Fischerovi. Na 36 procent sestoupil Jiří Paroubek a třicítka zůstala Mirku Topolánkovi.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Je to 79 - 36 - 30. Je zřejmé, že nejde o míry ze soutěže Miss. Skrývá se za nimi popularita českých politiků. Číslo 79 patří premiérovi Janu Fischerovi. Na 36 procent sestoupil Jiří Paroubek a třicítka zůstala Mirku Topolánkovi. Jak to, že Fischer, kterého mnozí považují za necharizmatického a málo odvážného, válcuje zavedené straníky? - ptá se autor komentáře Mladé fronty Dnes. Pravda bude asi to, že veřejnost je nesmírně zklamána manýry některých významných politiků a už odmítá jejich slova brát vážně či je vůbec poslouchat. V tom bude kouzlo popularity Jana Fischera, soudí komentátor v Mladé frontě Dnes.

Existuje mlýn, který přemílá staré báby na mladá děvčata? V pohádce existuje. V české nepohádce rozebíhá se však v těchto dnech zařízení velmi podobné, nazvěme ho moderně zařízením recyklačním, píše ve svém komentáři deník Právo a pokračuje: Nasává staré vysloužilé politické šmotrcály a vypadávají z něj švarní junové, plní ochoty vzít naše věci opět do svých rukou. Zvláště slyšitelně klape toto zařízení ve vysočinských hvozdech. Také menší zařízeníčko postavil si ve svém úřadě i premiér Jan Fischer. Strčil do něj nejoblíbenějšího politika Klausových devadesátých let Vladimíra Dlouhého a vypadl mu zbrusu nový kandidát na českého eurokomisaře. Dobře oběma největším stranám tak. Stupidní záští si ODS a ČSSD své kandidáty vyautovaly argumenty, které by se měly tesat do panteonu hlouposti. A Vladimír Dlouhý se velmi činil při nastolování nového systému, stejně údajně ukončeného, dokonalého a neopravovatelného, totiž kapitalismu. Nejpovážlivější je, že systém osvědčeného a neměnného kapitalismu zase zvolna plodí problémy, které už jednou vyvolaly nutnost řešit je násilím. Nestraším komunismem, to je pryč, násilí však může mít různé podoby, varuje autor komentáře v deníku Právo.


Všechny deníky připomínají revoluci v doručování úředních dopisů, tedy spuštění datových schránek. Tento projekt ale podle Hospodářských novin zadrhává hned v počátcích. Část podnikatelů bojkotuje zákon a nepřihlašuje se do počítačových schránek, přičemž jim za to nehrozí žádné sankce. Problém budou mít až v případě, kdy v počítačové schránce promeškají důležitý dopis. Datové schránky prý ale nefungují tak, jak mají. Potíže s nimi hlásí resort spravedlnosti. Zastaralým počítačům na soudech trvá zpracování jednoho dokumentu desítky minut a další desítky minut pomalý počítač vyhledává podnikatelovu datovou schránku. Například na Krajském soudu v Praze už také měli problémy odpovědět na vzkazy z datové schránky. Systém prostě nebyl schopen vyhledat autora vzkazu, upozorňují Hospodářské noviny.


Ivana Řápková
Chomutovské primátorce Ivaně Řápkové (ODS) podle Lidových novin hrozí, že ztratí titul. Na semináři trestního práva v Plzni se za tři semestry ani jednou neukázala. Přesto má z předmětu tři zápočty a zkoušku. Upozornil na to předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, do jehož studijní skupiny na plzeňské fakultě měla Řápková v letech 2003 a 2004 docházet, informuje list. "Když říkala, že má plný index, ale nepamatuje si jméno jediného učitele, vrtalo mi to hlavou,"řekl listu Baxa. Zjistil, že Řápkovou měl skutečně ve své studijní skupině. Poté si prohlédl staré seznamy studentů a evidenci, kde si dělal čárky za účast. Obojí Lidovým novinám ukázal. Navíc zašel za sekretářkou katedry trestního práva. Zjistil, že nechodila k žádnému z kolegů, neměla ani individuální studium s konzultacemi. Ve fakultním systému přesto sekretářka našla, že tři zápočty a zkoušku z trestního práva Řápková má. "Naše katedra ji nezkoušela. Musel ji zkoušet někdo mimo katedru,"řekla její vedoucí Helena Válková. Kdo, už systém neprozrazuje. Šlo to mimo rámec běžných studijních plánů, dodala Válková. První zápočet získala o rok dříve, než jí vůbec začal seminář. Zbylé dva zápočty a zkoušku obdržela v jeden den. Je to podezřelé, s tím jsem nesetkala, dodala Helena Válková. Podle pověřeného děkana fakulty Jiřího Pospíšila je možné, že Řápková získala zápočty a zkoušku od někoho z minulého vedení. V úvahu přichází bývalý děkan Jaroslav Zachariáš, bývalý proděkan Milan Kindl nebo bývalý proděkan Ivan Tomažič, píší Lidové noviny.


Ivan Langer
Údajně nevýhodný pronájem lázeňských domů ministerstva vnitra prověřuje protikorupční policie. Informaci potvrdil deníku Právo mluvčí útvaru Roman Skřepek. Okolnostmi pronájmu, který sjednalo ministerstvo ještě pod vedením Ivana Langra (ODS), se zabývají i kontroloři ministerstva financí, uvedl list. Na podezřelý výběr nového provozovatele lázeňských domů v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Luhačovicích a Františkových Lázních upozornil současný ministr vnitra Martin Pecina (navržený ČSSD). Pecina považuje pronájem za nevýhodný, mohla ho prý provázet i korupce. Podle auditu, který si nechalo vnitro zpracovat, může stát za celou dobu pronájmu přijít až o 100 milionů korun. Naopak Pecinův předchůdce ve funkci ministra Langer pronájem hájí s tím, že bude pro stát výhodný. Podle Langera audit pomíjí ekonomický rozbor rozhodnutí o pronájmu budov. Ministerstvo podle něj za celou dobu pronájmu ušetří až 450 milionů korun. Ivan Langer rovněž připomíná, že nájemní smlouvu schválilo i ministerstvo financí a bez jeho souhlasu by nebylo možné ji podepsat, píše deník Právo.


Foto: Evropská komise
Lidové noviny přicházejí s odhalením, že poslanci našli systém, jak sehnat dotace svým oblíbeným vesnicím, aniž by došlo na tzv. porcování medvěda. V době ekonomické krize vzkázalo ministerstvo financí poslancům, aby na porcování medvěda, tedy rozdělování peněz v rámci státního rozpočtu, zapomněli. Šance jak poslat peníze do svého regionu poslancům, ale přeci jen zbyla. Dotaci schválí poslanci mezi sebou v rozpočtovém výboru. Odsouhlasené peníze se pak objeví přímo ve státním rozpočtu v kapitole "Akce financované z rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR." A putují do místa svého určení. O dalších žádostech rozhodně rozpočtový výbor v polovině týdne. Praxi, kdy si o výši a určení místa dotace rozhodují poslanci za zavřenými dveřmi, kritizují zatím neúspěšně mnohá občanská sdružení, konstatují Lidové noviny.


Exekuce | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Všechny noviny také píší o novém exekučním řádu. V novele se objevuje pojem tzv. přiměřenosti exekuce. Ta má zabránit přehmatům, kdy se za dluh ve výši několik set korun zabavuje milionový majetek. Řízení se má také zjednodušit a zrychlit. Mnozí exekutoři však změny kritizují, a to přesto, že se jim do rukou dostala velká pravomoc. Hospodářské noviny tvrdí, že zákon může zhoršit pozici věřitelů. Exekutor má totiž nově také povinnost zaslat dlužníkovi výzvu k dobrovolnému zaplacení. Exekutoři se obávají, že dlužníci využijí získaný čas k odklizení movitého majetku ze svých domácností. V loňském roce bylo nařízeno v Česku přes 554 tisíc exekucí. Letos se jich očekává zhruba 700 tisíc. Nejčastěji dluží lidé ve věku od 20 do třiceti let, píší Hospodářské noviny.


Porevoluční podnikání špiček KSČ se rozhodla zmapovat Mladá Fronta Dnes. Ukázalo se, že známosti získané členstvím ve straně nebo Socialistickém svazu mládeže po listopadu 1989 nebyly vůbec na překážku. Nejlepší šance podnikat měli ekonomičtí ministři a šéfové s náměstky velkých státních podniků. Skvělou startovní pozici pro vstup do porevolučního byznysu měli také ředitelé podniků zahraničního obchodu nebo komunisty prověření bankéři. Krátké portréty některých z nich přináší pondělní Mladá fronta Dnes.