Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

"Zbytečný spěch je nutný při chytání blech", píše v jednom ze svých komentářů Mladá fronta Dnes. Uvádí, že Václav Klaus, poslední bašta proti Lisabonu, má najednou spojence, nebo vlastně soka. Polský prezident Kaczyński se zřejmě také začal cukat a "Lisabon" bez drahot nepodepíše. Těžko říci, zda z toho má Klaus radost.

Foto: ČTK
"Zbytečný spěch je nutný při chytání blech", píše v jednom ze svých komentářů Mladá fronta Dnes. Uvádí, že Václav Klaus, poslední bašta proti Lisabonu, má najednou spojence, nebo vlastně soka. Polský prezident Kaczyński se zřejmě také začal cukat a "Lisabon" bez drahot nepodepíše. Těžko říci, zda z toho má Klaus radost. Anglosasové by řekli, že mu Polák ukradl show, píše list a konstatuje, že se západoevropané znovu přesvědčili, že jiný kraj, jiný mrav, a čím dál na východ, tím víc to platí. Občas je asi napadne, koho si to vzali do baráku. Zvláště když je na zdráhání Kaczyńského připravuje jeho pravá ruka slovy: "Zbytečný spěch je nutný při chytání blech." Luštění tohoto vzkazu z našeho kulturního okruhu jim dá asi trochu zabrat, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Odvolejte ministra Pecinu, jinak padne vláda, vyhrožuje Mirek Topolánek. Sněmovnu označuje za sídlo bláznů a cyniků, zatímco Jiří Paroubek exposlanci Topolánkovi vzkazuje, že jedině šéf ODS zavlekl cynismus do politiky. Takhle to vypadá, když lídři dál pumpují do éteru emoce bez ohledu na to, že voliči mají jiné starosti, píše se mimo jiné v jednom z komentářů Hospodářských novin. Také ODS ale určitě registruje, píše list, že obliba kabinetu stoupá přes poltické zmatky. To je vzkaz politikům: Ruce pryč od Fischera!Těžko si představit, že by většina voličů prahla po další parlamentní krizi. Spíš očekávají, že vláda přijde i s ambiciózními zákony, jež poslanci podpoří nebo odmítnou. A své postoje potom vysvětlí ve volební kampani, upozorňuje komentář Hospodářských novin.


Martin Bursík
Zelení by byli v předčasných volbách bez šancí, píše se v jednom z komentářů deníku Právo. Odložením voleb o několik měsíců dostali novou příležitost. navíc manažer Strany zelených nejlépe obstál v testu úplatnosti. V některých průzkumech se zelení začali přibližovat pětiprocentní hranici dělící parlamentní a neparlamentní strany. V tu chvíli se objevil Martin Bursík, který po prohraných evropských volbách odstoupil z funkce předsedy Strany zelených a odmítal zvěsti, že by kandidoval do sněmovny v říjnu. Volby nyní budou řádné, Bursík už neodmítá. Naopak šíří, že je o něj zájem - přinejmenším od úřadujícího šéfa Ondřeje Lišky - a že se na kandidátce zelených možná ocitne. Je jasné, na co chce bývalý šéf zelených utáhnout případné voliče. Třeba někdo uvěří, že Martin Bursík je lilium na hnojišti, uzavírá komentář deníku Právo.


Ministerstvo obrany chce v celé armádě vyměnit ruční zbraně a koupit útočné pušky s podvěsným granátometem za dvě miliardy korun. Píše to deník Právo. Upozorňuje, že mezi nejrozšířenější zbraň tohoto typu patří americké útočné pušky M16. Nové zbraně nahradí samopaly vzor 58, jejichž základem jsou někdejší sovětské samopaly Kalašnikov AK 47. Samopaly vzor 58 byly v československé a pak v české armádě používány 50 let. Ministerstvo obrany nechtělo návrh zatím komentovat. Jeho mluvčí Andrej Čírtek listu sdělil, že nejdříve budou informováni poslanci ze sněmovního branného výboru. Jeho místopředsedu Antonína Seďu (ČSSD) však úmysl obrany přezbrojit armádu překvapil. "Původně se mluvilo o tom, že by útočné pušky dostaly jen speciální jednotky. Za dvě miliardy by se přezbrojila celá armáda,"řekl deníku Právo. Podle něj vzbuzuje otázky i nákup lehkých obrněných vozidel. Podle návrhu rozpočtu obrana počítá v příštích pěti letech s výdajem 3,49 miliardy korun. Deník Právo poukazuje na to, že ani na nákup pušek ani na obrněnce zatím armáda nevypsala výběrové řízení - je tedy možné, že osloví jednoho výrobce či dovozce. List připomíná, že již dříve se mluvilo o nákupu aut Iveco, kterých obrana již koupila 15 bez výběrového řízení pro potřeby vojáků v zahraničních misích.


Výherní automaty by měly umět číst občanské průkazy a mít přístup k registrům s citlivými osobními údaji. Lidovým novinám to řekl generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák. Hazard by tak podle něj přestali hrát lidé, kteří žijí jen ze sociálních dávek a nezletilí. Je to volba mezi větším dohledem nad soukromím a růstem gamblerství, dodal Hušák. Jeho firma v rámci připomínkového řízení podle listu navrhuje zásadní změny ministerského loterijního zákona. Sazka požaduje, aby každá výhra byla přiřazena konkrétnímu člověku. Podle Hušáka záleží na poslancích, jak by si kritéria pro úpravy v zákoně nastavili a jaké registry by byly propojeny. V USA tento sytém funguje a výhru nedostane například člověk, který dluží peníze státu, uvedl Hušák. Zneužití informací odmítá, dohled nad novým registrem by měl stát. Lidové noviny píší, že podobné snahy se příliš nelíbí Úřadu na ochranu osobních údajů. Jeho mluvčí Hana Štěpánková uvedla, že pokud by se poslanci k podobnému kroku rozhodli přes jeho případné připomínky, nezbylo by než situaci akceptovat. Místopředseda ODS Ivan Langer v návrhu vidí velké riziko zneužití informací. Naopak šéf lidovců Cyril Svoboda, který se nedávno vůči hazardním společnostem vymezil, považuje zavedení čteček za výborný nápad.


Hrozí statisícovými pokutami, jednají podle předpisů, dělají kontroly. Přesto se jim investoři a movití majitelé staveb smějí do obličeje. Řeč je o stavebních úřadech, varují Lidové noviny, a pokračují: Ano vysoká pokuta za nepovolené stavební úpravy často vlastníky domů neodradí. A tak není divu, že dochází k podobným tragediím, jako o víkendu v Praze, kdy pod zříceným domem zahynuli čtyři dělníci, píší Lidové noviny v článku, který má výmluvný titulek: Zřítit se může stovka domů v celé republice!


Češi postaví luxusní hotel na Zanzibaru v Indickém oceánu, píše Mladá fronta Dnes. Otevírat se bude do dvou let, slibuje majitel cestovní kanceláře Eso Travel a jeden z investorů Tomáš Cikán. Společně s ním budou stavět majitel Student Agency Radim Jančura, cestovatel a majitel CK Livingstone Rudolf Švaříček nebo podnikatel s nemovitostmi Leander Leiský. V listopadu by rádi svůj projekt představili na veletrhu v Londýně. Nový resort totiž nebude jen pro Čechy, ale také Švýcary, Japonce a Rusy.


A ještě jednou Mladá fronta Dnes, která informuje, že slavná socialistická ovocná žvýkačka Pedro se vrací na pulty českých obchodů. Tedy skoro. Z obalu se usmívá stejný kluk v sombreru, ale jmenuje se trochu jinak, Pedrino. To proto, že firma IN Trading, která ji vyrábí v Číně, má sice zaregistrovanou grafickou podobu žvýkačky, název Pedro ale patří konkurenční Candy Plus. Ta měla sama nápad uvést tradiční lahůdku na trh, ale konkurence byla rychlejší. Candy teď tvrdí, že se stále myšlenky začít prodávat skutečné Pedro a ne napodobeninu Pedrino, nevzdává, píše Mladá fronta Dnes.