Přehled tisku

hn080909.jpg
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny za pomoci archivů oživily dosud neznámý příběh z dob komunismu. V 50.letech bývalý učitel Vilém Líhař rozesílal komunistickým funkcionářům anonymní výhružné dopisy, ve kterých je zastrašoval a vyčítal jim zločiny režimu.

Hospodářské noviny za pomoci archivů oživily dosud neznámý příběh z dob komunismu. V 50.letech bývalý učitel Vilém Líhař rozesílal komunistickým funkcionářům anonymní výhružné dopisy, ve kterých je zastrašoval a vyčítal jim zločiny režimu. Adresátem byl například Klement Gottwaldov a obálku dostala i prokurátorka Ludmila Brožová, tedy jedna z žalobkyň, která se nedlouho předtím podílela na justiční vraždě političky Milady Horákové. Za svou činnost šel Vilém Líhař v roce 1957 do vězení, čili prakticky ve stejném věku, v jakém je teď Ludmila Brožová. Ta ale usiluje o propuštění a argumentuje právě svým vysokým věkem a zdravotními důvody, připomínají Hospodářské noviny.


Foto: Evropská komise
Deník Právo si položil otázku, zda je Poslanecká sněmovna připravena na handicapované poslance? Například v královéhradeckém kraji se do voleb přihlásil hluchý kandidát, který by se mohl stát prvním neslyšícím poslancem. Šéf sněmovní kanceláře Petr Kynštetr deníku řekl, že i na takovou možnost jsou připraveni. Poslanec by měl k dispozici dva tlumočníky do znakové řeči. Problém by nebyl ani v případě slepého zástupce, protože dokumenty by byly vytištěny ve slepeckém Braillově písmu. Úpravy kvůli tělesnému postižení zažilo už Federální shromáždění za poslance Lubomíra Voleníka, a drobnou úpravou prošla sněmovna také nedávno kvůli přístupu pro invalidní křeslo ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové, připomíná deník Právo.


Je pro fungování společnosti důležitější popelář, nebo bankovní úředník? Na to se ptají Lidové noviny a především kraje a další úřady. Vakcín proti prasečí chřipce bude totiž méně, než se očekávalo, a tak se musí v původních požadavcích škrtat. Své jisté mají podle všeho například praktičtí lékaři, část hasičů a také čtyři členové vlády, kteří jsou součástí krizových plánů. Naopak na vojáky ani na poslance se nejspíš nedostane. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně nesplňují totiž stanovená kritéria - jejich nemoc by například neohrozila základní funkce státu. Injekci tak dostanou jen lidé opravdu nezbytní pro krizovou infrastrukturu, tedy hlavně praktičtí lékaři a lidé z klinik. Seznamy půl milionu lidí, kteří vakcínu dostanou, se právě tvoří na krajích a na ministerstvech, píší Lidové noviny.


Lidé by v budoucnu mohli ve všech lékárnách platit za léky stejné doplatky. Takový návrh podle Mladé fronty Dnes připravuje tým ODS. Doplatek každého léku na předpis by tak mohl být pevně stanoven a lékárny by musely výši cen respektovat. Týkalo by se to všech léků na recept, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, řekl poslanec Boris Šťastný, který na návrhu zákona pracuje, uvádí Mladá fronta Dnes. Deník udělal test v patnácti pražských lékárnách a zkoumal ceny u trojkombinace léků na epilepsii. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším doplatkem byl až čtrnáctinásobný! Pacient by se měl nově dozvědět o výši doplatku již u lékaře. Podle poslance Šťastného to lze zařídit díky internetovému portálu na poliklinikách nebo srozumitelnému tištěnému seznamu doplatků na léky u jednotlivých lékařů. Podle Mladé fronty Dnes ale může zákon způsobit to, že z trhu zmizí léky originálních výrobců, které jsou dražší a mají omezený okruh pacientů, třeba se vzácnými chorobami. Pevné doplatky platí ve většině zemí a s návrhem na jejich zavedení v Česku souhlasí i odborníci, proti není ani ČSSD. Podobně už to funguje například u cigaret, za které zaplatíte stejně v trafice i v luxusním hotelu, upozorňuje Mladá fronta Dnes.


O tom, jak efektivně se v Česku recykluje a jaké se plánují novinky, píší Lidové noviny. Podle listu je dosažená míra recyklace nejvyšší u papíru, asi 95 procent. Naopak hliníkové uzávěry od jogurtů patří do tříděného odpadu, ale hází je tam minimum lidí. Nejjednodušší způsob, jak se víček šetrně zbavit, je odvoz do sběrného dvora nebo do speciálních ekocenter. Odevzdat je tam lze bezplatně v jakémkoliv množství. Ministerstvo životního prostředí navíc nově připravuje novelu, která by měla zavést zálohu na hliníkové plechovky a plastové lahve. Firma, která recyklaci odpadů zajišťuje má ale výhrady. Plechovek je prý málo a jejich třídění je obtížné a neefektivní, konstatují Lidové noviny.


Auta ještě nebyla tak levná, s nákupem proto neváhejte, radí Mladá fronta Dnes. Ceny aut v Česku klesly až o statisíce, především kvůli ekonomické krizi a poklesu počtu prodaných vozů. Analytici se ale shodují na tom, že zlaté časy asi končí. Některá auta už zdražují a s očekávaným koncem krize bude takových modelů přibývat. Oslovení představitelé automobilek se shodli, že cena osobních vozů už nemá kam klesat, prodávají se na hranici ziskovosti. Na dříve oblíbené smlouvání o cenu už tak nelze nespoléhat. Mladá fronta Dnes to zkusila v sedmi středočeských autosalonech a u superzlevněných menších vozů už od prodejců nedostali nic, maximálně rádio zdarma.


Ministerstvo financí udělilo licenci na internetové sázení firmám El Rancho, Bracebridge a Rio Games, které nabízejí například ruletu. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva listu řekl, že žádná další společnost o licenci zažádáno nemá. Podle jednatele firmy Rio Games Jaroslava Provazníka není zatím rozhodnuté, jak bude společnost na síti působit a zda nabídne pouze ruletu, nebo i kurzové sázky. "Zatím nebylo rozhodnuto ani to, kdy budeme na internetu podnikat," dodal. Internetové sázení již od ledna nabízí pětice českých firem - Tipsport, Fortuna, Sazka, Chance a Synot Tip. Sázet přes internet mohou jen dospělé osoby registrované v kamenných pobočkách. Češi loni jen na kurzových sázkách prosázeli 12 miliard korun a další miliardy si dlouho ukrajovaly zahraniční firmy, které v ČR podnikaly pouze na základě licencí z domovských zemí a tedy ne zcela legálně, uvedly Hospodářské noviny.


Elitní plzeňský detektiv se pokoušel uplatit kolegu a teď ho stíhá policie, píše deník Právo. Bývalý detektiv Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality měl svému spolupracovníkovi nabídnout úplatek, ale ten ho odmítl a případ ohlásil. Částka mu byla nabídnuta za to, že přestane prověřovat podnikatele podezřelého z milionových daňových úniků a že v kauze nebude nikdo obviněn. Mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová odmítla deníku sdělit další podrobnosti s tím, že případ je teprve na začátku. Expolicistovi každopádně za uplácení hrozí několik let vězení. Mohl by také zpětně přijít o příplatek za službu, soudí deník Právo.