Přehled tisku

Zdroj: MfDnes
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje současnou situaci Občanské demokratické strany. ODS autorovi komentáře připadá i po vyhraných eurovolbách jako váhavá, nesrozumitelná a nejednotná strana, která ztrácí přízeň voličů. Srovnává ji přitom se sebevědomou stranou před parlamentními volbami v roce 2006, kdy "modří ptáci" působili jako skupina svěžích, nápady sršících lidí.

Zdroj: MfDnes
Mladá fronta Dnes komentuje současnou situaci Občanské demokratické strany. ODS autorovi komentáře připadá i po vyhraných eurovolbách jako váhavá, nesrozumitelná a nejednotná strana, která ztrácí přízeň voličů. Srovnává ji přitom se sebevědomou stranou před parlamentními volbami v roce 2006, kdy "modří ptáci" působili jako skupina svěžích, nápady sršících lidí. Dnes ODS vyvolává dojem formace, která neví, co vlastně udělat. Důkazem toho byla kampaň před eurovolbami a nic převratného nelze od ODS očekávat ani do říjnových předčasných voleb. Občanští demokraté dnes říkají, že se více zaměří na ženy - voličky. Copak dodneška pro ně ženy ale neexistovaly? - ptá se komentátor. ODS se snaží vše podřídit volebnímu vítězství. Stává se tak další nevýraznou stranou středu, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny se vracejí k rozhodnutí ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, která vrátila do funkce ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance. Navíc s odůvodněním, že o tuto funkci nikdo jiný nestál. Křivance letos v únoru odvolal tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil za to, že žalobce z politických důvodů zbavil funkce svého podřízeného. Deník píše, že návrat Křivance se hodí nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké, která se ho již dříve zastávala. Křivance podporovala i ČSSD. Proti němu se postavila inspekce ministerstva spravedlnosti, Transparency International i část soudců a státních zástupců. List však připomíná, že státní zastupitelství nesmí sloužit žádné vládě.


Jiří Paroubek
Cenu Český papaláš, kterou vyhlásili organizátoři Festivalu politické písně v Sokolově, převezme to horkého kandidáta Jiřího Paroubka jeho žena Petra. Šéf sociální demokracie to uvádí v deníku Právo. Vyhlášení vítězů je naplánováno na sobotu 20. června a kromě Jiřího Paroubka jsou mezi nominovanými i prezident Václav Klaus nebo lídr ODS Mirek Topolánek. Paroubek připustil, že sám je hlavním kandidátem. "Abychom ukázali význam té ceny, tak moje žena spolu s dalším rodinným příslušníkem, kterým je náš pes Tony, navštíví ten festival a cenu převezme. Já budu v té době na zahrádce, protože potřebuji stříhat živý plot,"řekl Paroubek v pondělí novinářům.


Čeští politici dnes spíše než úspěšné byznysmeny, kteří investují do nadějného projektu, připomínají americkou rodinu z nižší vrstvy, která platí svůj běžný provoz kreditní kartou. Půjčujeme si, abychom stát udrželi v chodu, píší ve svém komentáři Hospodářské noviny. Státní dluh překročil hranici jednoho bilionu korun, přitom na investice zbývá stále méně. Čtyři pětiny všech výdajů pohltí zákonem předepsané důchody, dávky a platy. A bude hůř, píše deník. Neuděláme-li něco zásadního s penzemi a zdravotnictvím, nebudeme mít příště už na nic jiného, než na povinné platby. Ve srovnání s Evropou jsme přitom vcelku střídmí, státní dluh představuje necelých třicet procent HDP. To není ani polovina kontinentálního průměru. Riziko je jinde, v posledním desetiletí jsme se zadlužovali nejrychleji z celé unie, varují Hospodářské noviny.


Praha odkládá olympiádu na neurčito, nejsou na ni peníze, uvedl deník Právo. Podle mluvčího společnosti Praha olympijská Karla Tejkala je dnes již takřka jasné, že hlavní město vzdá kandidaturu i na hry v roce 2020. A není zřejmé, zda se myšlenku pražské olympiády ještě někdy podaří oživit. Důvodem je hospodářská krize, kvůli níž Praha přichází o miliardy korun ročně, uvádí deník. Dalším z důvodů pro odklad je podle deníku fakt, že se příští rok chystají komunální volby do pražských zastupitelstev. Panuje proto obava, aby se z olympiády nestalo politické téma pro předvolební kampaň, píše Právo.


Počet krátkodobě nemocných klesl v Česku za první čtvrtletí roku o 31 procent. Významně ubylo i dlouhodobě nemocných, v porovnání se stejným obdobím loňského roku je jich o čtvrtinu méně. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, která má k dispozici aktuální statistiky České správy sociálního zabezpečení. Podle údajů ČSSZ firmy za první tři měsíce roku odvedly do státní pokladny o 2,3 miliardy korun méně než za první čtvrtletí roku 2008. Podle statistik přestává platit, že Češi jsou nejnemocnějším národem v Evropě. Evropská nemocnost pracující populace činí v průměru tři procenta, Česko se donedávna pohybovalo zejména kvůli zneužívání nemocenské nad šesti procenty. Nemocnost ale kvůli změnám v zákoně o nemocenském pojištění klesla o procento.


Ilustrační foto
Energetická společnost ČEZ postoupila do užšího výběru tendru na výstavbu a provozování nové elektrárny poblíž rumunského města Craiova. Jedná se o zakázku za 650 milionů eur (zhruba 17,5 miliardy korun). Dalšími vybranými uchazeči jsou americké společnosti Edison Internetional a AES. Píšou o tom Hospodářské noviny. Na konci května postoupil ČEZ podle agentury Reuters do užšího výběru firem, které mají zájem podílet se na výstavbě dvou uhelných elektráren v Srbsku. Vláda očekává, že nejlepší nabídku vybere do konce letošního roku. Vedle společnosti ČEZ postoupily také firmy Edison, EnBW, RWE a podnik AES.


Podle Mladé fronty Dnes se v Česku po letech znovu objevilo riziko smrtelné nákazy, kterou může způsobit parazit svalovec. Parazit, který člověku ničí svaly až k ochrnutí a zástavě srdce, se objevil v kančím mase dováženém z ciziny. Myslivecká sdružení podle deníku o problému vědí. Nejčastěji se maso obsahující parazity dováží z Argentiny, Brazílie nebo Mexika. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna nelze brát onemocnění trichinelózou na lehkou váhu. Je třeba apelovat na všechny, kdo používají maso černé zvěře, že musí projít veterinární kontrolou. Nebezpečím mohou být hlavně pochoutky z divočáka ve venkovských hospodách, kde mohou připravovat maso z ulovené zvěře bez kontroly. Rizikové je také vepřové maso z dovozu. Parazit se na člověka přenáší z nedostatečně tepelně upraveného masa, píše deník.


Pustá, zválcovaná pole, na nich rozházené zbrusu nové domky. A žádné vzrostlé stromy, tak podle Lidových novin většinou vypadají tuzemská satelitní městečka. Češi, kteří u svých novostaveb zakládají zahrady, si totiž místo tradičních stromů oblíbili túje - obvyklou výzdobu hřbitovů. Řada satelitů tak připomíná spíše místo posledního odpočinku. Stromy, které architekti považují za stejně důležitou součást venkovské architektury jako samotné stavby, tak buď úplně chybějí, nebo jsou nahrazeny speciálními zakrslými odrůdami. Podle Josefa Vokála, spolumajitele jedné z pražských zahradnických firem, mají současní Češi ze stromů strach. Představuje pro ně komplikaci buď kvůli sousedským vztahům, nutnosti hrabání listí nebo prostě proto, že by jim strom mohl spadnout na střechu. Proto se vrhli na nízké dřeviny, záhonky a dokonale zastřižený trávník, uvádí Vokál v Lidových novinách.