Přehled tisku

ceska_televize_vuz.jpg
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje probíhající volbu generálního ředitele veřejnoprávní České televize. Rada České televize, jak píše autorka komentáře, poslala do volby pět jmen. Chybějí však mezi nimi praví spasitelé ČT: totiž malé dítě a akční komando. I to příslovečné malé dítě totiž ví, že je scestné nevysílat červnový koncert Karla Gotta v přímém přenosu, ale dát ho ze záznamu až ke zpěvákovu prázdninovému jubileu, kdy u televize trčí leda trestanci.

Mladá fronta Dnes komentuje probíhající volbu generálního ředitele veřejnoprávní České televize. Rada České televize, jak píše autorka komentáře, poslala do volby pět jmen. Chybějí však mezi nimi praví spasitelé ČT: totiž malé dítě a akční komando. I to příslovečné malé dítě totiž ví, že je scestné nevysílat červnový koncert Karla Gotta v přímém přenosu, ale dát ho ze záznamu až ke zpěvákovu prázdninovému jubileu, kdy u televize trčí leda trestanci. Dítě má ještě zdravý rozum nenahlodaný poradami a díky nízkému vzrůstu vidí věci zdola, píše deník. Na svou podporu by ale potřebovalo akční komando, které by obsadilo strategické kanceláře v České televizi, a tak do ní vneslo skutečnou změnu. Dítě ani komando to ale nezvládnou, jedině někdo zevnitř České televize, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Ilustrační foto
Lidové noviny informují o záměru ultrapravicových radikálů, kteří chtějí o víkendu v Litvínově odhalit pietní desku mrtvému skinheadovi. Devatenáctiletého Miloše Rehu tu v pouliční bitce v roce 1999 zabil místní Rom. Přestože se v sobotu konají eurovolby, chystají neonacisté z Národního odporu a další skupiny ultrapravicových radikálů pochod městem. Litvínovský starosta Daniel Volák o pochodu jednal se svolavatelem akce Petrem Cickem. Ten starostu ujistil, že bude žádat zákrok policie v případě, kdyby někdo pietní pochod narušil. Město na svých stránkách varuje obyvatele a vyzývá je, aby si z plánované trasy pochodu odstranili automobily. Každoroční připomínka Rehova úmrtí se pro radikály stává tradicí a instalací Rehovy pamětní desky se z Litvínova může stát poutní místo neonacistů, píší Lidové noviny.


Marek Polák,  foto: Jana Šustová
Právo informuje o dlouhém výslechu, který čekal redaktorku romského vysílání Českého rozhlasu Annu Polákovou na letišti v kanadském Torontu. Poláková s rodinou odjela minulý týden do Kanady s tím, že zde zažádá o azyl kvůli obavám z nárůstu rasismu a neonacismu v Česku. Podle ředitelky zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hany Hikelové, která je s Polákovou v kontaktu, si romská redaktorka stěžovala na mnohahodinové čekání na letišti na imigračního úředníka, i na výslech. Čeští Romové přitom nemohli odejít z letiště, protože by měli problémy s policií. Po výslechu zamířila rodina Polákových do města Hamilton, kde v současné době žije asi třítisícová romská komunita.

Anna Poláková,  foto: Jana Šustová
Odchod romské redaktorky Českého rozhlasu Anny Polákové do Kanady komentují i Hospodářské noviny. V jejím případě totiž podle listu nevystačíme s obligátním vysvětlením, že ji do exilu vyhnala touha po vyšších sociálních dávkách. Anna Poláková měla atraktivní práci, rodinu, která si v Česku dobře žila a souzněla s životní úrovní většinové společnosti. Byla prostě jednou z nás, píše list. Snadněji se tak můžeme vžít do situace, kdy útoku rozdivočelé party radikálů čelila její dvanáctiletá dcera a kdy jejího syna ztloukli neonacisté do bezvědomí. Zde zafungoval jeden z neprůstřelných argumentů exulantů všech dob: pokud budou mít problémy děti, balíme a stěhujeme se jinam. Odchod rodiny Polákových vyvolává chmury, stát a my s ním selháváme, když nedokážeme dát pocit bezpečí ani Romům, kteří dodržují zákony, studují a dělají smysluplnou práci.


Spoření na penzi už nic nevynáší, konstatuje Mladá fronta Dnes. České penzijní fondy prožívají nejhorší rok v historii, některé z nich připisují i nulu. Téměř čtyřem a půl milionu lidí, kteří fondům svěřili již více než 180 miliard, musí přiznat, že nevydělaly prakticky nic. Největší hráč na trhu - Penzijní fond České pojišťovny - připíše svým zákazníkům 0,2 procenta. Fondy se odvolávají na prodělky kvůli finanční krizi, která potopila ceny akcií a dluhopisů, které fondy vlastní. Má vůbec smysl v takovém případě ještě dávat do penzijních fondů peníze, když jejich výnos nepokryje ani inflaci? - ptá se deník. Podle finančních poradců je přidaná hodnota hlavně v tom, že lidé vůbec nějak odkládají část svých peněz. Penzijní připojištění navíc patří k nejbezpečnějším investicím. Restart celého systému by měl přinést nový zákon o penzijním spoření, který umožní fondům volněji investovat. To by mohlo zvýšit jejich výkonnost, lidé tak ale zároveň přijdou o garanci svého vkladu. Nový systém by měl fungovat od příštího roku, přestup do něj bude dobrovolný.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
V Česku narůstá počet bankrotů, napsaly Lidové noviny. Počet konkurzů za první čtvrtletí vzrostl v porovnání s rokem 2008 o 60 procent. Téměř polovinu přitom tvořily osobní bankroty. Těch bylo za první kvartál vyhlášeno 351. Jejich počet tak převýšil počet konkurzů podnikatelských subjektů. Nárůst ekonomických subjektů, které jsou v úpadku, přitom podle deníku odráží současnou ekonomickou situaci nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Konstatuje to prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Podle něj jde o přirozené čištění trhu, kdy nejslabší podniky nejsou dále schopny zvládat současnou situaci, nemají zakázky a jejich náklady výrazně převyšují příjmy. Počet bankrotů a žádostí o bankrotovou ochranu před věřiteli podle Kužela ještě poroste, a to minimálně do konce letošního roku.


Čeští žáci a studenti musí látku ve škole biflovat, mají špatné učební návyky a chybí jim motivace. Uvádějí to Hospodářské noviny v souvislosti s novým programem ministerstva školství, podle něhož by od září měli na vybraných školách působit lektoři a speciální pedagogové. Měli by žáky naučit, jak se mají učit. Právě to totiž děti neumí. Vyplývá to z průzkumu, který probíhal na 53 základních a středních školách v letech 2004 až 2009. Odborníci se v něm dotazovali více než 700 žáků. Ze studie vyplynulo, že problémy s učením má až osmdesát procent z nich. To je podle odborníků mezi vyspělými evropskými státy zcela ojedinělé.


Právo informuje o tom, že studenti na Facebooku svolávají protest proti státní maturitě. Chtějí proti ní demonstrovat v ulicích. V Praze by se mohlo přespříští týden demonstrace zúčastnit přes deset tisíc lidí. Podobně tomu bylo před dvěma lety, připomíná deník. Na Facebooku se nyní zaregistrovalo přes 36 tisíc protestujících. Jednotné zkoušky, které by se měly skládat už příští rok, nejsou podle svolavatelů protestu dostatečně připraveny. Na odložení nebo dokonce zrušení státních maturit se shodli i představitelé ODS. Potvrdil to šéf školského výboru sněmovny Walter Bartoš. Ministryně školství |Miroslava Kopicová přitom další odklad státních maturit nechce.


Lidové noviny informují o Festivalu spisovatelů, který proběhne příští týden v Praze. 19. ročník akce, která do Prahy v minulosti přivedla autory jako Salmana Rushdieho, E. L. Doctorowa nebo Nadine Gordimerovou, začne tuto neděli. I letos se mohou milovníci literatury těšit na významné spisovatele. Do Prahy přijede například čínský nositel Nobelovy ceny za literaturu Kao Sing-ťien, který dnes žije v emigraci v Paříži. Ve Francii žije i další host festivalu, syrský básník píšící pod pseudonymem Adonis. Bude tu i skotský prozaik Iain Banks, kanadská básnířka Anne Michaelsová nebo světoznámý kreslíř komiksů Robert Crumb. Českou literaturu budou na Festivalu spisovatelů zastupovat Jiří Suchý a Jaroslav Rudiš.