Přehled tisku

Martin Bursík (vlevo) a Václav Havel, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky si všímají, že exprezident Václav Havel podpořil před eurovolbami Stranu zelených (SZ). Komentátor Práva píše: "Exprezident jen potvrdil, že patří k menšině.

Martin Bursík  (vlevo) a Václav Havel,  foto: ČTK
Deníky si všímají, že exprezident Václav Havel podpořil před eurovolbami Stranu zelených (SZ). Komentátor Práva píše: "Exprezident jen potvrdil, že patří k menšině. A nejen ve vztahu k průmyslovým zónám. Nějak se nepřipomíná, že zelení, kteří ze své podstaty mají být odpůrci militarismu, přivinuli na hruď člověka, který aktivně podpořil Bushovo dobrodružství v Iráku a stejně, jako nyní prosí za zelené, žádal o instalaci amerického radaru v Brdech. Bursík a ostatní to musí vědět. Důležité pro ně však bude především to, zda menšina, která se ještě teď nechá pozitivně ovlivnit podporou od Václava Havla, bude větší než pět procent.


Václav Klaus,  foto: ČTK
Předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek se ve vyjádření pro Mladou frontu Dnes ostře ohradil proti tvrzení prezidenta Václava Klause, podle něhož žádná jiná vláda nikdy nepodléhala tolik lobbistickým zájmům jako bývalý Topolánkův kabinet. Topolánek vyjádřil nad Klausem lítost a vyjmenoval několik podnikatelů, kteří měli být spřízněni s Klausem, když byl v 90. letech ministerským předsedou. Mladá fronta Dnes píše, že například Jan Souček, který podnikal ve sklárnách, v době Klausova vládnutí snadno dostával úvěry od polostátní banky IPB. S byznysmenem ve sportovním marketingu a sponzorem ODS Peterem Kovarčíkem strávil Klaus dovolenou a poslední šéf předlistopadové mládežnické organizace SSM a lobbista Martin Ulčák se pohyboval kolem privatizace uhelných firem. To, že žádná jiná vláda prý nikdy nepodléhala tolik lobbistickým zájmům jako Topolánkova, řekl Klaus v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Prezident patří ke kritikům směřování ODS pod Topolánkovým vedením. Podle něj strana ztrácí svůj pravicový charakter, jaký prý měla, když ji v 90. letech Klaus zakládal a mnoho let vedl.


Foto: Štěpánka Budková
Hospodářské noviny komentují odklad přijetí eura. Autorka komentáře připomíná, že Česká republika bude moci přijmout společnou evropskou měnu, až srazí schodek veřejných financí pod tři procenta HDP, což se jí v příštích letech kvůli ekonomické krizi těžko podaří. Přirozený odklad nám ale podle ní dává prostor na pečlivé pozorování eura v těžkém testu. "Dostali jsme příležitost rozhodnout se lépe než před krizí. Extrémní situace vždy odkryjí silné stránky i slabiny," upozorňuje. "Chápeme, jak je pro vývozce, kteří táhnou českou ekonomiku v nejisté době, důležitá stabilní měna. Pro euronadšence i euroskeptiky je ale teď nejvýhodnější zapomenout na zbrklá rozhodnutí a sledovat, jak euro obstojí," píše list.


Foto: ČTK
Téměř 50 milionů korun stálo policii od začátku letošního roku zajištění mítinků a pochodů krajně pravicové Dělnické strany. Podle Lidových novin uvedená částka vyplývá z množství nasazených mužů, techniky a počtu jednotlivých akcí, kterých bylo od ledna celkem 16. Zákroky na podobných akcích musí policie dělat ze zákona zdarma, přitom v jiných případech je její asistence placenou službou. Dělnická strana si tak našla funkční propagační model. Kamkoli přijde, čeká ji skupina anarchistů a pozornost médií je jistá. Tímto způsobem se extremisté přibližují k úspěchu ve volbách - seberou-li dostatek protestních hlasů, odměna ve formě státního příspěvku je nemine a budou mít o to lepší pozici do podzimních parlamentních voleb. Ignorování problém neřeší, naopak. Za popularitu Dělnické strany jsou odpovědni především ti, kteří u nás dlouhá léta vládli bez jakéhokoli zájmu o menšiny, píší Lidové noviny.


Česko-slovenská skupina J&T, jeden z nejdravějších investorů na českém trhu, podle Hospodářských novin radikálně zeštíhluje. Zbavuje se nejen aktiv v průmyslu a energetice, ale na prodej nabízí i své hotely, nemovitosti a také turistický byznys v Tatrách. Na Slovensku firma nabízí ke koupi také svůj zdravotnický byznys. Na konci odtučňovací kúry má z dnešní obří a všestranně zaměřené skupiny zůstat jen její finanční část - J&T Finance Group. Zaštíhlovací kúru urychlila krize. Skupina v minulých letech prudce rostla, podle partnera skupiny J&T Patrika Tkáče "kupovala vše, co jí přišlo pod ruku". Dnes má vysoké dluhy, což se v krizi stává handicapem.


Jiří Čunek
Policie se podle deníku Právo znovu zabývá případem údajně podezřelého a prý nevýhodného prodeje obecních bytů ve Vsetíně, který se týká tamního bývalého starosty a nynějšího šéfa lidovců Jiřího Čunka. Policie sice loni v listopadu případ odložila s tím, že ve věci nejde o podezření z trestného činu, ale dozorový státní zástupce z Frýdku-Místku její rozhodnutí zrušil a v kauze nařídil nové prověřování. Podle Práva policie prověřuje podezření pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. List píše, že Čunek je přesvědčený, že policie se přímo jeho osobou už nezabývá. Současně deníku řekl, že je rád, že se věc vyjasní, a šetření policie prý ukáže, že vedení radnice korupci nepřipustilo. Jiří Čunek byl podezřelý, že jako vsetínský starosta prodal nadpoloviční podíl ve společnosti Vsetínské byty za podhodnocenou cenu.


Ministryně školství Miroslava Kopicová si myslí, že vysoké školy se neobejdou bez školného, zápisného nebo jiné formy soukromých příspěvků. Jak uvedla v rozhovoru pro Lidové noviny, jedna skupina odborníků má ze školného strach, protože říká, že je to otevření Pandořiny skříňky, a nevěří, že se nebude v budoucnosti zvyšovat. Druhá skupina podle ministryně souhlasí s tím, že je třeba dostat nebo přinést soukromé zdroje do vysokého školství. Kopicová očekává problémy s penězi pro vysoké školy už při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Chce se zasadit o to, aby pokračovala příprava reformy vysokého školství a aby se podařilo připravit systém půjček pro studenty.


Studenti gymnázia uspěli v Americe mezi 1500 soutěžícími. Vyhráli s robotem z Merkura, píše Mladá fronta Dnes. Maturanti z gymnázia v Litomyšli použili součásti stavebnice Merkur ke stavbě robota, který na dálku umí sbírat malé předměty a natáčet to kamerou. Podle mladých konstruktérů může být použitelný například pro manipulaci s výbušninami nebo jinými nebezpečnými předměty. Mohl by také pomáhat lidem s tělesným postižením. Studenti tak se svým vynálezem vyhráli minulý týden v americké Nevadě první místo v konstrukční soutěži. Unikátní je, že gymnazisté použili vlastní konstrukční prvky a sami napsali program, podle kterého robot funguje. Jejich práci posuzovalo téměř devět stovek hodnotitelů, kteří nakonec robota zvolili za nejlepší počin v konstruování.