Přehled tisku

zbytek_zdenek.jpg
0:00
/
0:00

Novým poradcem expremiéra Miloše Zemana se stal bývalý velitel tankové divize ve Slaném Zdeněk Zbytek, který byl ve dnech sametové revoluce připraven zasáhnout proti odpůrcům režimu tanky. Uvádí to Mladá fronta Dnes.

Novým poradcem expremiéra Miloše Zemana se stal bývalý velitel tankové divize ve Slaném Zdeněk Zbytek, který byl ve dnech sametové revoluce připraven zasáhnout proti odpůrcům režimu tanky. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Porevoluční ministr obrany Luboš Dobrovský potvrzuje, že Zbytek měl v prosinci 1989 v Praze neobyčejně bojovný projev, který jasně naznačoval, že on i jeho podřízení jsou připraveni na obranu socialismu zasáhnout. Kvůli tomuto militantnímu projevu byl Zbytek později z armády propuštěn a začal podnikat. Nyní je jedním z nejangažovanějších členů sdružení Přátelé Miloše Zemana. Zbytek přitom není první Zemanův spolupracovník s kontroverzní minulostí. Dalším je například někdejší šéfporadce Miroslav Šlouf, který byl dříve vysoce postaveným komunistickým funkcionářem. Mezi sociálními demokraty se nyní říká, že Šloufa u Zemana nahradil právě Zbytek. Zemanovi Zbytkova minulost nevadí, uvádí Mladá fronta Dnes.


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Deník Právo upozorňuje na to, že v poslední době z vedení KDU-ČSL odešlo několik lidí, kteří jsou blízcí bývalému ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Ten se zřejmě chystá založit novou stranu. Mezi těmito lidoveckými funkcionáři je i předseda poslaneckého klubu Pavel Severa. Odmítl místo na lidovecké kandidátce v Pardubickém kraji s tím, že neví, jak dopadne sjezd. Kdyby na něm znovu vyhrál dosavadní šéf strany Jiří Čunek, Severa by podle svých slov zvažoval odchod ze strany. Miroslav Kalousek v sobotním Právu připustil, že o nové straně přemýšlí. Rozhodnout se chce na začátku června. V této souvislosti se hovoří o tom, že jeho novou stranu by podpořil Karel Schwarzenberg.


Jak se nejlépe připravit na šrotovné, píše ve svém komentáři Mladá fronta Dnes, Autor dává několik nezištných rad pro ty, kdo si chtějí zašrotovat. Pokud máte v garáži žigulíka nebo ojetého forda, ale nemáte nějakých tři sta tisíc na nové auto, ničeho se nebojte. Být zadlužený dávno přestala být hanba a banky si nenechají ujít jedinečnou příležitost připravit "bezkonkurenční nabídku úvěru přímo pro vás". A nesmějte se vtipům, jako je ten následující: Potkají se dva Francouzi, případně Němci nebo Slováci, a jeden říká druhému: "Ztratil jsem práci, přišel jsem o úspory a teď mě ještě přinutili koupit si auto." Nejsou to vtipy, ale realita, uzavírá deník.


David Rath  (vlevo) a Jiří paroubek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují kličkování, ke kterému se musel uchýlit středočeský hejtman David Rath, pokud jde o odpouštění zdravotnických poplatků v krajských nemocnicích a lékárnách. Jeden soud za druhým mu totiž proplácení poplatků formou daru nebo slevových kuponů zakazuje. Zdravotní pojišťovny navíc pokutují krajská zařízení za nedodržování zákona. A do toho nejen Rath, ale i další hejtmani zjišťují, že platby za pacienty jsou dírou do krajských rozpočtů. Rath naznačil, že kraje přestanou s vracením poplatků, pokud nakonec projde zákon, který od plateb osvobodí děti do 19 let, důchodce a invalidy. Pak by ovšem platili jen aktivnější lidé ze střední vrstvy, upozorňuje autor komentáře. To však nejsou typičtí voliči ČSSD, tak proč volební slib nezrušit? Není přitom vyloučené, že příštím ministrem zdravotnictví bude právě Rath. A pak paradoxně možná uvidíme, že tváří tvář drastickému výpadku příjmů zdravotnictví regulační poplatky sám zavede, soudí autor komentáře.


I 13 200 korun měsíčně by jako alimenty mohli platit bohatí lidé. O návrhu sociálních demokratů píše Mladá fronta Dnes. Návrh, který přesně určuje nejmenší výši alimentů podle platu, předložila do parlamentu poslankyně ČSSD Anna Čurdová. Podle tohoto návrhu by i ten nejchudší rodič měl na dítě mladší šesti let platit nejméně 1400 korun měsíčně. Na dítě starší by to bylo minimálně 1680 korun. Dnes žádné podobné tabulky neexistují a výši alimentů určují soudci. V některých případech přitom ukládají výživné ve výši několika set korun. To právě chce Čurdová změnit. Podle ní je ochrana dětí zásadní. Někteří soudci s ní však nesouhlasí. Podle nich by změna měla jiný efekt - za mřížemi by se kvůli neplacení výživného ocitlo více lidí. Zavedení tabulek odmítá i nová ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Podle ní je to nebezpečný zásah do nezávislosti soudů. "Vypadá to líbivě, jde ale o klasický předvolební tah,"říká Kovářová v Mladé frontě Dnes.


Deník Právo na své titulní stránce uvádí, že fotbalový reprezentant Roman Bednář byl v Birminghamu přistižen při nakupování drog. Na sérii fotografií byl zachycen, jak si od dealera v autě kupuje kokain a marihuanu za celkem 420 liber. Fotbalový úročník se hájí tím, že drogu nekupoval pro sebe, ale pro svého kamaráda. Poukazoval i na to, že za poslední rok byl třikrát testován na drogy a jeho testy byly vždy negativní. Bednář byl až do vyřešení případu vedením svého klubu West Bromwich Albion suspendován a hrozí mu, že jeho kariéra v Británii skončí. Šokován Bednářovým chováním byl podle deníku i nový kouč českého národního týmu František Straka. Považuje je za nehoráznost, která se absolutně neslučuje s počínáním profesionálního fotbalisty. Straka se chystal, že dá Bednářovi v národním týmu šanci, jeho chování však teď považuje za nepřípustné.


Foto: Evropská komise
O ostravských lagunách, plných odpadů a jedovatých látek, píší Hospodářské noviny. Dlouhých sto let si podle deníku nikdo v Ostravě nedělal hlavu, kam s ropnými odpady - jednoduše je vypouštěli do obrovských jam. Areál podniku Ostramo nyní skrývá takových lagun hned několik a podle odhadů v nich jsou statisíce tun chemikálií. Zatím se podařilo zlikvidovat jen malou část. A podobných míst, i když ne tak obrovských, jsou po celé České republice stovky. S jejich odstraněním má pomoci obří ekologická zakázka ve výši 115 miliard. Práce na odstranění ekologických zátěží by tak měl zajistit jediný vítěz tendru. Zatím ale není jasné, jak dlouho by odstraňování všech škod trvalo. Z ministerstva financí, které tendr připravilo, zní jednou, že do roku 2015, pak ale úředníci připouštějí, že práce se protáhnou.


Lidové noviny upozorňují, že vrcholí soud o to, komu patří legendární Golem. Lépe řečeno jeho nejslavnější filmové vyobrazení jako hliněné figury z filmu Císařův pekař a Pekařův císař. Právě o toto vyobrazení se totiž už před lety rozhořel soudní spor. Dědička tvůrce Golema, sochaře Jaroslava Horejce, se soudí s pražským Muzeem voskových figurin, které Golema používalo pro svou propagaci. Spor určí, zda je nutné za použití motivu z filmu platit či nikoliv. Od výsledku tohoto soudu se pak budou odvíjet i další podobné případy. Práci soudu komplikuje fakt, že původní Horejcova předloha ke Golemovi se nedochovala. Studio Barrandov vlastní pouze její kopii.


Deník Právo uvádí, že akt Maxe Švabinského Žlutý slunečník se na nedělní aukci na pražském Žofíně prodal za více než dva miliony korun. Mezi dvěma kupujícími se o obraz z Waldesovy sbírky strhla doslova bitva. Jde tak o nejdražší Švabinského obraz prodaný na domácí aukci. Na Žofíně se v neděli podařilo vydražit díla celkem za 27 milionů korun, konstatuje Právo.