Přehled tisku

noviny02_04_09.jpg
0:00
/
0:00

Vládu úředníků podle komentátora Mladé fronty Dnes ústava nezná, každá vláda je politická a dostává mandát od politického orgánu. Když vznikne vláda, jejíž nejpřesnější označení je prozatímní, bude to zas jen vláda politická, kterou schválí koalice dvou, tří, čtyř nebo pěti parlamentních stran, i když se jí bude říkat všelijak, píše list.

Vládu úředníků podle komentátora Mladé fronty Dnesústava nezná, každá vláda je politická a dostává mandát od politického orgánu. Když vznikne vláda, jejíž nejpřesnější označení je prozatímní, bude to zas jen vláda politická, kterou schválí koalice dvou, tří, čtyř nebo pěti parlamentních stran, i když se jí bude říkat všelijak, píše list. Komentátor se rovněž domnívá, že to bude především vláda předvolební. Všem stranám půjde hlavně o to, využít ji pro sebe, co to půjde, píše list. Česko ale podle komentátora potřebuje něco jiného. Vyšetřování v rukou policie a rozsudky v rukou soudů, ne oboje v rukou sněmovny a politických stran. A to nemáme, uvádí Mladá fronta Dnes.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Šéf ODS Mirek Topolánek dělá podle komentátora Lidových novin jen to, co mu současná situace umožňuje. Topolánkovi zbývá ústupový boj. Vymoci si přijatelný termín voleb a přijatelné složení úřednické vlády a nevypadat při tom oportunističtěji a egocentričtěji než Paroubek, k čemuž v posledních dnech nemá daleko - jedině tak může ještě něco uhrát, uzavírají Lidové noviny.

Mirek Topolánek neví podle komentátorů Hospodářských novin dne ani hodiny, kdy skončí. Češi jsou teď pro Evropskou unii kachna bez nohou. A bohužel to nezlepší ani jakákoli "úřednická" vláda, píše list. Pokud ODS a ČSSD záleží na pověsti státu, pak podle deníku předsednictví dokončí politická vláda. Nikoli kachna zchromená vlastním klofancem. Sebepoškozování je častá psychiatrická diagnóza. Ale aby se ho dopouštěla celá reprezentace země? ptají se Hospodářské noviny.


Miloš Zeman
Deník Právo cituje expremiéra Miloše Zemana, který označil přípravy na sestavení překlenovací vlády za divadlo. Bylo by podle něj lepší, kdyby do předčasných voleb dovládl současný kabinet. Zároveň dodal, že i kdyby byla nová vláda sebelepší, nic jiného než předčasné volby by stejně neřešila. Problém vidí i v sestavování rozpočtu na příští rok. Ten je podle něj výhradně politickou záležitostí. A tak se ptá, jak by mohla nepolitická vláda, jak si ji představuje šéf ČSSD Jiří Paroubek, sestavovat politický rozpočet? V závěru článku v deníku Právo dodává, že politika je v současné době pro politiky zdrojem obživy a ne nástrojem prosazení nějakých programů. Kvůli tomu jsme se podle Miloše Zemana dostali do současné situace.


Dvě pětiny tuzemských firem se chystají snížit odměny nejvyššímu vedení. Pětina podniků svým manažerům sáhne i na základní platy. Výsledky průzkumu Hospodářské komory zveřejnily Hospodářské noviny. Ze zhruba tisícovky firem letos jen třetina podniků nepočítá s dobrovolným zkrácením bonusů pro vedoucí pracovníky. "Omezení bonusů či přechodné snížení platů je třeba brát i jako výraz solidarity a v mnoha případech jako nutnou daň pro zachování pracovního místa. V opačném případě by se toto místo stalo pro firmu velkou finanční zátěží a rostla by snaha jej zrušit," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Dosud ale platy manažerů neklesaly, poznamenávají Hospodářské noviny. Podle studie PricewaterhouseCoopers od loňského září snížily firmy základní platy managementu jen v několika společnostech. "Rovněž bonusy za loňský rok vyplatilo přes 80 procent firem, a to v průměru 75 procent cílové částky," uvedla Katarína Smrčeková z PwC. Zatímco v minulosti se podle deníku nejlépe žilo u soukromníků, dnes je o něco lepší situace ve státním sektoru. Například společnosti ČEZ, ČEPS či Lesy ČR zatím se snižováním platů vůbec nepočítají. Ve státních a polostátních firmách se s krizí potýká víceméně jen ČSA, které snižuje bonusy všem, včetně vedení, píší Hospodářské noviny.


Lidové noviny píší o návrhu ČSSD zavést takzvané šrotovné. Lidé by při nákupu nového auta dostali příspěvek, pokud by zároveň nechali zlikvidovat svůj starý vůz. Kde ale peníze na takovou podporu vzít? Sociální demokraté mají jasno - peníze by měl poskytovat Státní fond životního prostředí, který dotuje ekologické projekty. Představitelé fondu i ministerstva životního prostředí jsou ale zděšeni. Potřebné miliardy totiž v rozpočtu fondu životního prostředí nejsou. ČSSD nakonec svůj plán upřesnila - peníze by měl fond získat navíc ze státního rozpočtu. Odstupující ministr financí Miroslav Kalousek si něco takového ale nedovede představit, protože by se schodek státního rozpočtu zvýšil asi o tři miliardy korun. Navíc sociální demokraté nepočítají s žádným limitem, po jehož vyčerpání by se šrotovné zastavilo, upozorňují Lidové noviny.


Foto: Archiv Radia Praha
Cenné papíry, z nichž chce stát během několika let od domácností získat 140 miliard korun, by mohly být k dostání také na poštách. Zájem o rozšíření prodeje dluhopisů na poštovní pobočky Hospodářským novinám potvrdil mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Do systému prodeje státních dluhopisů by se postupně měly zapojit také banky. Dluhopisy bude možné zakoupit pomocí internetové aplikace, která by mohla být dostupná právě v síti poštovních poboček. "Zájem o to určitě máme,"řekl deníku Mravinac. Podle koordinátora projektu Pavla Makovce by měly být dluhopisy připraveny k prodeji do tří měsíců. Zatím není známo, jaký budou mít úrok a kolik budou stát, píše list. Státní dluhopisy, které plánuje vydat ministerstvo financí, si podle týdeníku Ekonom bude moci koupit jedině ten, kdo má otevřený účet u Střediska cenných papírů, což je zhruba pětina lidí. První emise dluhopisů určených českým občanům podle informací týdeníku zamíří na trh letos na podzim. Členové expertní skupiny, která emisi připravuje, nyní diskutují o tom, jaké budou úročení a splatnost dluhopisů.


Češi stále více řeší nedostatek peněz půjčkami, píše deník Právo. Jen u bank si letos půjčili meziročně o 3 miliardy korun více. Z velké části přitom nejde o hypotéky, ale spotřebitelské úvěry. Za poslední rok se tak celkové zadlužení domácností zvýšilo na 900 miliard korun. Češi se zadlužují více navzdory tomu, že zhruba polovina dotázaných očekává zhoršení ekonomické situace a podstatně nižší příjmy. Přibývá tak lidí, kteří se dostávají do začarovaného kruhu - na umoření svých dluhů si půjčují další peníze, varuje deník Právo.


Mladá fronta Dnes se vydala otestovat pohotovosti v pěti českých nemocnicích. Výsledek? Deník konstatuje, že z pohotovostí zmizela arogance a lékařský personál se chová k pacientům vlídně. Podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové i jejího předchůdce Tomáše Julínka za to mohou i poplatky. Lidé totiž nevyhledávají lékařskou pomoc kvůli banalitám. Zároveň pomáhají i školení, na kterých se lékaři učí jednat s pacienty. Kurzy zavedla lékařská komora před dvěma lety. Pacienti často přicházejí ve stresu a lékař by se neměl nechat vyprovokovat. Přesto exministr Julínek tvrdí, že bude trvat ještě 20 let, než bude vlídné chování zdravotníků samozřejmostí, píše Mladá fronta Dnes.


Barack Obama s manželkou,  foto: ČTK
Americký prezident Barack Obama má podle českého historika a genealoga Míly Rechcígla, žijícího od roku 1950 ve Spojených státech, české předky. Píší o tom Lidové noviny. Obamova matka má podle Rechcígla britské královské kořeny, konkrétně v jejím rodokmenu figurují angličtí králové Edward třetí a Edward první. Rechcígl už ze svého dřívějšího bádání zjistil propojení těchto králů s českým panovníkem Vratislavem druhým. Od něho pak vedou rodové linie až ke knížeti Bořivojovi, citují historika Lidové noviny.