Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vedoucí komentátorů Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad zákazem zveřejňování policejních odposlechů, který přináší nový trestní zákoník. Připomíná, že trestnost zveřejnění odposlechů do zákona prosadili občanští demokraté. Ptá se, zda zvolit zveřejnění odposlechu, který dokazuje korupci politiků, a riskovat tím vězení, nebo raději mlčet.

Vedoucí komentátorů Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad zákazem zveřejňování policejních odposlechů, který přináší nový trestní zákoník. Připomíná, že trestnost zveřejnění odposlechů do zákona prosadili občanští demokraté. Ptá se, zda zvolit zveřejnění odposlechu, který dokazuje korupci politiků, a riskovat tím vězení, nebo raději mlčet. A hned dodává, že pokud se mu dostane do ruky odposlech, který nasvědčuje spojení mafie a politiků a který policie neměla možnost řádně vyšetřit, zvolí svobodu - slova. Mladá fronta Dnes dříve zveřejnila část odposlechů v kauze Krakatice, kde se šéf podsvětí František Mrázek domlouval na úplatku dvou milionů korun pro poslance ODS Vlastimila Tlustého. Policie tuto kauzu nikdy řádně nevyšetřila, dodává deník.


Angela Merkel a Nicolas Sarkozy,  foto: ČTK
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se podle komentátora Hospodářských novin nemůže smířit s tím, že už neřídí Evropu. Předsednictví ve vypjaté době krize, kdy na něj neustále svítily kamery a figuroval na prvních stránkách světových novin, se pro něho stalo drogou. A tak se prý svými horečnými aktivitami snaží vytvářet dojem, že šéfem zůstal."K tomu ale potřebuje předvést, že Češi jsou pasivní budižkničemové, kteří předsednictví nezvládají. Navíc se v něm probudily instinkty ekonomického nacionalisty, který už o protekcionismu nejenom mluví, ale rovnou ho i prosazuje," myslí si autor komentáře v HN. Sarkozyho show přitom není určena Evropě, ale domácímu publiku.


Joe Biden,  foto: ČTK
Současná zahraniční politika Spojených států, zejména v otázce radaru, je podle Lidových novin ještě tvárná. Podílejí se na ní zastánci různých názorů a není jasné, kdo má navrch. Americký viceprezident Joseph Biden v Mnichově doslova zopakoval Obamovu vyhýbavou formulaci z kampaně, "deštník" ani na rozdíl od politiky vůči Íránu, Afghánistánu a Pákistánu nebude podroben "prověrce". O to větší výzvou je tato situace pro Česko, soudí Lidové noviny. "Snažíme se číst z čajových lístků americký postoj k radaru, ale ten český je momentálně mnohem mlhavější," míní deník.


Foto: Evropská komise
Podle Hospodářských novin mají české ekonomice pomoci i japonské emise. Výměnou za emisní povolenky totiž vzdálené Japonsko pošle do Česka zhruba deset miliard korun. Vláda je obratem vydá na financování ekologických projektů v Česku, které dále sníží spotřebu energií, a tedy i emisí tuzemských domácností. S výdaji na zateplování veřejných budov a paneláků či energetické úspory v domácnostech počítá ve svém návrhu vládní NERV. Lidé budou moci díky tomuto programu požádat o dotace na pořízení nového kotle na plyn či biomasu, zateplení či výměnu oken či na koupi solárních panelů či tepelných čerpadel. Podle ministra pro životní prostředí Martina Bursíka to přinese na pět tisíc nových pracovních míst zejména v regionálních firmách. Vše by se mělo rozjet v dubnu, kdy ministerstvo zveřejní detailní projekty. Už od loňska běží v Česku operační program zateplování školních budov. Z vyčleněných 14 miliard se zatím na zateplení tří set škol utratila polovina.


Jiří Paroubek a David Rath  (vpravo),  foto: ČTK
Lidové noviny informují o podivné lékařské atestaci, kterou sobě a svému příteli, šéfovi České lékařské komory Milanu Kubkovi, udělil David Rath. Stalo se to v době, kdy byl ministrem zdravotnictví. Atestace jim podle deníku otevřela cestu k tomu, aby si v daném oboru mohli otevřít soukromou ordinaci. Rath se tak mohl stát soukromým praktickým lékařem a Kubek se mohl věnovat angiologii, tedy léčbě cév. Vydání atestací umožnila změna pravidel v přechodném období od r. 2004 do r. 2009, kdy tzv. druhou atestaci mohlo českým lékařům potvrdit pouze ministerstvo zdravotnictví, aniž by museli skládat příslušné zkoušky. Evropa totiž nezná systém dvou atestací, jaký má Česká republika. Evropští lékaři mohou začít samostatně léčit teprve po pěti letech práce v oboru, zatímco Češi skládají první zkoušku po dvou a půl letech. Současné vedení ministerstva zdravotnictví zjistilo, že o Rathově a Kubkově atestaci nejsou na úřadě vedeny řádné podklady. Rathovi podřízení je museli zničit. Podle náměstka ministra Marka Šnajdra probíhalo uznávání atestací divoce a svévolně, píší Lidové noviny.


Policie prověřuje České dráhy kvůli přidělování zakázek. Vyšetřovatelé podnik podezřívají z toho, že namísto tří menších smluv se společností BNV Consulting měl přepravce loni vypsat výběrové řízení na jednu jedinou zakázku. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Vedení drah pochybení odmítá. Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly jde o tři různé projekty pro tři různé oblasti firmy. Každá probíhala v jiný okamžik a na každou je tedy podepsána jiná smlouva. Navíc dráhy podle něj nejsou veřejný zadavatel, a mají proto méně přísné limity pro výběrová řízení. Podle šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Peciny o tom ale může rozhodnout jedině soud. List poukazuje na to, že se všechny tři zakázky těsně dotýkají dvoumilionové hranice, od které musí veřejný zadavatel vypsat výběrové řízení. Podle Českých drah jde o náhodu.


Deník Právo komentuje nedávnou krádež pamětní desky, věnované parašutistům ze skupiny Anthropoid, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha. Zpráva o této krádeži je podle deníku o to smutnější, že desku do tzv. Heydrichovy zatáčky nedaleko pražské Bulovky neumístili, jak by se slušelo, nejvýznamnější politici. Na vlastní náklady ji pořídila parta nadšených historiků. Podle autora komentáře je však málo pravděpodobné, že by desku odstranil právě nějaký žárlivý politik. Bylo by dobře, kdyby se teď ozval majitel sběrny, který desku od zlodějů vykoupil. Účet za utrpěnou škodu pak může uplatnit u slušnější části národa, uzavírá deník Právo.


V satelitech se dál staví, nikdo přitom nemyslí na děti, uvedly Lidové noviny. Problém se týká zejména Prahy, v jejímž bezprostředním okolí vznikla řada satelitních městeček. Jen v roce 2006 se do Středočeského kraje přistěhovalo víc než 30 tisíc lidí a tento trend pokračuje dál. A týká se i dětí. Do roku 2015 by mělo být jen v tomto kraji kolem šestnácti tisíc prvňáčků. V obcích však chybějí školy, dětské ordinace, ani autobusová doprava nedokáže pojmout množství lidí, kteří v satelitech bydlí. Část lidí, kteří se do satelitů přistěhovali, si navíc nechala své původní trvalé bydliště, takže do rozpočtů obce neplynou jejich daně z příjmu. Obce tak nemají peníze na další občanskou vybavenost. Podle starosty obce Sibřina Petra Vítka je problémem to, že si starostové v 90. letech neuvědomovali, jakou na sebe berou odpovědnost, když kývli na nabídky developerů. Dnes se snaží "živelnou" výstavbu ve svých obcích zastavit, pro jejich obyvatele to už ale může být pozdě.


Vedení a herci pražského Divadla Na zábradlí vymysleli mystifikaci s novou plastikou výtvarníka Davida Černého. Ta byla k 50. výročí vzniku divadla instalována na jeho budově. Informují o tom Lidové noviny. Podle ředitelky divadla Doubravky Svobodové akce navazuje na kontroverzní Černého dílo Entropa nedávno odhalené v Bruselu. Část divadelníků s umístěním sochy ve tvaru lidského embrya, které se tlačí z okapu, vyjadřuje ostrý souhlas, část sepisuje protestní petici. Jde ovšem o mystifikaci, přiznala Doubravka Svobodová. Autenticitu mystifikační zprávy podpořil i dopis Davida Černého ze Spojených států. "Souhlasím se zakrytím mého díla, to, co jsem provedl, bylo značně subverzivní a podpásové ke všem těm nebohým znaveným duším Divadla Na zábradlí," píše Černý v dopisu. Bizarní spor v zhruba kopíruje rozhořčení některých zemí a části veřejnosti nad dílem Entropa, podle ředitelky Svobodové zabrala a přitáhla k plastice i k divadlu pozornost. Lidé prý telefonují, posílají e-maily a chodí si sochu prohlížet.