Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

"Praha naplno spadla do předsednictví EU, ale sám Topolánek tam uvízne až po krk," píše komentář Lidových novin. V zahraniční agendě bude českého premiéra mistrovat francouzský prezident Nicolas Sarkozy a v Česku zase předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: ČTK
Praha naplno spadla do předsednictví EU, ale sám Topolánek tam uvízne až po krk," píše komentář Lidových novin. V zahraniční agendě bude českého premiéra mistrovat francouzský prezident Nicolas Sarkozy a v Česku zase předseda ČSSD Jiří Paroubek.


Deník si klade otázku, zda Mirek Topolánek uspěje alespoň doma. "Zapomeňme na smlouvu o neútočení, Paroubkovi nejde o úspěch českého předsednictví, jde mu o omluvu ODS, o zrušení třicetikorunového poplatku," podotýká list.



Václav Klaus,  foto: ČTK
Hospodářské noviny se vracejí k novoročnímu projevu prezidenta Václava Klause. Hlava státu občany z "hradních výšin" vyzvala k táhnutí za jeden provaz. Právě takto má státník mluvit v čase hospodářské krize, problém je v tom, že tato slova slyšíme z úst prezidenta, který se před pár týdny vrhl do volební kampaně. Šanci sehrát roli společenského svorníku má především nadstranický prezident, jehož autoritu by mohli uznávat i lidé jiného přesvědčení, než má on sám. Takový prezident, který se umí povznést nad politické sváry a vlastní averze vůči oponentům, může alespoň některé občany inspirovat, aby se podobně chovali ke svému okolí. "Kolik voličů jiných stran ale uznává za svého prezidenta, který v čase předvolebních vášní vyzval - volte ODS. Kolik příznivců ODS si ještě váží hlavy státu, která kopla do jejího předsedy, ještě před skončením voleb a hnala proti němu Pavla Béma? A kolik pražských Bémových voličů ještě respektuje politika, který nakonec primátora hodil přes palubu? Minulý rok by zřejmě nemalá část veřejnosti nazvala rokem, kdy jsme ztratili prezidenta," poznamenává komentář Hospodářských novin.


Také deník Právo si všímá novoročního projevu hlavy státu. "Prezident se tentokrát vyhnul kontroverzním prohlášením a každý svůj postoj se snažil stručně vysvětlit," píše komentátor a dodává, že v rozhádané a sobecké politice zapůsobil na závěr Klausův apel na solidaritu vůči slabým a nemocným jako zjevení.


"Jak v roce 2009 zhubnout? Jak přestat pít? Jak zbohatnout? Média novoroční předsevzetí milují. Většina smrtelníků skoncuje se závazky v únoru - a příští rok si koupí zaručené rady znova," glosují


"Chcete do politiky, staňte se inženýrem," píše deník Právo a naráží tak na fakt, že titul Ing. má před svým jménem většina poslanců, premiér i prezident. Právě nositelé tohoto titulu jsou podle deníku dnes považováni za největší ekonomické experty české politiky, ve skutečnosti ale někteří ekonomii nestudovali. Nejznámějšími skutečnými inženýry - ekonomy tak zůstávají Václav Kalus a jeho někdejší politický rival Miloš Zeman. Ministr financí Miroslav Kalousek vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. "Podíváme-li se na vládu, zjistíme, že jen polovina ministrů má vzdělání v oboru svého resortu," píše Právo. Mezi nimi je např. ministr životního prostředí Martin Bursík nebo ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Mezi těmi, kteří se "minuli povoláním" je např. ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, který absolvoval Střední průmyslovou školu strojní ve Zlíně. Ministr zemědělství Petr Gandalovič absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK.