Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentář Mladé fronty Dnes se zabývá současnou ošemetnou situací českých vojáků v zahraničních misích, zejména v Afghánistánu. Poslanci v pátek neprodloužili jejich službu v zahraničí, a vláda tak mohla potvrdit jejich mandát pouze na 60 dní.

Foto: ČTK
Komentář Mladé fronty Dnes se zabývá současnou ošemetnou situací českých vojáků v zahraničních misích, zejména v Afghánistánu. Poslanci v pátek neprodloužili jejich službu v zahraničí, a vláda tak mohla potvrdit jejich mandát pouze na 60 dní. Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek prý nese osobní odpovědnost za životy českých vojáků ohrožených terorismem nejen v Afghánistánu. Tak pravil Mirek Topolánek a Ivan Langer, píše se v komentáři. Paroubek zase hovoří o cynismu a sprostotě vlády a vyhrožování dalším hlasováním a důvěře kabinetu. Mezitím se kvůli bláznění v parlamentu ocitli naši vojáci v krátkém vzduchoprázdnu. Krátkém proto, že je dopředu jasné, že mise v Kosovu, Afghánistánu, Iráku i jinde budou nakonec schváleny, myslí si komentátor. Přitom přesvědčivého zdůvodnění, proč by vůbec měli být naši vojáci na některých místech světa, jsme se nikdy nedočkali. Afghánistán je riskantní pokus s nejistým výsledkem. A nesmyslné jsou řeči o tom, že právě zde se odehrává jeden z největších světových zápasů mezi dobrem a zlem, uzavírá deník.

Jsme smutnou výjimkou, tvrdí v rozhovoru pro deník Právočeský velvyslanec v NATO Štefan Fülle v souvislosti s pátečním hlasováním o misích českých vojáků v zahraničí. Aliance podle něj sleduje schvalování misí v jednotlivých zemích, protože na tom závisí, jak se podaří naplňovat její závazky a plány. Alianční plánovače jsme svým pátečním NE postavili před fakt, že mise budou ještě dva měsíce - a pak se uvidí. Na každém členském státu Severoatlantické aliance sice záleží, jak se vyrovná se svými závazky a jaký signál tím alianci vyšle, na našich vojácích v Kosovu i v Afghánistánu jsou však závislí jak místní obyvatelé, tak další spojenečtí vojáci. Neprodloužení mise znamená i velké riziko pro životy našich vojáků v zahraničí. Naplánované akce totiž závisejí na souhře spojenců. Pokud se například prioritou stane odchod naší speciální jednotky v Afghánistánu, která je nasazena do boje proti Talibanu, pak to v tamních těžkých podmínkách způsobí stres, říká velvyslanec Fülle v deníku Právo.


"Poplatky od dětí vybereme jinak," tvrdí v Hospodářských novinách dětští lékaři v případě, že poplatky ve zdravotnictví budou skutečně zrušeny. Dětští lékaři varují, že by si je vybrali například za vedení očkovacího kalendáře. Půlroční až roční paušál by mohl být 300 až 500 korun. Mohli by také, podobně jako gynekologové, začít vybírat několik set korun jako "sponzorský" registrační poplatek. Pediatři po zrušení poplatků přijdou o pět až deset tisíc korun měsíčně a pojišťovny jim odmítají tuto ztrátu jakkoli vynahradit. Podle šéfa pojišťovny Metal Aliance Vladimíra Kothera tu nejsou od toho, aby kompenzovaly lékařům jejich ušlé zisky. "Poplatky měly mít regulační funkci, aby zbyly peníze opravdu pro nemocné lidi," upozorňuje Kothera v Hospodářských novinách. Zrušení poplatků v pátek prosadila sněmovna, bude o něm však ještě hlasovat Senát. Tam má vládní opozice většinu. K přehlasování Senátu by pak opozice ve sněmovně potřebovala 101 hlasů, a ty zřejmě nezíská.


Komentátor Lidových novin srovnává situaci Čechů, kteří se za Velké hospodářské krize museli vrátit z Ameriky domů, a Vietnamců, kteří dnes kvůli krizi přicházejí o práci v Česku. U známého grafika Vojtěcha Preissiga v době prosperity nevadilo, že nemá v USA pracovní povolení. Za krize měla ale i americká velkorysost své meze a on i mnoho jiných museli odejít. O osmdesát let později se my stejně zbavujeme Vietnamců. Je to snad jiný svět? - ptá se autor komentáře. Liší se ve fungování úřadů, píše. V Česku žijící Vietnamci se domů vrátit nemohou. Nemají peníze, které si chtěli vydělat u zdejších firem. Museli totiž dát českým úředníkům úplatky za pracovní víza. Jejich životní neštěstí vychází právě z toho, že jsou v Česku s koulí dluhů na noze. Tenhle svět by Vojtěch Preissig nepochopil, uvádějí Lidové noviny.


Stát dotuje golfovou školu, kam však budou mít vstup jen bohatí, tvrdí Mladá fronta Dnes. Při "porcování medvěda" ve sněmovně získal Sportovní klub Lesopark Kunětická hor devítimilionovou dotaci na golfovou školu pro děti. Peníze klubu sehnal zřejmě poslanec ODS Ladislav Libý, který sám v Kunětické hoře golf rád hraje. Odmítl ale informaci deníku komentovat. Ostatních devět poslanců z Pardubického kraje jasně odmítlo, že by miliony na golf byly jejich návrh. Věc má ale háček, píše deník. Školu zaplatí lidé ze svých daní, sloužit však bude jen bohatým rodičům. Prezident klubu Petr Kaněra sice říká, že sportovní škola má zabránit tomu, aby se děti netoulaly po ulicích. Jenže takové děti, které se toulají po ulicích, do jeho klubu zřejmě chodit nebudou. Čtyřdenní golfový kemp, kterého se pod Kunětickou horou letos zúčastnilo deset dětí, stál každé z nich téměř dvacet tisíc korun. Podle Kaněry si sportovní škola na charitu musí vydělat. "Nejdříve to bude pro ty, kteří na to mají," řekl deníku. Golfová škola je jedním z projektů, kterým pomohlo právě "porcování medvěda". Peníze půjdou na opravy škol, školek, hřišť, hasičských zbrojnic nebo památek. O devíti milionech si ale většina z nich mohla nechat jenom zdát, uzavírá deník.


Malá auta z kolínské automobilky TPCA slouží podle Hospodářských novin jako pozornost pro ty, kdo si pořídí limuzínu. Jejich dealeři je přidávají zdarma k těm velkým. Například v irském Galway prodejce luxusní značky Lexus přihodil k sedmnácti lehce ojetým limuzínám zcela novou kolínskou Toyotu Aygo. Auto za 300 tisíc dostal navíc i ten, kdo si vybral model "jen" za milion. Po autech se v Irsku jen zaprášilo a Aygo už dealer nerozdává, píše deník. Auta zdarma nabízel i největší dealer v belgických Antverpách - společnost Cardoen. Dříve prodávala deset tisíc aut ročně. Zasáhla však krize a belgický trh se propadl o 16 procent. Cardoen proto přišel s nabídkou - pořiďte si auto, druhé vám dáme zdarma. Zase šance pro Kolín. Rozdávání levnějších aut však není charita. Obchodníci si uvědomují, že je lepší prodat auta třeba i jen za náklady a mít hotovost, než je mít na skladě a čekat, zda si je vůbec někdo koupí.


V Česku prudce stoupl prodej pašovaných cigaret a těch, které pocházejí z nelegální výroby v tuzemsku, tvrdí deník Právo. Je to důsledek letošního dramatického zdražení tabákových výrobků. Kuřáci na krabičce pašovaných cigaret ušetří i desítky korun, doplácí na to ale státní rozpočet nižšími příjmy. Podle zástupců společnosti Imperial Tobacco se nezdaněné cigarety teď masově prodávají na severu Čech a Moravy. V oblasti Českého Těšína je pašovaná až třetina cigaret. Generální ředitelství cel slíbilo výrobcům cigaret, že celníci ještě zintenzívní kontroly v příhraničí, kde se prodej pašovaných cigaret rozšířil nejvíce.


Pařížská ulice v Praze
Krize zvedá zájem o luxusní zboží, píší Hospodářské noviny. Ukazují to tržby nejdražších obchodů v Pařížské ulici v Praze. Ačkoliv běžným obchodníkům propad tržeb nezastavily ani předvánoční nákupy, nejluxusnější pražské ulici se krize vyhýbá. V buticích, kde není těžké dát za boty nebo kabelku i šestimístnou sumu, hlásí dokonce vyšší prodej nežli vloni touto dobou. Podle prodejců se totiž lidé snaží kupovat kvalitní a nadčasové zboží a značkovou kabelku berou jako investici. Večerní procházka Pařížskou ulicí dává informacím obchodníků za pravdu. V obchodech se dokonce tvoří fronty. Majitelé butiků se navíc shodují v tom, že jim přibývá tuzemských zákazníků. Ti byli letos dokonce poprvé v převaze nad cizinci.