Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vždyť na komunisty si zvyknete, říká v Mladé frontě Dnes šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. Vysvětluje tak, proč jeho strana začala po vyhraných regionálních volbách spolupracovat s komunisty.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Vždyť na komunisty si zvyknete, říká v Mladé frontě Dnesšéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. Vysvětluje tak, proč jeho strana začala po vyhraných regionálních volbách spolupracovat s komunisty. "Nejsem nadšený z toho, že komunisté vysílají do našich krajských vlád osvědčené kádry z let totality. Teď to ale jsou partneři sociální demokracie," přiznává lídr ČSSD. Paroubek věří, že když bude krajská koalice s komunisty dobře fungovat, lidem to bude vyhovovat a nebudou mít potřebu něco měnit. Těm, kteří se týden před výročím 17. listopadu obávají návratu papalášů z dob totality, vzkazuje: "Nebude světová revoluce, nebude lidová fronta. Nemyslím, že když v krajích budou komunisté, pohne to kolem dějin zpět." Deník se ptá, jak se šéf ČSSD zachová, pokud jeho strana vyhraje i parlamentní volby v r. 2010. Přivede komunisty hlavním vchodem i do Strakovy akademie? "Pokud se sebou něco udělají, mohu o tom uvažovat,"říká Jiří Paroubek v Mladé frontě Dnes.


Miloslav Vlček,  foto: ČTK
Už i nepříliš bystrý předseda sněmovny Miloslav Vlček se dovtípil, že jeho dny ve vysoké státní funkci jsou sečteny, píše se v komentáři Lidových novin. Deník tak reaguje na spekulace, že by Vlčka v čele sněmovny měl nahradit lídr ČSSD Jiří Paroubek výměnou za toleranci vládě v době českého předsednictví v Evropské unii. Vlček od počátku věděl, soudí autor komentáře, že se předsedou dolní komory stal jen díky vyrovnanému výsledku voleb v r. 2006. Dostal se do funkce, která je výrazně nad jeho schopnosti. Jenomže Vlčkovi se v ní očividně zalíbilo. Teď se zlobí, že s ním ani jeho vlastní straníci o možné výměně nejednají. Upřímně řečeno, píše se ale dále v komentáři, není jasné, proč by šéfové stran měli o svých záměrech mluvit s poslancem, který se nechal zvolit do čela sněmovny jen jako dočasné řešení povolebního patu a při marných pokusech řídit poslance se nelidsky trápil. Teď si to prostě půjde vyzkoušet Jiří Paroubek...


Mladá fronta Dnes ve svém komentáři chválí přijetí nového trestního zákoníku. Ministr Jiří Pospíšil podle deníku zaslouží pochvalu za to, že dokázal změnit předpisy staré téměř padesát let a prosadit změny, na kterých si v minulých letech vylámali zuby mnohem zkušenější borci. Navíc si pro tuto úpravu dokázal získat širokou podporu odborné veřejnosti. Jistě se teď bude přicházet na různé mouchy a nedokonalosti, soudí autor komentáře, ale základní princip je zkrátka správný: jasně ukazuje, že hodnotě lidského života, zdraví a intimity se nic dalšího nemá a nemůže rovnat. Přesto komentátor jedno ustanovení zpochybňuje, a to snížení trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. S tím také souvisí legalizace sexuálního života od čtrnácti let. "Myslím, že by zralí páni senátoři a zralé paní senátorky měli ještě velmi důkladně zvážit, zda kvůli několika málo případům malých vrahů a násilníků sebrat rok ochrany zhruba sto tisícům dětí," píše se v komentáři Mladé fronty Dnes.


Michal Hašek,  foto: ČTK
Budoucí hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek bude kandidovat na šéfa Asociace krajů ČR. Píše to deník Právo. Ve funkci by měl nahradit dosavadního předsedu Evžena Tošenovského (ODS), který po neúspěchu občanských demokratů v krajských volbách v Moravskoslezském kraji už nebude zastávat post hejtmana. V Asociaci krajů ČR bude nyní působit 13 hejtmanů za ČSSD a pražský primátor Pavel Bém za ODS. Asociace se shodla, že největším úkolem pro novou krajskou reprezentaci bude dosáhnout změny ve financování krajů. V současné době mohou kraje rozhodovat zhruba o 25 až 30 procentech svých příjmů, zbytek představují přímé dotace, které krajskými rozpočty jen protékají, připomíná Právo.


Hospodářské noviny ve svém komentáři píšou, že jsou na tom české penze velmi špatně a potřebují změnu. Chystaná norma o penzijním spoření je podle nich tak špatná, že by nikdy neměla dorazit ani na vládu, natož do parlamentu. Vzniknou nové podílové fondy se vznešeným názvem penzijní společnosti, které budou mít oproti normálním fondům neúměrné množství práv a konkurenčních výhod. Povinností podle deníku však pramálo. Nové společnosti chtějí brát od klientů, investovat a inkasovat příspěvky od státu. Zároveň chtějí klienty sankcionovat za přechody mezi jednotlivými fondy, úspory budou vyplácet až po desítkách let a odmítají platit svým penzistům doživotní rentu, píše deník. Fondům je třeba uvolnit ruce. Ale pokud chceme z daní podporovat spoření na důchod, a přitom si nikdo nemůže na důchod jednoduše naspořit, asi nám v přípravě zákona vypadl nějaký "nepodstatný detail", uzavírají Hospodářské noviny.


Ivan Langer
Ministr vnitra Ivan Langer naznačil, že nemusí novým hejtmanům schválit jejich návrhy na jmenování nových ředitelů krajských úřadů. Své schválení podmiňuje tím, že na odvolání stávajících a jmenování nových se nesmějí podílet žádné stranické vlivy. Informuje o tom deník Právo. Nynější ředitelé úřadů jsou ve funkcích z doby, kdy tam vládly koalice pod vedením ODS či lidovců. Po krajských volbách, z nichž vzešlo třináct nových hejtmanů za ČSSD, se očekává, že na krajských úřadech nastanou rozsáhlé personální výměny. Budoucí hejtmani s Langrovým postupem nesouhlasí. Pravděpodobný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek například prohlásil, že bude striktně dbát na to, aby se výkon státní správy nepolitizoval. Podle šéfa středočeské ČSSD Richarda Dolejše musí Langer respektovat výsledek voleb a neměl by bránit změnám v čele krajských úřadů. "Jinak bude pod tlakem a ponese plnou odpovědnost za případnou blokaci fungování úřadů,"řekl Právu Dolejš.


Podle Lidových novin v českých školách chybí kvalitní učitelé cizích jazyků. Školy tak nedokážou zajistit jejich odpovídající výuku. Největší problém podle zprávy České školní inspekce mají základní školy. Právě zde se nedaří udržet kvalitní vystudované jazykáře. Podle mluvčího inspekce Libora Vacka si sice učitelé doplňují potřebné pedagogické vzdělání, pak ale odejdou na soukromé či střední školy, kde jsou lépe zaplaceni. To, že mají stále větší problémy s hledáním aprobovaných učitelů, přiznávají i samy školy. Podle ředitelů škol se jedná celorepublikový problém, který se navíc stále prohlubuje. Pro zájemce z řad učitelů navíc chybí možnost, aby si vzdělání v cizích jazycích doplňovali dálkově.


Hospodářské noviny upozorňují, že na dálnici D1 je podle vyhlášky možné nyní vjet už jen se zimními pneumatikami, ty ale zatím nemají ani některá policejní auta. A podle deníku je možné, že to dopadne stejně jako v minulých letech, kdy policie za zimní vyměňovala jen jeden pár kol. Zimní přezutí je drahé, a tak všechny čtyři zimní pneumatiky mají jen auta prezídia. Podle mluvčí Policejního prezídia Dagmar Bednarčíkové nelze výměnu pneumatik finančně vyčíslit. Vše probíhá ve vlastní režii jednotlivých policejních útvarů. Přezouvání pneumatik se liší i mezi jednotlivými kraji. Někde v výměnou zimních pneumatik ještě zdaleka hotovi nejsou, píší Hospodářské noviny.


Zámek v Kolodějích,  foto: CzechTourism
Úřad vlády "evakuuje" zámek v Kolodějích, napsaly Hospodářské noviny. Ze zámku, který na státu vysoudil restituent Vítězslav Krumpera, zbudou jen holé zdi. Úřad vlády odtud stěhuje tisíce cenností, mimo jiné benátská zrcadla, barokní komody, míšeňský porcelán i sbírky historických obrazů. Majetek v účetní hodnotě dvaceti milionů korun odvezla nákladní auta do vládních budov. Pro všechny cennosti však úřad nemá místo. Strakova akademie, Lichtenštejnský či Hrzánský palác jsou pro ně malé. O přebytečné kousky se má postarat ministerstvo zahraničí, které je dočasně uskladní v jednom z pražských paláců. V červnu příštího roku se však budou stěhovat znovu, kam, to dosud nikdo neví. Podstatná část mobiliáře je zapsaná jako kulturní památka. Původní majitel neměl erární interiér zájem, uzavírají Hospodářské noviny.


Mladá fronta Dnes ve své pražské příloze se vrací k vleklému sporu o Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Do přetahování mezi Moravským Krumlovem a Prahou o to, kde bude cyklus historizujících pláten s náměty z historie Slovanů umístěn, totiž vstoupil nájemce Výstaviště v Holešovicích Incheba. Jako majitel moravskokrumlovského zámku totiž vypověděla městu smlouvu o pronájmu sálu, kde je Epopej už desítky let umístěna. Jako hlavní důvod výpovědi uvádí, že od radnice v Moravském Krumlově dostává jen symbolický nájem. Peníze ze vstupného přitom plynou do rozpočtu města. Vypovědí však Incheba otevírá dveře k tomu, aby Muchův slavný cyklus mohla snáze získat Praha, soudí deník.