Přehled tisku

0:00
/
0:00

Česká pojišťovna, kterou spoluvlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, počítá se svým lednovým vstupem do zdravotnictví a už nyní rozesílá praktickým a dětským lékařům dopisy s nabídkou, kolik jim příští rok zaplatí za zdravotní péči. Informují o tom Hospodářské noviny.

Česká pojišťovna, kterou spoluvlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, počítá se svým lednovým vstupem do zdravotnictví a už nyní rozesílá praktickým a dětským lékařům dopisy s nabídkou, kolik jim příští rok zaplatí za zdravotní péči. Informují o tom Hospodářské noviny. Platby nijak nepřevyšují běžný standard. Na rozdíl od konkurence Kellner ke zdravotní pojišťovně nekupuje nemocnice. Má něco lepšího: databáze. Představme si teoreticky, že by klienti bank či splátkové firmy ze skupiny PPF dostali i nabídku na zdravotní pojištění. Že by praktici za uzavření smlouvy měli výhodnější pojistku své ordinace a že by finanční skupina mohla u žadatele o životní pojistku znát jeho zdravotní stav... Kellnerova skupina postaví před ochránce osobních dat úkol, jaký ještě nezažili, varují Hospodářské noviny.


Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes v komentáři věnovaném sporné opravě Karlova mostu uvažuje, zda je možné, že se fušerství řemeslníků dostalo až do obnovy nejslavnější památky, a ptá se, jestli má pravdu inspekce, která vyčítá památkářům vážná pochybení při opravě, nebo památkáři, kteří tvrdí, že je vše v pořádku. Podle listu je však nepravděpodobné, že by Karlův most mohla více poškodit fušeřina než stoletá voda. Problém je zřejmě spíše v tom, že se dvě památkové instituce prostě nemají rády a "v bitvě o Karlův most se řežou jako Švédi a pražští měšťané", uzavírá deník.


Novopečený poslanec za ODS, pražský radní Jiří Janeček, se ohradil vůči svému stranickému kolegovi ministru Petru Nečasovi. Jak píše Právo, vládní návrh zákona o sociálních službách, který Nečas prosazuje, je podle Janečka podrazem na ekonomicky nejslabší část obyvatelstva. Snížení příspěvku na péči ze 2 tisíc na 800 korun by podle něj znamenalo, že rodiny, které se dosud starají o své příbuzné, pro ně začnou hledat místa v ústavech. Lidé ztratí důvěru v systém a do problémů se dostane řada neziskových organizací, které služby nabízejí. Janeček prohlásil, že tento návrh zákona rozhodně nepodpoří. V souvislosti s tím, jak málo je v rozpočtu peněz pro sociální oblast pohrozil, že uvažuje, zda vůbec pro rozpočet zvedne ruku.


Elitní žalobce Vladimír Trýzna, který odpovídal za vyšetřování uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, musel v pondělí opustit svou funkci na speciálním odboru pražského vrchního státního zastupitelství zaměřeném na nejzávažnější finanční a úplatkářské kauzy. Píše to deník Právo. Práci elitních žalobců na tomto odboru před několika měsíci kritizovala a nechala prošetřit nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle Práva se o Trýznovi už delší dobu hovoří jako o státním zástupci, který se se svými kauzami téměř nedostane k soudu. Nepodařilo se mu například rozkrýt pokus o miliardový podvod na státní společnost Čepro, který před více než deseti lety údajně zorganizoval uprchlý podnikatel Krejčíř. Pražské vrchní státní zastupitelství muselo v září Krejčířovo stíhání zastavit. Neúspěchy elitních žalobců z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality vedly před několika měsíci nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou k tomu, aby nařídila hloubkovou kontrolu jejich práce. Odvolání Trýzny však podle ní s kontrolou nesouvisí, protože výsledky auditu zatím nemá k dispozici.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Hypoteční banky zvyšují úroky a zdražují tím lidem půjčky na bydlení. Splátky nejběžnějších hypoték do dvou milionů korun podraží o stokoruny a v některých případech až o tisíc korun měsíčně. Jak píše Mladá fronta Dnes, podle odborníků je to v době, kdy zájem o hypotéky klesá, nelogické, protože zájemců o koupi bytů ještě ubude. Objevují se už i firmy, které začaly snižovat ceny bytů. V úterý to oznámila velká společnost Central Group, která staví byty v Praze. Nové byty zlevnila téměř o pětinu. Lidé mohou nervozity stavebních firem využít ve svůj prospěch.


O řidičák přišlo už 13 tisíc lidí, píše Mladá fronta Dnes. Tzv. bodový systém platí v Česku od roku 2006. Téměř každý měsíc stoupá počet řidičů, kteří nasbírali dvanáct trestných bodů, a přicházejí tak o řidičák. Nejvíce jich bylo zatím v září - 1033. Nejvíce vybodovaných řidičů je v Ústeckém a Karlovarském kraji, naopak nejméně na Vysočině. Na rekordmany v počtu trestných bodů upozornil případ dvou libereckých řidičů kamionů, kteří spáchali tolik přestupků, že teoreticky nasbírali stovky bodů. Jeden zcela ignoroval povinné a bezpečnostní přestávky. Za každou nedodrženo přestávku by úředníci řidiči připočetli 2 body, celkem by jich tak zpětně nasbíral 124. Druhému by dokonce zpětně napočítali 490. Měl totiž zákaz řízení, který porušil sedmdesátkrát.


Komentář Lidových novin se zamýšlí nad postojem jedenácti velkých světových spisovatelů, kteří hájí nevinu svého kolegy Milana Kundery nařčeného z udavačství. Podle deníku literáti vyrukovali s obhajobou bez znalosti případu. Dosvědčil snad někdo, že na 14. březen 1950 má Kundera jasné alibi? ptá se autor a konstatuje, že jediný, kdo by mohl celý příběh objasnit, je právě Kundera. Ten však pravdu zamlčuje a klíčovou osobní zpověď odmítá. To, že velcí romanopisci vyrukovali s Kunderovou obhajobou, aniž by chtěli slyšet jeho příběh, není dobrá zpráva, píše deník.


Jablíčka s betlémskou hvězdou by se mohla stát hitem letošních vánoc. Už několik let je připravuje ovocnář z Pěnčína na Turnovsku. Jak píše Mladá fronta Dnes, motiv betlémské hvězdy vytvoří samolepka nalepená ještě před dozráním. Zatímco okolí hvězdy zčervená, pod ní zůstane jablko žluté. Výrobní tajemství je v tom, kam samolepku nalepit a kdy. Zájem bývá tak velký, že jablíčka mizí z pultu během jednoho dne.