Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentářům deníku dominuje téma volby. Vedle toho například komentátor deníku Právo píše o debatě o Milanu Kunderovi. Řekni mi, co soudíš o Kunderovi, a já ti povím, co jseš zač! Psát se rok 1950, zavánělo by to třídním bojem. Dnes to připomíná spíše Kunderovu směšnotrapnou komedii o kosočtverci namalovaném na tabuli, píše deník.

Komentářům deníku dominuje téma volby. Vedle toho například komentátor deníku Právo píše o debatě o Milanu Kunderovi. Řekni mi, co soudíš o Kunderovi, a já ti povím, co jseš zač! Psát se rok 1950, zavánělo by to třídním bojem. Dnes to připomíná spíše Kunderovu směšnotrapnou komedii o kosočtverci namalovaném na tabuli, píše deník.


Komentátor Lidových novin se podivuje nad tím, jak na lidoveckého rebela Ludvíka Hovorku reagoval stranický předseda Jiří Čunek. Lidovecký rebel podráží vládu a šéf Čunek ho omlouvá, píše list. Čím to, že jen předsedovi Čunkovi rebelie nevadí? Asi už dokáže uvažovat jen lidovecky: je to sice neloajální poslanec, ale náš, uzavírají Lidové noviny.


Mirek Topolánek  (vlevo) na Summitu EU,  foto: ČTK
Podle deníku Právo neměli Češi na ve čtvrtek skončeném summitu Evropské unie dost sil, aby zamezili velkým hasičům pokropit tržiště v krizi proudem antiliberálních pravidel. Zato v boji proti záchranné brzdě ekologické Praha zcela zvítězila. Jistě, Evropa se dohodla, že se o ekologicko-energetickém balíčku dohodne. Jenže závěrečný dokument nabádá, aby všechna zelená opatření, s ohledem na finanční krizi, brala v potaz náklady. Zdrcující, píše deník Právo. Šéf eurokomisařů José Manuel Barroso sice spustil malebnou rétoriku, že záchrana planety není drink, který si člověk po večeři buď dá, anebo nedá. Ale dovedeme si představit, jak mu vysvětlili, že bližší je košile, neboli systém s vytěžovací mentalitou, nežli kabát, tedy život na Zemi. Užívejme dne a po nás potopa!, napsal deník Právo.


GE Money Bank se v Česku rozhodla dočasně pozastavit poskytování stoprocentních hypoték. Informují o tom Lidové noviny s tím, že se jedná o první význačnou hypoteční banku, kterou finanční krize přiměla k tomuto poměrně radikálnímu opatření. "Od čtvrtka 16. října dočasně poskytujeme hypotéky jen do 80 procent hodnoty nemovitosti. Tímto opatřením chceme zejména chránit naše klienty před přílišnou úvěrovou angažovaností v době očekávaného zpomalení ekonomiky," prohlásila podle listu tisková mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková. Přerušení poskytování stoprocentních hypotečních úvěrů, které pokryjí celou odhadní cenu pořizované nemovitosti, je první opatření svého druhu v Česku. Dosud banky vydávaly jen zprávy toho typu, že podmínky poskytování hypoték zatím nehodlají příliš měnit, respektive přitvrzovat. Všichni ale připouštěli, že mezi nejrizikovější úvěry na bydlení patří právě stoprocentní hypotéky, píší Lidové noviny. "Je pravda, že pokud se máme podívat na portfolio úvěrů, pak stoprocentní hypotéka patří mezi nejrizikovější. U ní je velmi důležité dobře znát finanční situaci klienta a posoudit jeho schopnost úvěr splácet,"řekla Lidovým novinám mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.


Světová finanční krize nutí banky i jejich klienty k opatrnosti a hromadění peněz v hotovosti, uvádí Mladá fronta Dnes. Z údajů České národní banky deník zjistil, že od konce září do 10. října přibylo v oběhu 22 miliard korun v hotovosti. Část z této sumy mají banky připravenou jako pohotovostní rezervu pro pobočky a bankomaty, část mají lidé u sebe nebo v trezoru. Celkově je teď v oběhu podle listu rekordních 379 miliard korun. Peníze proudí do peněžních ústavů právě z centrální banky, která má na starosti jejich vydávání, dodává Mladá fronta Dnes.


Chystaná privatizace Českých aerolinií má podle informací Hospodářských novin jasného favorita - ruský Aeroflot. Čeká se jen na to, kdo Aeroflot do Česka přivede, tvrdí jeden z tuzemských podnikatelů, kteří mají zájem se privatizace zúčastnit coby partneři zahraničního zájemce. Spojení hlavního kupce s místním "znalcem terénu" bývá podle listu v těchto případech obvyklé. O Aeroflotu jako favoritu privatizace ČSA mluví i další podnikatelé, píší Hospodářské noviny.


Téměř 90 procent učitelů a ředitelů základních škol si myslí, že se chování žáků velmi zhoršilo. Přibližně 13 procent soudí, že je jejich chování stále stejné a pouze necelé jedno procento pedagogů říká, že se žáci naopak chovají lépe. Vyplývá to z analýzy Asociace pedagogů základního školství, která mapuje chování dětí na prvním a druhém stupni. Informují o ní Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. "Nejvíce nás překvapilo to, že děti jsou agresivní stejně jak na velkých městských školách, tak na těch malých venkovských. Neplatí tedy, že v menším počtu dětí a na školách spíše rodinného typu tyto problémy s chováním dětí nejsou," uvedl pro Hospodářské noviny předseda Asociace pedagogů základních škol Jaroslav Štercl. Za nejhorší a nejčastější negativní projevy chování označují podle listů učitelé a ředitelé hrubou agresivitu a vulgaritu. Děti také častěji než dříve ignorují předem dohodnutá pravidla. V menší míře si pak učitelé stěžují na šikanu na škole, kouření dětí, konzumaci alkoholu a drog, uvádějí Hospodářské noviny.


Za díry na silnici je vždy odpovědný její majitel. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu, o němž informují Hospodářské noviny. Soud projednával případ z Prahy, kdy si žena při přecházení silnice poranila nohu a dnes je v plném invalidním důchodu. Víc než půlmilionové odškodné jí už dřív magistrát zaplatil, nyní se ale bránil, že na údržbě silnice se dohodl s místní částí a peníze proto měla platit ona. Soud však rozhodl, že za špatný stav vozovky může vždy majitel. "Vlastník místní komunikace odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti nebo průjezdního úseku silnice," rozhodl senát vedený předsedkyní soudu Ivou Brožovou. Magistrát s rozhodnutím nesouhlasí a chce se obrátit na Ústavní soud, uvádí list. Nejvyšší soud neřešil podobný případ poprvé. Před dvěma lety takto podle Hospodářských novin vysoudil přes 100.000 korun muž z Bechyně. V noci upadl na chodníku prorostlém kořeny. Okresní soud jeho žalobu nejdřív odmítl - hrboly se prý na chodníku neobjevily ze dne na den a muž si na ně měl dát pozor. Další soudy daly seniorovi za pravdu. Právě proto, že kořeny nadzvedávaly chodník už dlouho, měla s tím radnice podle nich něco dělat, píší Hospodářské noviny.


Houby rostou! Kdo v těchto dnech vyrazí s košíkem do lesa, nebude prý litovat. Alespoň se na tom podle deníku Právo shodují mykologové. List informuje, že se houby dají dokonce najít i na pražském Václavském náměstí. Vyrostly tam bedly. Jako důkaz deník přináší fotografii z místa. Podle mykologů se z jedlých hub teď nejčastěji vyskytují například kozáky, bedly, ryzce nebo některé druhy čirůvek, píše deník Právo.