Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentáře deníků se zabývají například vyjádřením prezidenta Václava Klause ke kauze poslance Jana Moravy nebo schůzkou premiéra Mirka Topolánka se zástupci autodopravců.

Jiří Paroubek
Šéf socialistů Jiří Paroubek asi promeškal nejlepší čas pro svržení vlády, konstatuje komentátor Lidových novin. Vládní koalice se podle něj nyní nachází snad v nejslabší kondici od chvíle, kdy se ujala moci. Zásadní vnitrostranické spory navíc neřeší jen jedna z jejích stran, ale všechny tři. Paradoxem je, že Paroubek, který dříve nevynechal jedinou příležitost, aby se hlasováním o nedůvěře kabinetu pokusil svrhnout vládu, to nyní nepochopitelně odkládá až za krajské a senátní volby. V těch však může ODS uspět a koalice bude mít navíc dost času se opět zkonsolidovat. Že by si tedy Paroubek pád vlády ani nepřál? ptá se list.


Václav Klaus | Foto: Radio Prague International
Nad tím, co přimělo prezidenta Václava Klause, že začal žehrat na "totální ideové vyprázdnění" politiky, se zamýšlí komentář Hospodářských novin a připomíná, že za podobné "pravdoláskové blouznění" kdysi Klausovi lidé tepali Václava Havla. Podle listu je pravou příčinou současného prezidentova lamentování snaha odvést pozornost od role Vlastimila Tlustého v kauze poslance Moravy. Pokud ovšem tvrdí, že nešlo o selhání jednotlivců, nýbrž o selhání systému politiky, měl by si uvědomit, že ten systém tvoří i politici ODS, a také si vzpomenout, co se odehrávalo kolem letošních prezidentských voleb. Škoda, že před vyprazdňováním politiky a jeho osudnými důsledky Klaus naše zákonodárce nevaroval mezi první a druhou volbou prezidenta, uzavírá deník.

Aféra Morava má podle Mladé fronty Dnes další pokračování. Tentokrát jde o to, zda ODS uzavřela dohodu s fotbalovým útočníkem Milanem Barošem o odměně za propůjčení jeho tváře do předvolební kampaně nebo ne. V reportáži TV Nova o exposlanci Janu Moravovi tvrdí exministr financí Vlastimil Tlustý, že šéf ODS Mirek Topolánek uzavřel s Barošem tajnou dohodu o dotaci pro fotbalistovu mládežnickou akademii. Premiér to popírá. Do sporu ale vstoupil další svědek. Členka ODS Michaela Cibulková tvrdí, že Topolánek Barošovi peníze doslova nabízel. Osobně byla u toho, protože oba fotila na plakáty ve svém ateliéru v Dobřichovicích nedaleko Prahy. Premiér ale tvrzení Cibulkové odmítá, píše Mladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny se vracejí k návrhu rozpočtu na příští rok, který předložil ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda chystá v roce 2009 stejný deficit, jaký očekává letos. To je v období růstu podle komentátora minimálně neodvážné. Pravá bomba se podle něj skrývá v odhadu růstu HDP. Ministerstvo počítá s růstem 4,8 procenta, což je optimismus, který nemá obdoby. Natolik se totiž liší od odhadů všech komerčních institucí, až vyvolává otázku, jestli za ním nestojí politické zadání. Česká národní banka (ČNB) očekává růst 3,6 procenta, a pokud se nemýlí, nadhodnotil Kalousek příjmy o 18 miliard. A konečná "sekera" tak podle listu nebude plánovaných 38 miliard, ale 56 miliard korun.


Deník Právo komentuje čtvrteční schůzku premiéra Mirka Topolánka se zástupci autodopravců, která podle listu skončila bezbrankovou remízou. Místo zákazu jízdy kamionů by měl stačit zákaz předjíždění, což podle něj náramně připomíná budovatelské závazky z bývalých časů, v nichž pracující iniciativně slibovali, že budou chodit do práce. List píše, že dopravci nejsou schopni zaručit, co budou řidiči kamionů respektovat. Závěr jednání je však podle něj optimistický, protože autodopravci zatím nebudou stávkovat a premiér Topolánek bude přemýšlet o jejich legračním návrhu. Podle komentátora stejně nikdy nešlo o to, aby se našim silnicím o víkendu ulevilo, ale o to, jak si v naší vládě stojí zelení a především jejich předseda Bursík. A ten svůj sjezd vyhrál, píše deník Právo.


Prezident Václav Klaus je znám svým rezervovaným postojem ke klimatickým hrozbám. A vypadá to, že mu většina Čechů dává za pravdu, vyčetly Lidové noviny z průzkumu Eurobarometru. Jen 45 procent obyvatel Česka považuje globální oteplování za problém. Ve všech ostatních zemích Evropské unie lidé mají mnohem větší obavu z klimatických změn. Například na Kypru nebo v Řecku se hrozby globálního oteplování bojí 90 procent dotázaných. Klimatolog Jan Prettel Lidovým novinámřekl, že lidi by mohly přesvědčit o tom, že se s klimatem něco děje, takové jevy jako je rozkolísanost počasí, lokální povodně a bouřky a průtrže mračen.


Poslanci zvažují, zda nezměnit dvanáct let platný zákon o sídle parlamentu. Chtějí totiž snadněji zaparkovat blízko Sněmovny a Senátu na Malé Straně v srdci Prahy. Jak zjistil deník Právo, v okolí parlamentu zčásti platí takzvané modré zóny, které umožňují parkování pouze s předplacenou kartou. A tu zákonodárci nemají. Někteří poslanci si proto stěžují, že zejména v době schůzí komory nemají kde zaparkovat. S nápadem na změnu zákona přišli členové komise pro práci Sněmovny, řekl deníku předseda komise Lubomír Suk. Nápad spočívá v to, že v nejbližším okolí parlamentních budov by neměly být parkovací zóny. Poslanec argumentuje i tím, že tam parkují auta, o kterých se nic neví. Podle něj jsou politici potenciálním terčem různých útoků, a pokud by se chtěly v případě potřeby dostat do oblasti záchranné týmy, pak by měly kvůli špatné průjezdnosti Malé Strany velké problémy, uvádí deník Právo.


Mladá fronta Dnes udělala test rozlévaných vín v restauracích. A doporučuje: pokud máte rádi dobré víno, nedávejte si tak zvanou dvojku. Číšníci rozlévají hostům jiná vína než udávají v jídelním nebo vinném lístku, nápoj bývá špatně vychlazený a mizerné kvality. To je klamání spotřebitele, řekla deníku odbornice ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.


Lidové noviny předpovídají, že by se česká slunéčka sedmitečná možná už za pár let mohla stát ohroženým druhem. Může za to invaze asijských slunéček, původem z Číny, která se velmi rychle rozšiřují nejen v Česku, ale v celé Evropě. Asijská slunéčka mají více teček na různobarevném podkladě. Hlavně jsou však agresivnější než jejich čeští příbuzní, a proto už vytlačují některé původní druhy tzv. berušek. Asijské berušky do Evropy dostali belgičtí farmáři, kteří je potřebovali na hubení škůdců ve sklenících. Když se ale první jedinci dostali ze skleníků na svobodu, velmi rychle začali postupovat Evropou směrem na východ, píší Lidové noviny.


Tatra 87 | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas
Tatra 87 zvítězila v anketě kopřivnické automobilky. V hlasování, které probíhalo na internetu a v muzeu automobilky v Kopřivnici si lidé zvolili právě vůz, s kterým cestovatelé Zikmund a Hanzelka brázdili cesty, a často i necesty, světa. Píší o tom Hospodářské noviny. Zda ale firma dotáhne do finále nápad tyto modely vyrábět, to zatím jasné není. Mají nyní rozhodnout výsledky studie, kterou si Tatra zadává. Do konce roku by pak měla vědět, jaké jsou technické předpoklady pro výrobu a kolik by splnění snu fandů po celém světě stálo. Možné problémy vidí tatrováčtí dva - zda lze vyrobit retrokaroserie s moderními požadavky a zda existuje vhodný podvozek od současného výrobce, na který by se karoserie dala nasadit. Přitom firma už má ze světa patnáct objednávek, uvádějí Hospodářské noviny.