Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ministerstvo spravedlnosti chystá podle Mladé fronty Dnes zásadní změnu ve fungování firem. Dosud je na založení společnosti s ručením omezeným potřeba minimálně 200.000 korun. Návrh nového obchodního zákoníku počítá s tím, že na základní vklad bude stačit jen tisíc korun.

Ministerstvo spravedlnosti chystá podle Mladé fronty Dnes zásadní změnu ve fungování firem. Dosud je na založení společnosti s ručením omezeným potřeba minimálně 200.000 korun. Návrh nového obchodního zákoníku počítá s tím, že na základní vklad bude stačit jen tisíc korun. Novinky přináší návrh zákona i pro akciové společnosti. Ty si budou například moci vybrat, zda chtějí místo klasického představenstva a dozorčí rady mít jen jeden řídící 'superorgán' - správní radu. Mluvčí ministerstva spravedlnosti nechtěla zákon blíže komentovat, protože teprve půjde na konci srpna do připomínkového řízení a může se ještě změnit. Nový obchodní zákoník má podle právníků vstup do podnikání zjednodušit a přiblížit ho trendu, který je v Evropě. Například Německo nyní zavádí povinný kapitál pro s.r.o. jen jedno euro, v Británii není povinný vklad pro firmy stanoven vůbec, píše Mladá fronta Dnes.


Jak získat dobrou známku na maturitním vysvědčení nebo se dostat k maturitě, přestože propadáte? Na to se ptají Lidové noviny. Vypadá to, že v Česku by mohlo stačit jít studovat na některou soukromou školu. Česká školní inspekce totiž v poměrně krátké době dělala kontrolu hned na dvou pražských soukromých gymnáziích, která byla podezřelá, že za podivných podmínek nechala odmaturovat studenta. Poslední případ se stal na gymnáziu Pod Vyšehradem. Student Martin Barták skládal maturitu, i přes to, že propadl ze dvou předmětů. A navíc za přítomnosti svého otce, prezidenta Polikliniky Modřany. Studenti byli 'protekční' maturitou znechuceni a před budovou školy demonstrovali. V den vysvědčení jich pětadvacet oznámilo, že odcházejí na jinou školu. Odešlo i 12 profesorů. Magistrát může škole snížit dotace. Pokud by se něco podobného stalo na státní škole, může zřizovatel odvolat ředitelku i celé vedení.


Státní monopol na důchody končí, informují Hospodářské noviny. Návrh důchodové reformy počítá s tím, že by si lidé mohli už v roce 2010 převést zhruba desetinu toho, co nyní odvádějí na důchodové pojištění, do soukromých fondů. Nyní zaměstnanci odvádějí 28 procent hrubé mzdy. Nově by to mělo být jen 25 procent a zbývající 3 procenta by mohla jít na soukromé účty. K tomu by si lidé přidali stejnou částku ze svého. Zároveň s tím by se ale mírně snížil státní důchod, na který budou mít nárok. Tato možnost bude výhodná pro lidi s platem nad 30 tisíc korun. Více vydělávající zaměstnanci totiž na důchodech dostávají jen zlomek toho, co do důchodového systému vložili. S návrhem zásadně nesouhlasí opozice a odbory. Naopak v koalici má šanci na úspěch.


Společnost ČEZ poprvé prohrála soudní spor s člověkem, kterému na několik měsíců odpojila elektřinu. Jak píše Mladá fronta Dnes, muže ze Štarnova na Olomoucku firemní kontroloři před dvěma lety obvinili, že elektřinu krade. A protože odmítl zaplatit statisícovou pokutu, nechali ho půl roku bez proudu. Soud v Liberci nyní rozhodl, že na to neměli právo. Podle soudkyně musí firma vymáhat dluhy právní cestou, a ne odstřižením elektřiny. Jaromír Volf odmítá, že by elektřinu kradl, a tvrdí, že ho kontroloři pod nátlakem přinutili dluh uznat. S tím nesouhlasí ČEZ a jejich spory řeší další soudy. Kauzou se zabývá i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, na který se v hromadném trestním oznámení obrátily další desítky osob. Volfův právník označil verdikt za průlomový. Jak uvedl, škoda navíc nebyla nijak konkrétně vypočítána a pracovníci ČEZ ji stanovili zřejmě pohledem z okna.


Komentátor v Mladé frontě Dnes se zabývá otázkou, zda by měla městské policii zůstat pravomoc měřit rychlost na silnicích v obci. Podle listu existuje jediný argument, proč strážníkům tuto pravomoc ponechat. Řidiči, kteří používají automobil jako zbraň, by měli z měření rychlosti strach, zklidnili by se a silnice by byly bezpečnější. Podle autora je ale obtížné zajistit, aby se ze strážníků chytajících piráty nestali piráti svévolně vybírající pokuty. Moudrý je prý ten návrh, který radary zachovává, ale zveřejňuje jejich stanoviště.


Bulharské pobřeží bylo za komunismu hit letních dovolených. Jak píší Hospodářské noviny, Čechy pak mnoho let nelákalo. Situace se však mění. V posledních čtyřech pěti letech objevili lepší Bulharsko. Počet českých turistů se během této doby několikanásobně zvedl. Letos by do Bulharska podle odhadu cestovních kanceláří mělo odletět sto tisíc Čechů. Zatímco ještě před pár lety dominovali mezi českými turisty starší lidé, kteří si tak chtěli oprášit vzpomínky na dovolenou svého mládí, poslední dobou jde o mladé rodiny nebo páry, které už vidí nové Bulharsko.


Právo uvádí, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg získal v minulosti zkoušku z myslivosti během pouhých dvou týdnů. Zatímco standardně probíhá příprava na velmi náročnou zkoušku několik měsíců. Někteří lidé z ministrova okolí tvrdí, že zkoušku získal díky svým známostem. Údajně ji potřeboval složit, aby dostal povolení lovit ve svých lesích. Ministr Schwarzenberg Právuřekl, že myslivecké zkoušky skládal už dříve v Rakousku a Německu. Proto měl průpravu. Navíc se věnoval myslivosti celý život a tak se stačilo jen naučit rozdíly v českých zákonech. Rovněž vedení vysoké školy odmítá, že by zkouška měla nestandardní postup.


Primátor Prahy Pavel Bém nepřijel šéfovat vesnici Suchá Loz jak slíbil, píší Lidové noviny. Před rokem totiž slíbil starostovi Suché Loze na jižní Moravě Petru Gazdíkovi, že si s ním na týden vymění funkci. Malé obce tehdy kritizovaly rozdělování daňových výnosů. Gazdík v médiích Bémovi nabídl, aby si své funkce vyměnili, aby pražský primátor mohl poznat, jaké to je vést malou obec. Bém nabídku přijal, ale zatím na Suchou Loz nepřijel. Jako jediný důvod neuskutečněné návštěvy uvádí nedávnou operaci kolenních vazů. A jak říká, pan starosta Gazdík je trochu ješita. Navštívit Suchou Loz se chystá třetí týden v srpnu v rámci cesty po Zlínském kraji. Podle starosty Gazdíka je možné, že mu při ní budou létat na hlavu vejce.